Gra towarzyska D&D

Uszanowanko!

Od dawna jestem wielkim fanem takich tytułów jak Baldurs Gate czy Icewind Dale, opartych o zasady Dungeons & Dragons. Swoboda działania, kombinowanie, silny wpływ gracza na wirtualny świat, wiecie o co chodzi. Jestem jednak tym typem gracza, który mimo wciągnięcia się w ten klimat, nie zna dokładnie mechaniki D&D (poza podstawowymi aspektami, że mamy do czynienia z rzutami kością X ścienną itd). Pomyślałem, że może warto byłoby się z nią zapoznać w najlepszy możliwy sposób - poprzez rozegranie sesji ze znajomymi. Będąc jednak kompletnie zielonym w tym temacie, nie do końca wiem jak się za coś takiego zabrać. Potrzebowałbym ścisłych wskazówek czego dokładnie potrzebuję do takiej sesji, od czego powinienem zacząć. Zdaję sobie sprawę z istnienia podręczników gracza, przewodników mistrza gry i bestariuszy. Sprawę komplikuje fakt, że na rynku jest wiele edycji D&D i różnego rodzaju dodatków - można się w tym wszystkim pogubić.

Czy na forum są osoby obeznane w temacie, które mogłyby mi to wszystko w przystępny sposób wyjaśnić?

Pozdrawiam!

Siema,

Odpowiadając na to co potrzebujesz, najpierw ugadać się ze znajomym na jakiej wersji podręcznika głównego gracie, dodatkami i resztą nie musicie się na razie przejmować, następną rzeczą jakiej potrzebujesz są kości(k4,k6,k8,k12,k20,k100) jest to koszt kupując na sztuki ok 20 zł, i co najważniejsze to wyobraźnia i dobra ekipa.
Ogólnie musisz poznać zasady działania systemu, czyli jak wygląda walka, używanie umiejętności, czary itp... Jak przeczytasz podręcznik z 3 razy to załapiesz.

Najlepiej jak mistrzem gry będzie ktoś kto już prowadził sesję albo chociaż grał w tym systemie.

Jak chcesz więcej info to zapraszam do kontaktu ze mną na steamie albo skype nick RairakkuRey

Kurde też bym chętnie zagrał ;)

Jak się ma ekipe i ogarnie podręcznik to się mega gra, tylko trzeba poświęcić te z 5h na naukę systemu, Jak coś polecam zabranie ekipy przez jakiś komunikator głosowy i przez nata pograć za pomocą strony roll20.net

Ale wiesz, przez internet to nie to samo co w realu.

Zgodzę się z tym, ale z braku czasu i możliwości spotkania się i taka opcja jest dobra, i o dziwo nie wychodzi aż tak źle.

Uszanowanko!

Od dawna jestem wielkim fanem takich tytułów jak Baldurs Gate czy Icewind Dale, opartych o zasady Dungeons & Dragons. Swoboda działania, kombinowanie, silny wpływ gracza na wirtualny świat, wiecie o co chodzi. Jestem jednak tym typem gracza, który mimo wciągnięcia się w ten klimat, nie zna dokładnie mechaniki D&D (poza podstawowymi aspektami, że mamy do czynienia z rzutami kością X ścienną itd). Pomyślałem, że może warto byłoby się z nią zapoznać w najlepszy możliwy sposób - poprzez rozegranie sesji ze znajomymi. Będąc jednak kompletnie zielonym w tym temacie, nie do końca wiem jak się za coś takiego zabrać. Potrzebowałbym ścisłych wskazówek czego dokładnie potrzebuję do takiej sesji, od czego powinienem zacząć. Zdaję sobie sprawę z istnienia podręczników gracza, przewodników mistrza gry i bestariuszy. Sprawę komplikuje fakt, że na rynku jest wiele edycji D&D i różnego rodzaju dodatków - można się w tym wszystkim pogubić.

Czy na forum są osoby obeznane w temacie, które mogłyby mi to wszystko w przystępny sposób wyjaśnić?

Pozdrawiam!