Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Przybywam tutaj z problemem który dręczy mnie już od kilku dni i sam nie mogę dotrzeć do rozwiązania. Otóż problem polega na tym iż po 3 latach postanowiłem zmodernizować delikatnie mój komputer. W planach miałem kupić nową kartę graficzną, procesor i zasilacz albowiem aktualny jest z tzw. "czarnej listy", jednakże boje się o moją płytę główną (Asus M5A78L-M LX3).
Zacznijmy od tego co chce zakupić
Zasilacz: Chieftec 600W GPS-600A8 BOX
Karta: Asus Radeon R9 270X 4GB GDDR5
Procesor: FX-6350
Z tego co wiem i z tego co wyczytałem moja płyta główna obsługuje gniazdo PCIE 2.0, karta graficzna zaś PCIE 3.0 - pierwsze pytanie, wiem że mogę podłączyć kartę graficzną pod to gniazdo, tylko pytanie czy nie stracę na wydajności karty (tak słyszałem i czytałem), jeśli tak, to jak bardzo ?
Moja płyta główna obsługuje DirectX'a 10, a karta graficzna DirectX'a 11, czy nie będzie to ze sobą kolidować ? Czy będę mógł korzystać z DX 11 ?
Na MB jest złącze AM3+ więc, podłączenie tego procesora nie będzie problemem, niemniej jednak problem jest z tym iż płyta obsługuje procesory do 95W a wyżej podany FX-6350 pobiera 125W. Jakie problemy mogą być z tym związane, czy jest szansa że płyta się przegrzeje lub coś w tym stylu ?
Konieczny będzie dodatkowy zakup nowej płyty głównej ?
To tyle, jestem dosyć zielony w tych sprawach, więc prosiłbym omijać zaawansowane słownictwo xD Dziękuje za pomoc i pozdrawiam,
Rosso.