Gra z najlepszą fabułą

Czy moglibyście mi opowiedzieć o tej jedynej grze, która według was ma najlepszą fabułę. Opowieść, która naprawdę wciągnie. Coś o czym będę myślał nawet po zakończeniu gry. Mogą być zawarte też elementy filozofii lub moralności człowieka. Czy takie gry istnieją?

Wiedźmin 1 i 2 ma wg. mnie najlepszą

a także Gothic 1

Planescape Torment - moim zdaniem najlepsza historia opowiedziana w grze

The Path

Planescape Torment

A new beginning

Psychonauts

Wiedzmin 1 (2 ma dlabsza fabule)

BioShock 1

Fifa (zart taki)

To z gier, w ktore gralem. Podobno seria Soul Reaver posiada dobra fabule, ale nie gralem, wiec nie potwierdze.

Fifa (zart taki)To z gier, w ktore gralem. Podobno seria Soul Reaver posiada dobra fabule, ale nie gralem, wiec nie potwierdze.

Ty żartownisiu, ty :D

Ode mnie polecę ci wszystkie części Gothica.

Mało oryginalnie - Baldurs 2. Gdzie rzeczywiście da się odczuć czy jesteśmy dobrzy czy źli, historia, która pokazuje zdradę (również w szeregach naszych towarzyszy), pozwala łączyć wiele wątków w jedną całość, której może brakuje zakończenia z potężnym uderzeniem (bo po odkryciu co kierowało Irkiem nie ma już nic wielkiego do odkrywania również w ToB), to jednak jest to kawałek dobrze opowiedzianej historii, która wciąga.

Według mnie Seria Wiedźmin oraz Dragon Age to najlepsze fabuły.

Planescape Torment

Gothic 1, 2 (dalsze części mi nie podpadły)

Legacy of Kain (Grałem w Soul Reavery Dzz i potwierdzam, mają wg mnie świetny klimat i fabułę)

Wiesiek

W sumie dosyć mocno maniaczyłem w Fable

Jeszcze coś mi chodzi po głowie, ale niestety nie pamiętam co.

Up^

Jesli mowa o Dragon Age, to napisze ze swej strony, ze czesc pierwsza posiada beznadziejna fabule, napisana chyba na kiblu, ale za to gra moze poszczycic sie dobrze zrealizowanymi elementami walki taktycznej.

Czesc druga to zupelnie inna bajka, bo fabula jest calkiem dobra, ale sama gra pod wzgledem rozgrywki to wielka klapa. Mimo to w gry warto zagrac, ale nie pod katem doznan fabularnych.

Może to nie jest jakiś szczyt fabularny wśród gier ale podobała mi się fabuła gry Alan Wake, wiem, że ma dużo zapożyczeń z Kinga i wielu innych horrorów, ale po prostu ciągnie mnie do takich klimatów. Grę wciągnąłem w 1 dzień :) , Americans Nightmare też nie ma najgorszej fabuły, coś jak te stare seriale "Po tamtej stronie" itp.

Myślę, że Wiedźmin 1, Mass Effect 1 i 2 (w 3 nie grałem), Jade Empire, Kotor 1 i 2, BioShock, Morrowind, Fallout 1, 2, 3.

A i jeszcze Penumbra obie części. Coś niesamowitego.

Nie będę powtarzał po poprzednikach, i będę oryginalny!

The Darkness 2.

Po pierwsze, gra to strzelanka FPP.

Po drugie, gra jest bardzo krótka.

Po trzecie, gra miażdży klimatem, i ma świetną, oryginalną, i zaskakującą fabułę.

Naprawdę polecam spróbować, gra kosztuje obecnie jakieś 30zł, i przejdziesz ją w jakieś 6 godzin, ale fabuła, klimat, miazga.

Mogą być zawarte też elementy filozofii lub moralności człowieka. Czy takie gry istnieją?

1. Persona.

Ludzkie rządze, prawdziwa twarz, przebaczenie, kara, przyjacielstwo. Ta, Persona chyba ma najlepszą fabułe ze wszystkich gier jakie grałem, każda część to inna historia, ale zakończenie trzeciej części mnie po prostu zgniotło, wskażcie mi grę gdzie główny bohater dowiaduje sensu życia ludzkiego i okazuje się być M... nie, nie zdradzę.

2. Nocturne od tych samych twórców jest na równym poziomie - Apokalipsa, sekty grasujące po ulicach, nawet z samym Lucyferem rozmawiamy.

3. Final Fantasy 6, przez wielu uważany za najlepszego "Fajnala", przede wszystkich ze względu na fabułę.

4. Soul Reaver - Jedna z najlepszych historii z wampirami w roli głównej.

5. Seria Silent Hill (przede wszystkim części 1-4)

6. ICO/Shadow Of the Collosus - Ciężko stworzyć dobrą fabułe w grze której nie ma prawie żadnych dialogów, ale Team Ico się to udało.

1. Gothic 1,2
  2. Wiedźmin 1,2
  3. MassEffect
  4. Simsy (joke xD)

nie ma gry z najlepszą fabułą bo każdy lubi co innego

Planescape: Torment - najlepsza gra jaką przeczytałem.

Hmmm... Napewno w ME fabuła jest świetna. O ile pierwsza część jest, łagodnie mówiąc, średnia, o tyle dwójka już gniecie system. Przeszedłem trylogie jakieś 2 miechy temu, i gierka nadal nie chce wyjść z mojej pamięci. Deus Ex także jest świetny, zarówno pierwsza część (która rozkręca się jakieś 2-3 godziny po starcie), jak i trójka która już na początku wbija w fotel, ale jak ktoś jest przewrażliwiony na punkcie teorii spiskowych, to sobie może odpuścić.

Obie gry z serii Blood Omen, Soul reaver już pod względem fabuły lekko zasysał. Gothice i Elder Scrolle nie są jakoś wybitne pod względem fabularnym, znaczy się, są dobre, ale przechodzisz grę, myślisz sobie "kurde, dobra historia" i po paru godzinach zupełnie zapominasz o warstwie fabularnej w tych produkcjach.

Aquaria.

Mass effect oraz wiedźmin (oczywiście wszystkie części tych gier) mają według mnie najlepszą fabułę a i jeszcze oczywiście max payne ( też wszystkie części ale 3 była niesamowita!)

Wiedźmin 2, bo w jedynkę nie grałem ;d (wstyd) oraz skyrim w którym klimat także dopełnia fabułę, miodzio.