Grafika i procesor vs Płyta główna - czy udźwignie?

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Przybywam tutaj z problemem który dręczy mnie już od kilku dni i sam nie mogę dotrzeć do rozwiązania. Otóż problem polega na tym iż po 3 latach postanowiłem zmodernizować delikatnie mój komputer. W planach miałem kupić nową kartę graficzną, procesor i zasilacz albowiem aktualny jest z tzw. "czarnej listy", jednakże boje się o moją płytę główną (Asus M5A78L-M LX3).

Zacznijmy od tego co chce zakupić
Zasilacz: Chieftec 600W GPS-600A8 BOX

Karta: Asus Radeon R9 270X 4GB GDDR5

Procesor: FX-6350

Z tego co wiem i z tego co wyczytałem moja płyta główna obsługuje gniazdo PCIE 2.0, karta graficzna zaś PCIE 3.0 - pierwsze pytanie, wiem że mogę podłączyć kartę graficzną pod to gniazdo, tylko pytanie czy nie stracę na wydajności karty (tak słyszałem i czytałem), jeśli tak, to jak bardzo ?

Moja płyta główna obsługuje DirectX'a 10, a karta graficzna DirectX'a 11, czy nie będzie to ze sobą kolidować ? Czy będę mógł korzystać z DX 11 ?

Na MB jest złącze AM3+ więc, podłączenie tego procesora nie będzie problemem, niemniej jednak problem jest z tym iż płyta obsługuje procesory do 95W a wyżej podany FX-6350 pobiera 125W. Jakie problemy mogą być z tym związane, czy jest szansa że płyta się przegrzeje lub coś w tym stylu ?

Konieczny będzie dodatkowy zakup nowej płyty głównej ?

To tyle, jestem dosyć zielony w tych sprawach, więc prosiłbym omijać zaawansowane słownictwo xD Dziękuje za pomoc i pozdrawiam,

Rosso.

Kupuj, dobry jest.

Przeczytaj po edycji xD Niechcący dodałem post za wcześnie :(

Możesz wsadzić kartę na starsze PCI-E, po prostu będzie miała maksymalną przepustowość takie jak ma złączę. Co do DX, to zależy od karty a nie od MB.

@Up a co z procesorem ?

Płyta ta nie wspiera FX-6350, maksymalnie FX-6300. Najtańszą płytą pod FX-6350, to znalazłem tą https://www.asus.com/pl/Motherboards/M5A97_R20/specifications/
Zawsze jak sobie obczajasz płyty główne to w pomocach technicznych mają listy osługiwanych procesorów ;)

Chieftec na czarnej liście? Pierwsze słyszę.

Płyta ta nie wspiera FX-6350, maksymalnie FX-6300. Najtańszą płytą pod FX-6350, to znalazłem tą https://www.asus.com/pl/Motherboards/M5A97_R20/specifications/Zawsze jak sobie obczajasz płyty główne to w pomocach technicznych mają listy osługiwanych procesorów

Czyli tak jak myślałem nie obejdzie się bez nowej płyty. Znalazłem jeszcze z Asrock'a http://www.ceneo.pl/25181191#tab=spec ta jest tańsza - obsługuje procki do 140W i CHYBA FX-6350:

AM3+* FX FD6350FRW6KHK 125W Vishera 3900MHz 2200MHz 2MBx3 8MB C0 P1.10

Nie jestem pewien czy dobrze wyczytałem xD

Chieftec na czarnej liście? Pierwsze słyszę.

Nigdzie nie napisałem o tym, że Chieftec jest na czarnej liście... Chiefteca to ja chce kupić.

skoro już zmieniasz płytę i kupujesz procesor to weź sobie Pentiuma + b85 płyte.

lepiej na tym wyjdziesz.

skoro już zmieniasz płytę i kupujesz procesor to weź sobie Pentiuma + b85 płyte. lepiej na tym wyjdziesz.

Wziąłbym ale niestety z tymi czterema rzeczami - kartą graficzną, zasilaczem, procesorem i płytą główną - muszę zmieścić się do kwoty ~1800zł, a to co wybrałem zdawało mi się najwydajniejsze w tej cenie. Nie mogę szaleć z kasą bo prawko trzeba zrobić :D

Tak ten asrock obsługuje tego procka ;)

Wziąłbym ale niestety z tymi czterema rzeczami - kartą graficzną, zasilaczem, procesorem i płytą główną - muszę zmieścić się do kwoty ~1800zł, a to co wybrałem zdawało mi się najwydajniejsze w tej cenie. Nie mogę szaleć z kasą bo prawko trzeba zrobić

http://www.morele.net/inventory/info/H72Kom

nie wiem moze takie cus oczywiscie wersja r9 270 bez x

http://www.morele.net/inventory/info/H72Komnie wiem moze takie cus oczywiscie wersja r9 270 bez x

R9 270 nie da się podkręcić z tego co mi wiadomo. Dlatego też wybrałem droższą 4gb wersję. Myślę jednak że nie będę też już kombinował z innym prockiem albowiem jakoś darzę AMD większym zaufaniem :P Choć wiem że na testach wypada lepiej Intel.

R9 270 nie da się podkręcić z tego co mi wiadomo. Dlatego też wybrałem droższą 4gb wersję. Myślę jednak że nie będę też już kombinował z innym prockiem albowiem jakoś darzę AMD większym zaufaniem Choć wiem że na testach wypada lepiej Intel.

r9 270 da sie oc robic :o

Ale jak juz wyvrales to kupuj fx

malem wersje 6300

1. Nie kupuje się karty AMD do Procka AMD

2. Intel jest lepszy a Pentium po oc w niektórych przypadkach miażdży nawet FX 8350

No ale twoja kasa twoja decyzja. Chcesz marnować pieniądze na szajs to nikt ci nie broni :>

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Przybywam tutaj z problemem który dręczy mnie już od kilku dni i sam nie mogę dotrzeć do rozwiązania. Otóż problem polega na tym iż po 3 latach postanowiłem zmodernizować delikatnie mój komputer. W planach miałem kupić nową kartę graficzną, procesor i zasilacz albowiem aktualny jest z tzw. "czarnej listy", jednakże boje się o moją płytę główną (Asus M5A78L-M LX3).

Zacznijmy od tego co chce zakupić
Zasilacz: Chieftec 600W GPS-600A8 BOX

Karta: Asus Radeon R9 270X 4GB GDDR5

Procesor: FX-6350

Z tego co wiem i z tego co wyczytałem moja płyta główna obsługuje gniazdo PCIE 2.0, karta graficzna zaś PCIE 3.0 - pierwsze pytanie, wiem że mogę podłączyć kartę graficzną pod to gniazdo, tylko pytanie czy nie stracę na wydajności karty (tak słyszałem i czytałem), jeśli tak, to jak bardzo ?

Moja płyta główna obsługuje DirectX'a 10, a karta graficzna DirectX'a 11, czy nie będzie to ze sobą kolidować ? Czy będę mógł korzystać z DX 11 ?

Na MB jest złącze AM3+ więc, podłączenie tego procesora nie będzie problemem, niemniej jednak problem jest z tym iż płyta obsługuje procesory do 95W a wyżej podany FX-6350 pobiera 125W. Jakie problemy mogą być z tym związane, czy jest szansa że płyta się przegrzeje lub coś w tym stylu ?

Konieczny będzie dodatkowy zakup nowej płyty głównej ?

To tyle, jestem dosyć zielony w tych sprawach, więc prosiłbym omijać zaawansowane słownictwo xD Dziękuje za pomoc i pozdrawiam,

Rosso.