Uszanowanko!
Od dawna jestem wielkim fanem takich tytułów jak Baldurs Gate czy Icewind Dale, opartych o zasady Dungeons & Dragons. Swoboda działania, kombinowanie, silny wpływ gracza na wirtualny świat, wiecie o co chodzi. Jestem jednak tym typem gracza, który mimo wciągnięcia się w ten klimat, nie zna dokładnie mechaniki D&D (poza podstawowymi aspektami, że mamy do czynienia z rzutami kością X ścienną itd). Pomyślałem, że może warto byłoby się z nią zapoznać w najlepszy możliwy sposób - poprzez rozegranie sesji ze znajomymi. Będąc jednak kompletnie zielonym w tym temacie, nie do końca wiem jak się za coś takiego zabrać. Potrzebowałbym ścisłych wskazówek czego dokładnie potrzebuję do takiej sesji, od czego powinienem zacząć. Zdaję sobie sprawę z istnienia podręczników gracza, przewodników mistrza gry i bestariuszy. Sprawę komplikuje fakt, że na rynku jest wiele edycji D&D i różnego rodzaju dodatków - można się w tym wszystkim pogubić.
Czy na forum są osoby obeznane w temacie, które mogłyby mi to wszystko w przystępny sposób wyjaśnić?
Pozdrawiam!