Gry "detektywistyczno-zagadkowe"

Słuchajcie, mam fazę na gierki z rozwiązywaniem jakichś kryminalnych (lub innych) zagadek i mocnym wytężaniem mózgowia :D. Jako, że żadnych nie znam to zwracam się z prośbą do Was! Jedynym wymaganiem jest, żeby gra była naprawdę trudna. No i żebym miała zjadliwą grafikę.

Z góry dzięki i pozdrówka :D!

Możliwe, że będę słabo pomocny/trafny, ale pierwsze co mi przyszło na myśl gdy przeczytałem temat, to http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=710 . Pierwsza gra tego typu o której mówili moi znajomi (właśnie około roku 2k), a w którą do dzisiaj nie grałem jeszcze niestety. Myślę, że warto zacząć od klasyki gatunku, a w moim przypadku, warto będzie w ogóle zobaczyć czym to jest naprawdę. Chcę przez to powiedzieć, że przypomniałeś mi o Hopkinsie, dlatego thx i mam nadzieję sam wreszcie w to zagram :)

L.A. Noire czasami można się pomylić ale gierka do trudnych nie należy.

Grałem w kilka gier detektywistycznych ale akurat Jack Orlando spodobał mi się najbardziej. Może to zasługa genialnego soundtracka, nie wiem... Ale polecam :). Oldschool pełną gębą ale gra jest strasznie przyjemna!

CSI, grałem kiedyś w grę o tym tytule i była bardzo wciągająca. Czy trudna? Samemu trzeba ocenić.

Phoenix Wright?

Ace Ventura psi detektyw na zawsze w moim sercu :D parę zagadek było trochę wymagających ;d

Każdy Silent Hill na najwyższym poziomie "Riddle"

Jeśli point'n'click tobie odpowiada to proponuję Sinking Island. Jesteśmy detektywem, który musi odgadnąć kto zamordował. Zbieramy poszlaki, przedmioty, rozmawiamy z ludźmi. Potem musimy różne rzeczy łączyć ze sobą, żeby ruszyć sprawę na przód. Polecam.

Sherlocki i L.A. Noire :) Ten drugi tytuł jest genialny. Dobra fabuła, kłamstwo można rozpoznać po mimice twarzy i jest tam kilka ciekawych zagadek.

Może the Wolf Among us :)

Shivers gra stara, ale jara masz tam mase zagadek logicznych.

Dzięki za masę propozycji. Na razie spróbuję Testament Sherlocka Holmes'a, L.A. Noire i Sinking Island :)!

Zoacz Lucius.

Nie wiem, czy to się wlicza, ale ja się świetnie bawiłem przy polskim Art of Murder: Sztuka Zbrodni. Niektóre zagadki były naprawdę trudne :P

Są jeszcze inne części, ale ja grałem tylko w Sztukę Zbrodni.

Słuchajcie, mam fazę na gierki z rozwiązywaniem jakichś kryminalnych (lub innych) zagadek i mocnym wytężaniem mózgowia :D. Jako, że żadnych nie znam to zwracam się z prośbą do Was! Jedynym wymaganiem jest, żeby gra była naprawdę trudna. No i żebym miała zjadliwą grafikę.

Z góry dzięki i pozdrówka :D!