Gry do Coopa

Cześć wszystkim,

Czy moglibyście polecić jakieś fajne gry do coopa? Nie będę ukrywał - do pogrania z narzeczoną od czasu pomiędzy innymi zajęciami, do zabicia nudy...

Szczerze przyznam, że temat MMO z deczka wyczerpaliśmy i niewiele tytułów przypadło nam obojgu do gustu, szczególnie że MMO to w większości ogromne pożeracze czasu, więc wróciłem myślami do starych, dobrych czasów kafejek internetowych, gier po lanie lub hamachim... Od lat się tym nie interesowałem, w zasadzie odkąd poznałem słodki smak mmo, dlatego postanowiłem zwrócić się na łamy forum z tym pytaniem. Może ktoś siedzi na bieżąco w tym typie gier i wie co jest warte ogrania.

To co przypadło nam obojgu do gustu to ESO, LoL, PoE, Heroesy 3 i Civilizacja 5/6.

To co mogę powiedzieć, że się jej nie spodoba, to na pewno strategie (typu starcraft), strzelanki (typu cod) i arenówki (typu battlerite), reszta pewnie przejdzie - szczególnie lubi gry eksploracyjne jak np. Skyrim (próbowałem nam obojgu zainstalować moda do multi, ale działa on ciągle tragicznie).

Myślałem nad spróbowaniem Divinity 2 z uwagi na wszędobylne reklamy i nabudowane podekscytowanie produkcją, oraz podobno całkiem fajny coop, ale patrzmy realistycznie, 2 kopie gry po 200zł to 4 stówki, więc bądźmy rozsądni, za te pieniądze możemy sobie kupić coś użytecznego do mieszkania, więc pewnie spróbujemy tego gdy hype i ceny opadną co najmniej o połowę.

Borderlands 2? Killing Floor/ Killing Floor 2/ Dead by daylight? Myślę, że wszystko aktualnie jest w cenie do 40zł.

Tak się akurat składa, że te dwie pierwsze mam klucze z Humble, KF1 nawet za darmo mogę oddać.( ale polecam 2).Najwięcej czasu spędziłem w KF i KF2 ale są to survival gry z zedami( nie zombie!!) To nie wiem, czy takie coś narzeczonej przypadnie ale czemu nie. Gra jest wciągająca i gry na najwyższym poziomie trwają 45min gdzieś może do 1h.

A Borderlands jak borderlands, każdy wie jak wygląda. FPP-RPG.Jak mówiłem, 1 sztuke wraz z DLC mam z Humble więc mogę się jej pozbyć.

2 kopie tych gier wyniosą z 2x mniej niż 1 Divinity.

Jest jeszcze Dying Light survival horror. I Dead Island. Torchlight 2

Kiedyś grałem w tomb raidera jakąś część z widokiem z góry gdzie panna Lara miała pomoc gościa podobnego do indianina? Nie pamiętam dokładnego tytułu ale spoko eksploracja była i zabawy logiczne. Ewentualnie Portal, też jest spox. Znam sporo coopow ale to glownie strzelanki jak legendarny L4D2 czy splinter cell blacklist czy nowy ghost recon wildlands(ten mnie nawet zaskoczył).

Z RPG wiem ze Neverwinter jakis miał opcje z miatrzem gry. Albo taki Dungeon Siege :)

Może coś jak Terraria? Koszt niewielki, jest co robić. Ja wiem, że grafika może nie zachęcać, ale gra jest świetna.

Tak po szybkim przejrzeniu biblioteki na steam mogę zaproponować:

-Hammerwatch - dość przyjemny pixelowy dungeon-crawler. 6 klas postaci, sporo poukrywanych sekretów, ulepszanie postaci, miejscami spory bullet hell (o ile dobrze pamiętam, dawno w to to grałem więc może wyolbrzymiam). Na minus dałbym, że jest dość krótka, ale chyba od czasu jak grałem wyszedł jeden darmowy dodatek i jest możliwość grania w mapy robione przez graczy.

-Forced - izometryczny hack'n'slash nastawiony na robienie pojedynczych misji, od zwykłych "zabij wszystko" do "przeżyj w określonym, ruchomym miejscu przez X minut" czy "zniszcz wszystkie statuy" (brzmi banalnie ale wierz mi, bywa trudniejsze i bardziej skomplikowane niż się wydaje). 4 postacie do wyboru, dla każdej różne skille aktywne i pasywne odblokowywane przez robienie misji, dodatkowych wyzwań i robienie misji na czas.

-Magicka (1 i 2) - znowu gra z rzutem z góry, gramy magiem z dostępem do ośmiu żywiołów, które możemy łączyć w potężne zaklęcie, które przy odrobinie wprawy zabiją wrogów, a nie nas samych. Gierka naprawdę świetna pod co-opa z powodu friendly fire, które momentami wystawia nawet największe przyjaźnie na próbę. Właśnie największy ubaw miałem grając we czwórkę, bo chaos jest wtedy niesamowity, ale we dwójkę też powinno być nieźle.

I z gier, które są raczej mocno nastawione na granie we czwórkę i tak właśnie grałem, ale może da radę we dwójkę:

-Payday 2 - obrabianie banków, kasyn muzeów, pociągów i wiele innych. Pisałeś, że strzelanki raczej nie bardzo, ale w tym wypadku wiele z napadów można robić głośno (gra zamienia się wtedy walkę o przetrwanie przez niekończącą się hordą policji), albo na cicho, omijając ochronę i nie strzelając wcale (no prawie wcale)

-Vermintide - powiem krótko: L4D ze szczurami, większym naciskiem na broń białą i ulepszaniem broni.

No i oczywiście Borderlands 2 o którym wspomniał Aguire, którego każdy, kto planuje grać w gry co-op powinien liznąć (Broderlanda, nie Aguirea).

Dzięki wszystkim którzy do tej pory opisali swoje typy. Podesłałem większość z nich swojej lubej, po powrocie z pracy przejrzymy i może coś się wybierze :) Z tego co na wstępie napisała to nie spodobała się jej magicka 1 ze względu na grafikę (w końcu to gra z 2011 roku), ale magicka 2 już bardziej, czyli może coś z tego będzie ;)

Mnie osobiście nie przypadła do gustu terraria, kiedyś jak wyszła w nią grałem chwilę, ale nie moja bajka. W torchlighta 2 grałem lata temu, była na prawdę fajna i widzę, że gra ładnie się starzeje :) W portal i portal 2 również grałem, ale solo i trzeba przyznać, że to zacne produkcje. Nie grałem w tomb raidera w coopie nigdy, nawet nie wiedziałem, że w którąś z nowszych odsłon się da (a grałem w tą serię od Tomb Raidera 2 do części w której wyrzucono Larę na jakąś wyspę), więc z sentymentu może poszperam ;) czy nie jest to przypadkiem część Rise of the Tomb Raider?

Jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś wypróbowane fajne produkcję dla dwójki to śmiało proszę, ale już widzę, że jest w czym wybierać mimo wszystko, choć myślałem, że temat kooperacji w grach umarł ze względu na gry nastawione, na online ;)

Z tego co kojarzę są dwie co-opowe gry z Tomb Raidera : Lara Croft and the Temple of Osiris i Lara Croft and the Guardian of Light gdzie to drugie ma u mnie sporego plusa za DLC gdzie zamiast Lary i jej przydupasa gramy Kainem i Razielem z Legacy of Kain.

Tak po szybkim przejrzeniu biblioteki na steam mogę zaproponować:

-Hammerwatch - dość przyjemny pixelowy dungeon-crawler. 6 klas postaci, sporo poukrywanych sekretów, ulepszanie postaci, miejscami spory bullet hell (o ile dobrze pamiętam, dawno w to to grałem więc może wyolbrzymiam). Na minus dałbym, że jest dość krótka, ale chyba od czasu jak grałem wyszedł jeden darmowy dodatek i jest możliwość grania w mapy robione przez graczy.

W Hammerwatchu masz dwie kampanie i garstkę krótkich map stworzonych przez graczy. Część z nich (mała) stoi na fajnym poziomie, inne są delikatnie mówiąc słabe (i krótkie). Niemniej przy promocji gra jest warta swojej (niewielkiej) ceny :)

Inna gra tego typu, która jest bardzo przyjemna - Gauntlet (ten z ~2014). Też długi nie jest, ale gra się bardzo przyjemnie. Po raz kolejny - przy przecenie warto kupić, za pełną cenę niespecjalnie (chyba, że wkręcilibyście się jak my w Hammerwatcha - z narzeczoną ukończyliśmy grę już z 5-10 razy i pewnie jeszcze nie raz zagramy).

I tak jak kilka innych osób - Borderlands może być właśnie tym, czego szukacie.

Divinity Original Sin /2

Powiem tak wole dać ci narzędzie niż opowiadać.
Wejdz sobie na strone http://www.co-optimus.com/ i tu masz wszysto czego chcesz lacznie z opisami i klasyfikacjami
Eksploracje masz fajna w Dungeons and dragons online i no man sky

Skoro przypadło wam do gustu PoE to spróbujcie może Marvel Heroes Omega - też HnS, tylko że skille jak i sama walka są o wiele lepiej zaprojektowane. I wybór postaci ma znaczenie - ale też i samych postaci jest prawie setka. A każda postać ma 2 unikalne drzewka skilli oraz jedno unikalne drzewko talentów. Walka jest szybka, emocjonująca, jest dużo opcji kombinowania z buildem, itemy są ciekawsze niż zwykle "+1 do siły", bo np możesz mieć item który cię wskrzesi raz na 10 minut, albo zmieni twojego skilla (w sensie coś mu doda - jakiś nowy efekt), czy da ci innego buffa gdy zaatakujesz przeciwnika atakiem energetycznym i psychicznym w przeciągu 3 sekund. Dodatkowo warto wspomnieć że twórcy rozdają tonę, dosłownie tonę itemów z byle jakiej okazji : a to urodziny gry, więc dają darmowego towarzysza i event z którego było kilka paczek ES (waluta do kupowania towarzyszy i nowych postaci, do zdobycia w grze caly czas, a podczas eventów najczęściej jest większa szansa na ich drop, albo rozdają je, albo do wymiany za jakąs walutę eventową), a to halloween i dają event z którego może dropnąc randomowy kostium, towarzysz lub bohater. Kolejnym plusem jest to że gra jest cały czas rozwijana. Planowo 23 listopada (o ile mnie pamięc nie myli) wchodzi BUE - tzw biggest update ever który znowu wywróci grę do góry nogami. Jak ktoś lubi HnS to polecam

Jak lubicie eksplorację to może Elite Dangerous? Co prawda tematyka kosmosu nie każdemu musi odpowiadać tym nie mniej tam eksploracji na pewno wam nie braknie, tak ogromny jest to świat :P. Do tego gra mimo bycia "symulatorem" statku kosmicznego, ma do tego podejscie bardziej zręcznościowe niż EVE online - żeby wylądować na stacji kosmicznej musisz poprosić stację o zgodę, wtedy masz pare minut na wlecenie do środka przez wąską śluzę (powiem tak, na poczatku myślisz że się nie zmieścisz, a potem... tym bardziej - bo te większe statki mieszczą się tam na styk xD), znalezienie swojego "landing pada" (podany zostaje przy prosbie o dokowanie), wylądowanie i wtedy platforma ta przenosi twój statek do hangaru :D.

Ciekawą gra jest też Tree of Life - survival w konwencji mmo. Już wyjasniam : w tej grze wybierasz tylko region, np EU i wszyscy gracze którzy taki region wybiorą grają na jednym serwerze. Spytasz się pewnie "czy świat nie jest przeludniony?", a ja pewnie odpowiem że nie. Świat w tej grze jest olbrzymi i zróżnicowany - mamy piaszczyste południe, są jakieś wysepki, są mroźne północne szczyty górskie... A oprócz survivalu jest też sandboxem, dzięki czemu możesz założyć ogródek, hodować zwierzęta, sadzić (i wycinac :P) lasy, zakładać całe osady ze sklepami nawet. Albo zostać bandytą by napadać, niszczyć, grabić i plądrować. Aczkolwiek wtedy nie będziesz miał lekkiego życia jako że nie można zmieniać serwerów - prędzej czy później reputacja cię dopadnie. I wtedy gdy będziesz w potrzebie to gracze nie dość że ci nie pomogą to jeszcze dobiją xD.

Po za tym tak jak inni - polecam serdecznie Borderlands 2, za 30-40 zł można kupić edycję GOTY z dodatkami. A gra dostarcza MASĘ frajdy, zwłaszcza w co-opie. Do tego jest to jedna z dłuższych gier w obecnych czasach :P. Niby to strzelanka... ale bliżej tej grze do HnS, gdzie zamiast klikania myszką w rzucie izometrycznym celujesz i strzelasz z broni. Też wbijasz levele, też farmisz moby, też zdobywasz tonę sprzętu... No, nie będę się już bardziej rozpisywał, i tak ten post jest strasznie długi. Łap linka w którym gościu opowiada o grze, generalnie ma dość dobre (w sensie trafne) recenzje, dobrze opisuje plusy i minusy, a w tle leci adekwatny gameplay (adekwatny do tego co mówi - gdzie często ludzie recenzują gre i mówią np o bossach, a żadnej walki z bossem nie pokazali xd).

Polecam How To Survive 2. Całkiem fajny co-op, do tego masz teraz promocję na steamie.
http://store.steampowered.com/app/360170/How_to_Survive_2/?l=polish

Jeszcze dziwne, że nikt nie wspomniał o:
http://store.steampowered.com/app/322330/Dont_Starve_Together/?l=polish

Orc Must Die2!

Wybaczcie, że nie odezwałem się wcześniej ale brakowało czasu podczas świąt.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, przejrzeliśmy każdy z tych tytułów i na początek wybraliśmy Torchlight 2 oraz serię Trine - gra się wybornie. Jak ogramy to co mamy w dalszej przyszłości pewnie wrócimy do reszty produkcji. Byliście nieocenieni :)

Jak Torchlight 2 wam się spodoba to jeszcze: http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=28350

Silas nie wiem jak z jedynką trine ale dwójka jest płowie urwana zmaczy tworcy mieli zrobić zakończenie ale kasa się im skończyła i 2 jest bez zakończenia bo firma zdechła z barku kasy. jak gracie na konsoli to polecam helldivers.

Cześć wszystkim,

Czy moglibyście polecić jakieś fajne gry do coopa? Nie będę ukrywał - do pogrania z narzeczoną od czasu pomiędzy innymi zajęciami, do zabicia nudy...

Szczerze przyznam, że temat MMO z deczka wyczerpaliśmy i niewiele tytułów przypadło nam obojgu do gustu, szczególnie że MMO to w większości ogromne pożeracze czasu, więc wróciłem myślami do starych, dobrych czasów kafejek internetowych, gier po lanie lub hamachim... Od lat się tym nie interesowałem, w zasadzie odkąd poznałem słodki smak mmo, dlatego postanowiłem zwrócić się na łamy forum z tym pytaniem. Może ktoś siedzi na bieżąco w tym typie gier i wie co jest warte ogrania.

To co przypadło nam obojgu do gustu to ESO, LoL, PoE, Heroesy 3 i Civilizacja 5/6.

To co mogę powiedzieć, że się jej nie spodoba, to na pewno strategie (typu starcraft), strzelanki (typu cod) i arenówki (typu battlerite), reszta pewnie przejdzie - szczególnie lubi gry eksploracyjne jak np. Skyrim (próbowałem nam obojgu zainstalować moda do multi, ale działa on ciągle tragicznie).

Myślałem nad spróbowaniem Divinity 2 z uwagi na wszędobylne reklamy i nabudowane podekscytowanie produkcją, oraz podobno całkiem fajny coop, ale patrzmy realistycznie, 2 kopie gry po 200zł to 4 stówki, więc bądźmy rozsądni, za te pieniądze możemy sobie kupić coś użytecznego do mieszkania, więc pewnie spróbujemy tego gdy hype i ceny opadną co najmniej o połowę.