Gry, które zrobiły furorę w Polsce

Witam!

Ostatnio, wchodząc na forum gry Might & Magic: Heroes Online, zwróciłem uwagę na to, że trailer został udostępniony w czterech językach. Jednym z nich był Polski, z pewnością dlatego, że "Hirołsy" w Polsce zrobiły ogromną karierę, dlatego nasz kraj będzie pewnie jednym z głównych rynków docelowych.

Z innych gier, które u nas są o wiele bardziej popularne niż w innych częściach świata, kojarzy mi się jeszcze seria Gothic. Znacie może jeszcze jakieś produkty, które zdobyły taką popularność nad Wisłą, i twórcy tworząc sequel celują w dużej mierze właśnie w nasz rynek gier?:)

metin 2, cabal - to gry ktore jako pierwsze przyszly mi na mysl ;)

League of Legends, World of Tanks, kiedyś Tibia

COUNTER STRIKE 1.6 i TIBIA!!!!

Po kafejkach się grało ;)

Sequeli nie było jako tako, ale te gry zrobiły przeogromną kariere i popularność u nas ;)

Diablo III . Zrobil i robi furore w Polsce

Znacie może jeszcze jakieś produkty, które zdobyły taką popularność nad Wisłą, i twórcy tworząc sequel celują w dużej mierze właśnie w nasz rynek gier?

Heroes to taki koronny przykład jak sam wspomniałeś. Cała Wschodnia Europa jest tą serią zachwycona, gdzie z kolei "państwa zachodnie" jak i Ameryka raczej nie mają bzika na tym punkcie(Między innymi za sprawą też tego, że Heroes miało swoją premierę tylko na PC ^_^ ).

Gry MMO wymienionej niżej to raczej słaby przykład. League of Legend? Wydaje mi się, że przykład nietrafiony.Przecież bzika na temat tej gry na pół świata, wcale w statystykach Polska nie przoduje. :mellow:

Stronghold Crusader :P Heroes of Might and Magic 3

i bodajże Morrowind

@EDIT

i nie zapominajmy o gothicach :P

Counter Strike 1.6

CS, MU, TIBIA

Wiedźmin 1,2. TES. AC,Gothic.

Mu Online ? Może i kiedyś ta gra biła rekordy popularności ale, na oficjalnym serwerze nie mamy polskiej wersji językowej, a na dodatek największe "polskie serwery" nie mogą się równać popularnością do tych zagranicznych. Nie wiem czy to się łapie pod zdanie : "Znacie może jeszcze jakieś produkty, które zdobyły taką popularność nad Wisłą, i twórcy tworząc sequel celują w dużej mierze właśnie w nasz rynek gier?". To takie moje małe i czepialskie "ale". Mogę się mylić, jeśli tak, to mam nadzieję, że ktoś mnie poprawi, ale jednak nie zgadzam się zupełnie z przedmówcą akurat w tej jednej kwestii.

Mu Online ? Może i kiedyś ta gra biła rekordy popularności ale, na oficjalnym serwerze nie mamy polskiej wersji językowej, a na dodatek największe "polskie serwery" nie mogą się równać popularnością do tych zagranicznych. Nie wiem czy to się łapie pod zdanie : "Znacie może jeszcze jakieś produkty, które zdobyły taką popularność nad Wisłą, i twórcy tworząc sequel celują w dużej mierze właśnie w nasz rynek gier?". To takie moje małe i czepialskie "ale". Mogę się mylić, jeśli tak, to mam nadzieję, że ktoś mnie poprawi, ale jednak nie zgadzam się zupełnie z przedmówcą akurat w tej jednej kwestii.

Żaden kraj nie ma swojej wersji językowej wiec wtf? Tak w ogóle co Ty gadasz? Polska jest na 3 miejscu pod względem zainteresowania firmy Webzen, można było to zaobserwować ostatnio, kilka krajów dostało tłumaczenie newsów na temat update, w tym nasz. Poza tym Polska społeczność od lat jest jedną z większych, nie licząc Brazylii i mniejszych krajów A.Północnej. Bywały momenty kiedy top 5 gildii na serwerze to byli Polacy, ranking graczy też wiele daje do myślenia, Polska flaga pojawia się "dosyć często". Prywatne serwery to inna bajka, graja tam ludzie, którzy na GMO nie umieli sobie poradzić, podobnie jak w realnym życiu, idą na łatwiznę. Anyway strata czasu i nerwów, dobre dla dzieci co lubią gry zmieniać po kilku dniach.

1. Cały gatunek "celowniczków" (najpopularniejsza seria: "Kurka Wodna"; popularne były także tytuły automatowe w późnych latach 90).

2. Seria Gothic

3. Seria Heroes of Might and Magic

4. Mortal Kombat 1,2,3

5. Operation River (jeśli dobrze pamiętam nazwę samolocików z Atari)

6. Counter Strike

7. Diablo 2

8. Quake i Unreal (kto pamięta te czasy rozwijającego się fanbojstwa porównywalnego do kłótni prawdziwych fanbojów w dzisiejszych czasach).

9. Settlers 1,2,3

10. Sims 1

11. Sonic z pierwszej Segi.

Ponadto było sporo polskich gier które zrobiły furorę w latach 90 (głównie dlatego że nie były wydawane za granicą, a przez rodaków były cenione).

Zapominacie o Warcraft 1/2/3 +TFT

Żaden kraj nie ma swojej wersji językowej wiec wtf? Tak w ogóle co Ty gadasz? Polska jest na 3 miejscu pod względem zainteresowania firmy Webzen, można było to zaobserwować ostatnio, kilka krajów dostało tłumaczenie newsów na temat update, w tym nasz. Poza tym Polska społeczność od lat jest jedną z większych, nie licząc Brazylii i mniejszych krajów A.Północnej. Bywały momenty kiedy top 5 gildii na serwerze to byli Polacy, ranking graczy też wiele daje do myślenia, Polska flaga pojawia się "dosyć często". Prywatne serwery to inna bajka, graja tam ludzie, którzy na GMO nie umieli sobie poradzić, podobnie jak w realnym życiu, idą na łatwiznę. Anyway strata czasu i nerwów, dobre dla dzieci co lubią gry zmieniać po kilku dniach.

No i dziękuję za wyjaśnienie mi sprawy. Myliłem się, po napisanu tego posta wszedłem na stronę WebZen i faktycznie, polski język jest językiem w którym dostępne są najnowsze informacje na temat aktualizacji. Ja pamiętając swoją przygodę po prostu z Mu Online, bardzo długą przed kilkoma laty(byłem fanatykiem tej gry) nie doświadczyłem tego niestety, stąd moja błędna opinia.

Co do rankingu to jednak przesadziłeś, bo gildie z Ameryki Północnej są zdecydowanie wyżej i są bardziej aktywne niż polskie.

Pozdrawiam:)

Witam!

Ostatnio, wchodząc na forum gry Might & Magic: Heroes Online, zwróciłem uwagę na to, że trailer został udostępniony w czterech językach. Jednym z nich był Polski, z pewnością dlatego, że "Hirołsy" w Polsce zrobiły ogromną karierę, dlatego nasz kraj będzie pewnie jednym z głównych rynków docelowych.

Z innych gier, które u nas są o wiele bardziej popularne niż w innych częściach świata, kojarzy mi się jeszcze seria Gothic. Znacie może jeszcze jakieś produkty, które zdobyły taką popularność nad Wisłą, i twórcy tworząc sequel celują w dużej mierze właśnie w nasz rynek gier?:)