Witam was przeglądając dzisiaj forum natknąłem się na temat który zainspirował mnie do zrobienia małego artykułu. O czym o głupocie? braku samodzielnego rozumowania? obaw przed orginalnością?
Zastanawiacie się pewnie o co może biegać. Chodzi o to że gracze w większości przypadków liniowo budują swoje postacie. Co mam na myśli ? Czytanie poradników wyznaczonych buildów inwentarzu i taktyk na daną klasę postaci. Temat który mnie natknął miał na celu znalezienie poradnika do pewnej klasy w Aionie. Nie wiem jak wy ale ja zawsze swojego wirtualnego bohatera kreowałem bez czytania maści poradników żeby być bardziej pro. z tego czerpałem satysfakcję. Czasami odbiegając od wyznaczonej mety w danej grze udało mi się wykreować orginalną OP postać a czasami zwykły szajs ale i tak z tego szajsu byłem zadowolony gdyż był niepowtarzalnym szajsem. Można powiedzieć że robiłem to na przysłowiowy "żywioł"
Może jakiś przykład? Kilka lat temu dokładnie 8 zagrałem w mojego pierwszego MMORPGa a mianowicie Dofusa. Grałem w epoce Blufferów (sam tak to nazwałem ;O) gdyż 50 graczy było to Ecaflipy robione pod jeden potężny czar który nazywał się Bluff. Kosztował on 3ao za użycie ( bazowo miało się 6 ap czyli używało się go 2x na turę i odblokowywało się go na 6lvl ) na tamte czasy jeden z potężniejszych czarów w grze. Postanowiłem zagrać tą klasą lecz odbiegłem od metody i zrobiłem mojego kocura tak ta klasa to kocur ) pod żywioł ziemi (earth). Początki były trudne gdyż do któregoś lvla ( nie pamiętam którego ale na bank +70 albo 48 zabijcie mnie nie pamiętam) czekało się na drugi czar z tego żywiołu. Początkowym czarem był heads or tails ( ORZEŁ CZY RESZKA I TO DOSŁOWNIE) pierwszym uderzeniem zadawałeś obrażenia drugi leczyłeś przeciwnika dobre co ? Można było kupić specjalny zwój który dodawał ci jeden spell lecz dostać go bez P2p było trudne. Po wyexpieniu lvl do następnych czarów rzadko kiedy przegrywałem na walkach. Opłacało się? chyba tak
Co wy sądzicie o samodzielnym kreowaniu postaci piszcie. Mam nadzieje że zbyt nerdowski nie był ten mini artykuł O.o