Zacząłem grać wczoraj i wszystko fajnie, byłem świadomy z ograniczeń i je w pełni rozumiem. Ale jak zobaczyłem że gracze z "HoT" mogą ulepszać jakieś specjalizacje to nie wiem czy będe miał z nimi jakiekolwiek szanse konkurować. Doradzicie mi?
Gra z kontem darmowym
Kup HoT... albo przestań grać. Konto f2p w GW2 nie nadaje się do niczego innego niż sprawdzenie "czy gra pójdzie na moim sprzęcie".
Twoja opinia wydaje mi się troche idiotyczna, brzmisz jak ktoś kto kupił dodatek i załuje że wydał 150zł na nową mapke i masteriesy więc musi rozpowiadać jaki ten dodatek jest za***isty i nie da sie bez niego grać. Nie zrozum mnie źle, szanuje twoje zdanie ale byłoby świetnie gdyby ktoś jeszcze napisał jak sytuacja z graniem f2p wygląda.
W sumie kolega powyżej dobrze napisał, F2P czyli podstawka niewiele teraz znaczy. No wiadomo, że tam PvE pobawić się możesz, ale na PvP bym zbytnio nie liczyła. Zresztą samo PvE też jest już ograniczone bo brak dostępu do nowej mapy + raidów, a latanie ciągle na World Bossy czy Dungeony/Fractale dosyć szybko nudzi. Zresztą ta gra ogólnie jest nudna, ale może to nie temat o tym
Ogólnie rzecz biorąc jak chcesz się bawić PvE to możesz na podstawce ale sporo cię ominie, natomiast PvP w sumie lepiej nie tykać bez dodatku.
Fractale też nie do końca, bo na wyższe lvl potrzebujesz mastery.
To gra B2P - tutaj darmowa podstawka jest rozumiana jako coś przejściowego. Po prostu wchodzisz za darmo, sprawdzasz sobie, czy gra Ci działa i odpowiada, a następnie kupujesz, albo nie. Zakładanie, że nigdy nie kupi się pełnej gry jest bez sensu - to tak jakby w jakimś tytule offline trwać cały czas przy wersji demo.
To BYŁA gra b2p, pozatym już poszukałem na angielskich forach i wiem jak wygląda sytuacja. I tak naprawde mam dostęp do 100% contentu poza dodatkiem i małymi ogaraniczami jak trading i do casualowego grania wystarczy mi to w 100%. Temat do zamknięcia
Nie słuchaj ich, nawet nie kupuj dodatku Sam kupiłem podstawkę, a ze znajomymi gram co mają F2P i jest spoko zabawa
To BYŁA gra b2p, pozatym już poszukałem na angielskich forach i wiem jak wygląda sytuacja. I tak naprawde mam dostęp do 100% contentu poza dodatkiem i małymi ogaraniczami jak trading i do casualowego grania wystarczy mi to w 100%. Temat do zamknięcia
To co AzurekGT napisał jest bzdurą i dlatego odpisuje, żeby nowi gracze nie dali się oszukać jego wypowiedzią. A wiec do dzieła:
1. GW2 nie jest grą f2p tylko jej cześć taka jest a i ona jest obstawiona licznymi ograniczeniami.
2. Jakie ograniczenia ma free2play w GW2:
- na start ma się dostęp tylko do 2 slotów na postaci;
- postacie mają tylko 3 miejsca na torby z przedmiotami;
- ograniczenia z wysyłaniu wiadomości do innych graczy;
- brak dostępu do skrzyni gildyjnej;
- brak "login rewards";
- brak dostępu do gem stora poza itemami skierowanymi dla kont "darmowych";
- brak możliwości wymiany złota na gemy;
- mocno ograniczony "trading post ", zrobienie dedykowanych, maksymalnych itemów jest imo porywaniem się z motyką na słońce;
- brak możliwości transferu na inny serwer (dla wvw);
- no i brak HoT czyli tego czym dziś żyje gra pve i pvp: większość siedzi dziś na nowych mapach i raidach ewentualnie wysoko poziomowych fraktalach. A na pvp w mecie są praktycznie tylko nowe specjalizacje.
Oczywiście w f2p da się "grać" i pewnie da się grać czerpiąc z tego przyjemność. Ale imo ograniczenia są tak poważne, że na dłuższą grę takie konto to strata czasu i nie powinno służyć niczemu innemu jak tylko czemuś w rodzaju "pokazówki", "dema".
Może to co JamJarek napisał wydaję się pierdołami, to np bez login rewardów, nie jesteście w stanie kupić amuletu ascended. Co się przekłada na duży spadek dmgu. Dungeony aktualnie są na wymarciu, gdyż większość ludzi porobiła dungeon mastera i już nie ma potrzeby tam chodzić, bo zarobek mizerny. Cała gra przeniosła się na raidy, fractale i nowe mapki. Do mapek i fractali na f2p nie ma cie dostępu, a do fractali jest bardzo ograniczony, bo znowu nie macie masterki, która daje dodatkową agonie i nagrody. Tak więc jak ktoś chce grać w gw, musi kupić dodatek, jak ktoś chce sobie połazić po mieście, wbić max lvl odwiedzić dungeony i skończyć, to niech nie kupuje.
Według mnie, dla początkującego gracza f2p, najgorsze będzie brak możliwości handlu na broku i wysyłanie innym graczom itemków. Z całą resztą raczej niema problemu, poza oczywiście dodatkiem. Jak ktoś chce poznać mechanikę gry, trochę fabuły i wbić achivementy plus lvl, to może pograć. Jak gra wciągnie to dodatek raczej się przyda
Generalnie przestałem grać wczoraj, ograniczenia nawet dla totalnie casualowego grania były zbyt duże. Najwidoczniej mieliście racje ^^
Zacząłem grać wczoraj i wszystko fajnie, byłem świadomy z ograniczeń i je w pełni rozumiem. Ale jak zobaczyłem że gracze z "HoT" mogą ulepszać jakieś specjalizacje to nie wiem czy będe miał z nimi jakiekolwiek szanse konkurować. Doradzicie mi?