Grafika komputerowa - pomoc!

Witam!

Kiedyś myślałem na poważnie o pracy grafika komputerowego i z góry proszę o komentarze ludzi, którzy w tym "trochę" siedzą :)

1. Aktualnie jestem w 1wszej klasie liceum, ale to już ten wiek, w którym młody człowiek powinien się zainteresować przyszłością zamiast żyć jak dotychczas... Chwilą!

Wydaje mi się jednak, że legendy o wielkich pieniądzach [ Zależy mi na przyjemności z pracy ale przydało by się trochę więcej grosza żeby jakoś żyć ], które dostaje grafik za prace to właśnie LEGENDY. Zapewne Ci, którzy pracują 24/7 np w takim CDProjekcie na programach 3DSMax nie mają powodów do narzekań! Ja osobiście uważam, że sama praca w PS'ie Ci chleba nie da. I tutaj chce abyście mi odpowiedzieli na pytanie: "Czy grafik pracujący tylko w PS jest w stanie mieć całkiem godziwe zarobki?"

2. Grafika 3D itd. też mnie w jakiś sposób pociąga. Zawsze chciałem być tym, który "robi" gry :). Jednak wydaje mi się, że bez studiów o tematyce "grafiki komputerowej" nie będę w stanie nic wielkiego zdziałać. Zdaje się, że owe studia są w Krakowie i Katowicach ale jak każdy człowiek.. mogę się mylić ^^.

Czytałem też na pewnym forum, że opanowany program 3DSMax da mi własnie godziwą robotę.

Niestety, ten program jest "trochę" za drogi

Kupno całego programu to ok. 4000 Euro

Abonament na miesiąc to ok. 200 Euro

Na kwartał ok. 500 Euro

Aktualnie nie na moją kieszeń :)

Kolejne pytanie: "Jak to jest z tymi studiami? Potrzebne czy nie?"

Witaj, siedze w tej branży od kilku dlugich lat. Pracowalem w CD Project, Techland, i pomagalem przy takich produkcjach jak np "UM-SoloStan" nie wiem czy kojarzysz. Powiem ze praca tylko przy PS jest oplacalna potrafilem wyciagnac 3000 euro miesiecznie wiec to calkiem sporo plus dodatkowe zlecenia. Bierz sie za to chlopie to jest przyszlosc. Polecam

Studia sa raczej wymagane, mam profesora z informatyki.

Witaj, siedze w tej branży od kilku dlugich lat. Pracowalem w CD Project, Techland, i pomagalem przy takich produkcjach jak np "UM-SoloStan" nie wiem czy kojarzysz. Powiem ze praca tylko przy PS jest oplacalna potrafilem wyciagnac 3000 euro miesiecznie wiec to calkiem sporo plus dodatkowe zlecenia. Bierz sie za to chlopie to jest przyszlosc. Polecam Studia sa raczej wymagane, mam profesora z informatyki.

Prosze Cie... Nie wypisuj takich głupot!

Pracuj nad swoim portfolio. To czy studia są potrzebne czy nie to zależy od pracodawcy. Co do licencji to studenci dostają zniżki (Maya za free dla nich). Pobaw się blenderem bo to fajny open source projekt. Jak potrafisz zrobić bardzo ciekawe dzieła i jesteś w stanie to pokazać to możliwe że nie będą pytać o studia. Grafika 3d wymaga też znajomośc app od grafiki rastrowej(np. gimp), niektóre modele przydałoby się otexturować.

Rzucać się na coś tylko dlatego, że płacą sporo jest imo bez sensu.

Co prawda ja zajmuję się motion designem od jakiegoś czasu, ale i tak się wypowiem. Tak jak w większości dziedzin informatyki, ważniejsze jest Twoje doświadczenie, a nie głupi papierek. To nie jest prawo, gdzie studia są "must have". Do tego na studiach nie nauczą Cię wielu rzeczy, które będziesz musiał umieć w swojej przyszłej pracy. Pamiętaj doświadczenie > papierek. Często ludzie pracujący w PS szukają sobie fuchy na boku, mam tutaj na myśli, że oprócz normalnej pracy są freelancerami. Do tego ważne jest, żeby robić to, co się lubi. Kto wie, może jeśli akurat będziesz wybitnie utalentowany i miał bujną wyobraźnię, to wezmą Cię na przykład do RIOT'u ;)

Jeżeli zależy Ci na pracy w Photoshopie to myślę musiał byś kierować w studia/prace związaną z reklamą/modą coś w ten deseń (robienie okładaek czasopism, bilbordy i takie tam.
Polecam strone Polycount bo tam są na prawdę utalentowane osoby (znajdziesz tam i PS i te wszystkie programy do 3d modeli)
Przykładowa praca użytkownika LoneWolf
10368882_774589255925092_356170755924861

Co do kwestii zarabiania : Chce miec mozliwość zarobku na swoim hobby aby w przyszlosci sie z tego utrzymywac :). Narazie robie to tak 4fun ale kto wie ...

Witam!

Kiedyś myślałem na poważnie o pracy grafika komputerowego i z góry proszę o komentarze ludzi, którzy w tym "trochę" siedzą :)

1. Aktualnie jestem w 1wszej klasie liceum, ale to już ten wiek, w którym młody człowiek powinien się zainteresować przyszłością zamiast żyć jak dotychczas... Chwilą!

Wydaje mi się jednak, że legendy o wielkich pieniądzach [ Zależy mi na przyjemności z pracy ale przydało by się trochę więcej grosza żeby jakoś żyć ], które dostaje grafik za prace to właśnie LEGENDY. Zapewne Ci, którzy pracują 24/7 np w takim CDProjekcie na programach 3DSMax nie mają powodów do narzekań! Ja osobiście uważam, że sama praca w PS'ie Ci chleba nie da. I tutaj chce abyście mi odpowiedzieli na pytanie: "Czy grafik pracujący tylko w PS jest w stanie mieć całkiem godziwe zarobki?"

2. Grafika 3D itd. też mnie w jakiś sposób pociąga. Zawsze chciałem być tym, który "robi" gry :). Jednak wydaje mi się, że bez studiów o tematyce "grafiki komputerowej" nie będę w stanie nic wielkiego zdziałać. Zdaje się, że owe studia są w Krakowie i Katowicach ale jak każdy człowiek.. mogę się mylić ^^.

Czytałem też na pewnym forum, że opanowany program 3DSMax da mi własnie godziwą robotę.

Niestety, ten program jest "trochę" za drogi

Kupno całego programu to ok. 4000 Euro

Abonament na miesiąc to ok. 200 Euro

Na kwartał ok. 500 Euro

Aktualnie nie na moją kieszeń :)

Kolejne pytanie: "Jak to jest z tymi studiami? Potrzebne czy nie?"