Gry logiczne dla dzieci

Mam młodszego brata, który napierdziela często w cs 1.6 (na drugim, słabym kompie, więc mało gier tam nowych pójdzie) i średnio mi się to podoba.

Tyle dobrego, że chodzi na treningi w piłke, bo tak to by ciągle napierdzielał w cs. Na osiedlu już praktycznie dzieci nie ma, jak kiedyś było za blokami całe stada i grupy, to teraz pustki. Na orlik ma za daleko, mało tego nikt w jego wieku tam nie gra. Nie pozwalałbym mu tyle w to grać, ale nie moge, bo rodzicem nie jestem, ale oni wolą mu dać grać, byle mieć święty spokój.

Jak ja byłem mały to grałem w dużo gier, nie wiem czy to logicznych, ale zmuszających do myślenia. Pamiętam jakieś muminki, boba budowniczego, mahjong, hugo, kao, pinball, rayman 2, te serie scooby doo, pasjans, warcraft 3, takie kulki co się strzelało, no sporo było. Nie mogę zaprzeczyć, że dużo w szkole mi pomogło, z matmy nie miałem żadnych problemów, nie musiałem nic się uczyć, dopiero zaczęły się pojawiać w technikum przy funkcjach liniowych.

Próbowałem wcisnąć je bratu ale żadna mu się nie podoba. A zapomniałem dodać że ma prawie 8 lat.

Jestem w stanie mu dawać grać na moim kompie, jeśli grałby w jakieś gry, które w jakimś stopniu go czegoś nauczą (były gry z zagadkami, że trzeba było mnożyć, dopasowywać obrazki, znajdować różnice etc) . Ale teraz to mój brat (jak dzieci) są wybredne i potrzebuję gry, która może mu się spodobać, ale z tych nowszych, bo ze starszych jak pisałem wcześniej średnio mu się podobają (no może kangurek kao 3) Tyle, że mu się nie chce pierdzielić z jakimkolwiek myśleniem. Srry za chaotyczny wpis.

Przepraszam, ale nie ma gier logicznych, w których nie trzeba myśleć.

Offtop. Nie wiem gdzie napisałem takie stwierdzenie.

Zresztą weź się zastanów, nie lubię użytkowników, którzy piszą komentarze kompletnie nie temat. Myślę, że aż tak niezwięźle i chaotycznie nie napisałem, łatwo jest się domyśleć o co mi chodzi. Mogę się mylić.

Jeszcze raz:

Nie chce mu się grać, w te gry które podałem, bo mu się nie podobają, więc potrzebuję jakiegoś świeżego produktu, może w fabułą z tych nowych dziwnych bajek (przynajmniej dla mnie), która po prostu go zainteresuje.

Chodzi mi o grę, która ZACHĘCI go do myślenia.

I jeszcze nie chcę odpowiedzi: "sam sobie poszukaj, spytaj się co on tam lubi".

Wiem, że takich gier może być mało, ale może ktoś ma w pewnych stopniu problem, i może mi pomóc.

Mam młodszego brata, który napierdziela często w cs 1.6 (na drugim, słabym kompie, więc mało gier tam nowych pójdzie) i średnio mi się to podoba.Tyle dobrego, że chodzi na treningi w piłke, bo tak to by ciągle napierdzielał w cs. Na osiedlu już praktycznie dzieci nie ma, jak kiedyś było za blokami całe stada i grupy, to teraz pustki. Na orlik ma za daleko, mało tego nikt w jego wieku tam nie gra. Nie pozwalałbym mu tyle w to grać, ale nie moge, bo rodzicem nie jestem, ale oni wolą mu dać grać, byle mieć święty spokój.Jak ja byłem mały to grałem w dużo gier, nie wiem czy to logicznych, ale zmuszających do myślenia. Pamiętam jakieś muminki, boba budowniczego, mahjong, hugo, kao, pinball, rayman 2, te serie scooby doo, pasjans, warcraft 3, takie kulki co się strzelało, no sporo było. Nie mogę zaprzeczyć, że dużo w szkole mi pomogło, z matmy nie miałem żadnych problemów, nie musiałem nic się uczyć, dopiero zaczęły się pojawiać w technikum przy funkcjach liniowych.Próbowałem wcisnąć je bratu ale żadna mu się nie podoba. A zapomniałem dodać że ma prawie 8 lat.Jestem w stanie mu dawać grać na moim kompie, jeśli grałby w jakieś gry, które w jakimś stopniu go czegoś nauczą (były gry z zagadkami, że trzeba było mnożyć, dopasowywać obrazki, znajdować różnice etc) . Ale teraz to mój brat (jak dzieci) są wybredne i potrzebuję gry, która może mu się spodobać, ale z tych nowszych, bo ze starszych jak pisałem wcześniej średnio mu się podobają (no może kangurek kao 3) Tyle, że mu się nie chce pierdzielić z jakimkolwiek myśleniem. Srry za chaotyczny wpis.

Z tego co napisałeś to nie podobają mu się bo mu się nie chce myśleć.

Raczej tego nie przeskoczysz, podstawiając mu co raz to inne gry.

Sam mam 6 letniego brata, mój na szczęście jeszcze do cs'a nie doszedł ale co raz więcej zaczyna o minecrafcie gadać co mnie trochę martwi :s

A co do tematu, to może poszukaj jakiś gier na telefon?

Mój brat uwielbia Angry Birds Epic, całkiem bajerancki "rpg", w którym trzeba trochę kombinować jak pokonać następne poziomy :)

Rayman Origins/Legends mi przyszło do głowy jako pierwsze, ale chociaż gra ma bajkowy klimat to, moim zdaniem, jest trochę za trudna dla młodszych (ah pamiętam jak Husiek swego czasu miał straszne problemy żeby ją przejść) ale chyba "z tych nowszych" nic ciekawszego raczej nie znajdziesz.

Mam też Skylanders: Spyro's Adventure, jedyna gra z tej serii która wyszła na PC, ale UWAGA!! do tej gry są figurki, każda kosztuje 20 - 50 zł (zależy jaką okazje ci się uda złapać na allegro, ja tylko 3 kupiłam nowe, całą resztą wyłapałam na licytacjach). Musisz też kupić Starter Pack, teraz jest tani bo widziałam go coś nawet po 60 zł (a ja kupiłam za 150, chlip), tam są trzy figurki, no a resztę trzeba kupić (w sumie jest ich bodajże 32, te z nowszych gier nie działają!). Oczywiście nie musisz mieć wszystkich, ale ja mając ich 9 nie jestem wstanie pokonać finalnego bossa i to grając z kuzynką co-opa, ale ze mnie słaby zawodnik xD

Na Wii są fajne gry dla dzieci, a nie musisz go mieć bo jest emulator do niego - Dolphin. Zainteresuj się tym tematem więc :P Tylko pamiętaj, że to emulator Wii, a nie WiiU (niestety)

Myślę, że ten minecraft nie byłyby aż taki zły, podobno rozwija kreatywność i tak dalej :P

Z tego co napisałeś to nie podobają mu się bo mu się nie chce myśleć.Raczej tego nie przeskoczysz, podstawiając mu co raz to inne gry.Sam mam 6 letniego brata, mój na szczęście jeszcze do cs'a nie doszedł ale co raz więcej zaczyna o minecrafcie gadać co mnie trochę martwi :sA co do tematu, to może poszukaj jakiś gier na telefon?Mój brat uwielbia Angry Birds Epic, całkiem bajerancki "rpg", w którym trzeba trochę kombinować jak pokonać następne poziomy

No wiesz, jest ciężko ale klimat/fabuła może wciągnąć nawet do najmniej grywalnych gier (jak mnie do crapowatych gier pokemon xd). Przykładowo mój kolega grał mnóstwo w W3 i teraz gra w WoW, i to go nie nudzi. Ja próbowałem grać na oficjalnej wersji, prywatnych serwerach i dalej mnie ta gra nudzi (a swego czasu grywałem w mmorpg). Sam grałem w w3 ale jakoś to mnie do końca nie wciągnęło. Moim ulubionym uniwersum są Pokemony i DC.

Myślę, że ten minecraft nie byłyby aż taki zły, podobno rozwija kreatywność i tak dalej

Zawsze lepszy niż CS. Nie chce pisać, że w cs nie trzeba myśleć, ale mój brat tak gra, biega byle gdzie (być może to jakieś taktyki ale wątpię), no ciężko opisać. Oczywiście gra na botach (różne trudności) i na wielu mapach,

Mój brat wspominał, że kolega gra w mc, więc dam mu zagrać. Ale na razie sprawdzam wyżej podane tytuły + stare gry Scooby Doo [takie clickery] (z rok temu bardzo lubił oglądać to oglądać).

SORKI DOUBLE POST!

Może gry Lego przedstawiające filmy w humorystyczny sposób, np: Piraci z Karaibów

Właśnie, lego to chyba najlepsza propozycja :P W dodatku jest ich cała masa. Może seria Trine jeszcze? ALe nie wiem, czy nie będzie za trudne.

Niestety co kolejne pokolenie to "gorsze", myśleć się nie chce, wszystko na łatwiznę :>.

Może Magica by mu podeszła.

Magica też spoko. A może tak... World Of Warcraft? :Dhttps://www.youtube.com/watch?v=xmH_wyAY6Cs

Rayman, Kangurek Kao, Croc. Gry mojego dzieciństwa :) Ewentualnie Kurka wodna lub coś podobnego.

Portal 1/2 ,

The Talos Principle,

Te trzy gry jako pierwsze przychodzą mi na myśl :)

@edit
Obczaj jeszcze Różowa Panter: Hokus Pokus oraz Różowa Pantera: Na Kłopoty. Jedne z lepszych przygodówek + świetny polski dubbing (cezary pazura). Na win 7+ trzeba odpalać z wirtuala (na yt znajdziesz poradnik od dziewczyny która tam wszystko wyjaśnia).

Sąsiedzi z piekła rodem i turtix, fajnie gierki pierwsza to zabawna gra logiczna, a druga to bardzo fajna platformówka. Ja się świetnie w podstawówce bawiłem przy grach logicznych do czasu, aż w gimnazjum poznałem magie rpg.

Kup bratu PS1/PS2 i pozwol mu sie cieszyc prawdziwymi grami. Nie rob z niego maniaka gier, tylko konesera dobrego grania. W grach XXI wieku nie wiele sie nauczy, oj nie wiele

Niestety co kolejne pokolenie to "gorsze", myśleć się nie chce, wszystko na łatwiznę :>.Może Magica by mu podeszła.

No takie czasy :/

Kup bratu PS1/PS2 i pozwol mu sie cieszyc prawdziwymi grami. Nie rob z niego maniaka gier, tylko konesera dobrego grania. W grach XXI wieku nie wiele sie nauczy, oj nie wiele

Łatwo powiedzieć, jak jest okazja z nim wyjść w noge troche popykać to robie. Ale samemu mi się nie chce. Sam chodzę do technikum, mam egzaminy, maturę a do tego treningi. Ciężko to do kupy złożyć.

Nie chce robić z niego maniaka, ale zawsze lepszy maniak gier logicznych niż bezmózgie dziecko grające w cs.

Mógłbym kupić, pewnie by grał, gdyby miał tylko to, a tak jak pisałem, napierdziela tylko w cs i to mu wystarczy. Może mu to się przeje.

Sąsiedzi z piekła rodem i turtix, fajnie gierki pierwsza to zabawna gra logiczna, a druga to bardzo fajna platformówka. Ja się świetnie w podstawówce bawiłem przy grach logicznych do czasu, aż w gimnazjum poznałem magie rpg.

Też grałem w Sąsiadu, przypomniało mi się, że w szkole grało się w Bombermana, Prehistoryka i gre z Alladynem.

Teraz sobie uświadomiłem w ile gier grałem xd. A zdawało się tak nie wiele.

Portal 1/2 , The Talos Principle,Te trzy gry jako pierwsze przychodzą mi na myśl @editObczaj jeszcze Różowa Panter: Hokus Pokus oraz Różowa Pantera: Na Kłopoty. Jedne z lepszych przygodówek + świetny polski dubbing (cezary pazura). Na win 7+ trzeba odpalać z wirtuala (na yt znajdziesz poradnik od dziewczyny która tam wszystko wyjaśnia).

Tą Różową Panetre zdarzyło mi się zagrać.

Jeszcze pamiętam skoki, Deluxe Ski Jumping czy jakoś tak.

No i oczywiście klasyk - Little Fighter 2.

Stare Mortale Kombaty. O matko, ile tych gier było.

Przy tym temacie nieźle pamięć się odświeża xd.

Magica też spoko. A może tak... World Of Warcraft? https://www.youtube.com/watch?v=xmH_wyAY6Cs

Wow dla 8 latka. Bad idea, z resztą, długo w to by nie pograł, on tak średnio z taką grą sobie poradzi.

Ale nie wiem, usiądę z nim i mu pokaże o co w tych grach biega.

Panowie, pytanko, była taka gierka, co się zbierało jakieś kryształy (coś takiego jak te z bajki Sonic) i one miały różne kolory, można było je łączyć, uciekało się przed jakimś zwierzętami (chyba lwami abo coś takiego), pamięta ktoś jak się to nazywało xd? Tylko tak z ciekawości.

Niestety co kolejne pokolenie to "gorsze", myśleć się nie chce, wszystko na łatwiznę :>.Może Magica by mu podeszła.

Magicka? Koleś, ale ty wiesz, że to ma PEGI 16? xD I z doświadczenia wiem, że lepiej dzieciom do ręki nie dawać gier gdzie są latające flaki i krew, to wyzwala w nich zbyt dużo agresji i często też mają koszmary w nocy. Przerabiałam to już z moim młodszym kuzynostwem "Nie graj w tą grę gdzie biegają dinozaury [Primal Carnage], bo potem się w nocy boją" - wujek. A ta gra to w sumie pikuś bo tam krew to pod lupą tylko widać.

Ja się podpisuję pod wspomnianymi wcześniej Hokus Pokus: Różowa Pantera i wszelkimi Raymanami, od dwójki, trójki, do Origins i Legends włącznie. To samo z Lego (polecam zacząć sobie Hobbitem, serio, patrząc jak moja młodsza siostra w to gra, nawet ja śmiechłem parę razy).

Od siebie polecę jeszcze Machinarium, bardzo dobra i estetyczna przygodówka, dość znana zresztą i Neverhooda; nawet z wydrukowaną solucją, bo wiadomo, młodzi mogą mieć trochę ciężej ;d

Z mojego dzieciństwa dodam Różową Panterę, osobiście miałam dwie części, trzeba było naprawdę kombinować a gierka miała wspaniały klimat :)

tytuły, jak dobrze pamiętam, to: "Hokus Pokus Różowa Pantera" oraz "Na kłopoty różowa pantera" polecam!

Mam młodszego brata, który napierdziela często w cs 1.6 (na drugim, słabym kompie, więc mało gier tam nowych pójdzie) i średnio mi się to podoba.

Tyle dobrego, że chodzi na treningi w piłke, bo tak to by ciągle napierdzielał w cs. Na osiedlu już praktycznie dzieci nie ma, jak kiedyś było za blokami całe stada i grupy, to teraz pustki. Na orlik ma za daleko, mało tego nikt w jego wieku tam nie gra. Nie pozwalałbym mu tyle w to grać, ale nie moge, bo rodzicem nie jestem, ale oni wolą mu dać grać, byle mieć święty spokój.

Jak ja byłem mały to grałem w dużo gier, nie wiem czy to logicznych, ale zmuszających do myślenia. Pamiętam jakieś muminki, boba budowniczego, mahjong, hugo, kao, pinball, rayman 2, te serie scooby doo, pasjans, warcraft 3, takie kulki co się strzelało, no sporo było. Nie mogę zaprzeczyć, że dużo w szkole mi pomogło, z matmy nie miałem żadnych problemów, nie musiałem nic się uczyć, dopiero zaczęły się pojawiać w technikum przy funkcjach liniowych.

Próbowałem wcisnąć je bratu ale żadna mu się nie podoba. A zapomniałem dodać że ma prawie 8 lat.

Jestem w stanie mu dawać grać na moim kompie, jeśli grałby w jakieś gry, które w jakimś stopniu go czegoś nauczą (były gry z zagadkami, że trzeba było mnożyć, dopasowywać obrazki, znajdować różnice etc) . Ale teraz to mój brat (jak dzieci) są wybredne i potrzebuję gry, która może mu się spodobać, ale z tych nowszych, bo ze starszych jak pisałem wcześniej średnio mu się podobają (no może kangurek kao 3) Tyle, że mu się nie chce pierdzielić z jakimkolwiek myśleniem. Srry za chaotyczny wpis.