Gra z najlepszą fabułą

Ktoś tam wymienił Mafię 2, która ma tak dziurawą fabułę, jak Tusk pamięć odnośnie obietnic. Gra fajna, momentami zwroty akcji super, ale proszę... Ta gra jest niedokończona. To już GTA IV ma dużo lepszą fabułę, pełną i kompletną, przede wszystkim. ಠ_ಠ

Za to co do Mafii 1, to nie wiem dlaczego mi nie przyszła na myśl. Za pierwszym razem jak przeszedłem, autentycznie uroniłem łzę, co mi się nie zdarzało nigdy wcześniej. Z tego samego powodu nie lubię gnoja z "dwójki" - ci co przeszli obie gry, wiedzą o co chodzi.

Spałem obok ciebie ? :x

Cos wam humoru brakuje panowie :)

Cóż, mi się podobała fabufa w Assassin Creedzie, oczywiście wszystkie części, bo ciągle ta sama jest ;) Gothic to coś oczywistego. Bioshock również mnie zachwycił ;) Wiedźmin jak wiedźmin, wolę książkę., dwójka średnia, jedynka nawet nawet. Można też wspomnieć o Risenie, jedynce. Risen 2 mnie nie zachwyciło.

Wiedźmin 1 miał fajną fabułę, mocno trzymał klimaty książki, ale czy była jakoś specjalnie wybitna? Nie powiedziałbym. Risen to popłuczyny Gothica 2, a Risen 2 to takie nie wiadomo co w zasadzie - fajna mechanika, ale klimatem oderwana ta gra jest od poprzedniej części.

Mocno bym akcentował wciąż rolę Planescape: Torment jako gry z dojrzałą, przemyślaną, wciągającą i poruszającą fabułą. Są też pytania egzystencjalne ("Cóż może zmienić naturę człowieka?"). Poważnie, w niektórych momentach człowiek czytając dialogi i opisy sytuacji czuje się, jakby dosłownie wcielił się w bohatera i przeżywał to, co go spotyka. Gra jest momentami przygnębiająca, ale to jest arcydzieło. Nawet, jeśli nie lubisz czytać książek, to po poświęceniu 1-2h na zagłębienie się w Tormenta, dosłownie wsiąkniesz. Wielokrotnie łapałem się na tym, że zaczynam zarywać noc.

Teraz mam trochę roboty, ale jak się uwinę, to jestem pewny, że po raz 10 (jak nie więcej) siądę i "przeczytam" grę z perspektywy mojego kolejnego wcielenia. : )

Wiedźmin 2 to dla mnie gra pod zrobienie kasy i z książką ma niewiele wspólnego. Assassins Creed tylko 1 i 2 część mają jakąś fabułę, dalej to porażka. Wbrew pozorom wszystkie części Painkillera, nawet te nierobione już przez polskie studio, mają ciekawą, zawiłą fabułę. Nie zapominajmy, że RTSy też mogą mieć świetną fabułę: Starcrafty, Warcrafty, Rise of Nations: Rise of Legends, Warhammer 40k Dawn of War, Warhammer 40k Dawn of War Winter Assalaut, Warhammer 40k Dawn of War II podstawka plus dodatek Chaos Rising. Niestety zawiodłem się na Retribution bo wszystkie rasy mają to samo. Jeszcze fabuła Universe at War: Earth Assalaut bardzo mi się podoba.

Metin2 tez ma dobrą ;f...

a tak poważnie to moim zdaniem Dragon Age

Seria Elder Scrolls - mój ukochany Morrowind.

Dragon Age Origins, BG2, Mass Effect.

W Planescape nigdy nie grałem, ale słyszałem, że mega.

Spałem obok ciebie ? :x

Jeśli nie jesteś naturalną blondynką z błękitnymi oczami, skandynawską urodą, nielicznymi piegami, pięknym uśmiechem, idealnymi nogami, bez kompleksów i z super poczuciem humoru to nie mamy o czym rozmawiać :x.

Ogółem jeszcze dla mnie jest super fabułą seria Warcraft, Heroes Of Might And Magic, StarCraft2, gry oparte na powieści Tolkiena czyli Lord Of The Rings.

Jeśli nie jesteś naturalną blondynką z błękitnymi oczami, skandynawską urodą, nielicznymi piegami, pięknym uśmiechem, idealnymi nogami, bez kompleksów i z super poczuciem humoru to nie mamy o czym rozmawiać :x.

Nie jestem nawet dziewczyną...

Tak jak kolega napisał wcześniej także polecę grę Gorky oraz ( od siebie, jeśli lubisz strategie ) Wyprawa na Północ

Ja osobiście polecam Dragon Age 1,2 oraz Wiedźmin 1,2 naprawdę dwa porządne tytuły.

Zarejestrowałem się tylko po to, żeby dopisać tu tą wspaniałą grę... Fahrenheit! Kto nie grał, ten dużo stracił. Więc zachęcam do jak najszybszego zagrania w tą jakże cudną produkcję! :)

Dla mnie numerem jeden jest Wiedzmin 2 ZK.

Numerem dwa Assasin Creed II (sama II bez dodatku). Opowiesc o Ezio Auditore.

Numer trzy dla mnie to Star Wars KOTOR ale tylko czesc 1, bo czesc 2 chociaz fajna była robiona przez inne studio. Ale tez ciekawe.

Ale pomijajac w nie takiej kolejnosci jak pisze gry z ciekawa fabuła to:

Gothic 1 i 2 + NOC KRUKA (Stara gra ale fabuła dobra)

Risen 2 Dark Waters (Opowiesc o piracie i jakis tam rzeczach, ktora jest tez bardzo ciekawa.

Dragons Age cz. 1 + dodatek i 2 (hmm co do czesci 1 i 2 znosne ale tylko dla tych ktorzy lubia drewniane RPG, ktore prawie niczym nie roznia sie od ich pierwowzoru czyli Baldurs Gate 1 i 2 etc, ale to i tak sie tyczy tylko czesci 1 DA)

Mass Effect cz 1 only (Tutaj bardzo dubra fabuła na tle kosmicznym - Osobiscie uwazam ze to najlepsza czesc, a reszta to klasyczny fps/tps)

Hmm wyszedł jescze Gears of War, ktory ma bardzo dobra fabue i walke z koncowym bosem. Ale to ma swoje latka (zostało portniete miedzy xb36 a pc)

No i Fahrenheit - Gra spoko ale tylko do polowy, bo pozniej robią sie fatality. Studio ktore wydało ta gre pisało dlaczego ona jest taka i dlaczego graczej jej nie doceniaja.

Batman Asylum i City tez jest spoko, ale nie kazdemu ta gra podchodzi. Trzeba lubiec serie superherosów w majtkach na spodniach :P

Bioshock 1 i 2 Gra swojego czasu dostała albo 9 albo 10 oceny. Gra na to zasługiwała.

Gry typu CoD od World at War i BFBC2 i BF3 staram sie pomijac bo to zwykły fps.

Chociaz BF3 ma bardzo ciekawe przesłuchanie, ktore nie wiem czy mozna czy nie mozna nazwac fabuła.

Pomijając te wszystkie gry ja sie wzoruje jak szukam gry na portalu jej oceną.

Jesli dana gra dla mnie ma około 7.5+/10 jest dobra i mozna sprobowac w nią zagrac.

Podobnie jest z procentami.

Zarejestrowałem się tylko po to, żeby dopisać tu tą wspaniałą grę... Fahrenheit! Kto nie grał, ten dużo stracił. Więc zachęcam do jak najszybszego zagrania w tą jakże cudną produkcję!

Fabuła rzeczywiście świetna, ale zręcznościowe wstawki strasznie psują klimat przez co odbiór całokształtu jest mocno zachwiany.

Nie zapominajmy, że RTSy też mogą mieć świetną fabułę: Starcrafty, Warcrafty, Rise of Nations: Rise of Legends, Warhammer 40k Dawn of War, Warhammer 40k Dawn of War Winter Assalaut, Warhammer 40k Dawn of War II podstawka plus dodatek Chaos Rising. Niestety zawiodłem się na Retribution bo wszystkie rasy mają to samo. Jeszcze fabuła Universe at War: Earth Assalaut bardzo mi się podoba.

+Spellforce 1 & 2

+Spellforce 1 & 2

Racja, zapomniałem o tym. Zmieniając gatunek to trylogia PoP ma ciekawą fabułę.

Ja polecam tak jak już kilka osób w temacie wymieniło .. całą serię Legacy of kain czyli soul reaver 1 i 2 oraz obie czesci blood omena + Defiance :) Zawsze marzyła mi się książka na podstawie tej gry :)

Ahh oczywiście MAx Payne 1, no i dwójka też dobra :D Ale jedynka urywa d*pę swoim klimatem i całym scenariuszem gry.

Czy moglibyście mi opowiedzieć o tej jedynej grze, która według was ma najlepszą fabułę. Opowieść, która naprawdę wciągnie. Coś o czym będę myślał nawet po zakończeniu gry. Mogą być zawarte też elementy filozofii lub moralności człowieka. Czy takie gry istnieją?