Powstały gry MMORPG.
Są wady i zalety gry, ale nie tylko, bo gry mogą niekorzystnie wpływać na naszą psychikę...
W takiej grze mamy swój cel np: Będziemy najlepsi na serwerze grając nieustannie w tą grę, lub będziemy grali dla relaksu i odprężenia.
Nieustanna gra
Jest to najgorszy typ gry.
Dążymy do bycia najlepszym i chcemy być władcą serwera.Jak dla mnie jest to nierozsądne, bo jeżeli idziemy ramie w ramie z innym człowiekiem w grze, to rodzi się konflikt i cały czas będziemy chcieli być lepsi od niego...Oczywiście żeby stanąć na wysokości zadania musimy nieustannie grać...Taka osoba nie wychodzi z domu.Zamyka się w sobie i myśli cały czas, jakby tu tego przeciwnika wyeliminować.A jak wiemy nieustanne granie może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.Opowiem Wam historię z tym związanym :W chinach powstają firmy które zbierają złoto w grze World of Warcraft i je później sprzedają.Pewien pracownik grał bez ustanku.Siedząc w jednej pozycji stworzył się zakrzep który powędrował do serca i wywołał zawał.Gracz umarł...
Z drugiej strony spójrzmy na tibie.Tam ludzie są chamscy, bo chcą mieć władzę nad wszystkimi i nad wszystkim.Są wyjątki.Są mili ludzie w tej grze, ale to w dzisiejszych czasach bardzo trudno spotkać.Nieustanna gra może powodować rozpadnięcie się rodziny.Można stracić kumpli, przyjaciół, a nawet odwrócenie się rodziców od dziecka.może ktoś słyszał a ktoś nie? Jak Szesnastolatek z Wrocławia pobił matkę krzesłem, bo wyłączyła mu komputer i zabiła bohatera gry.Takie nieustanne granie może spowodować że pójdziemy za kraty.
Gra dla przyjemności i relaksu
Gra jak najbardziej na miejscu.Nie musimy z nikim rywalizować, tylko sobie będziemy spokojnie grać i zdobywać spokojnie kolejne poziomy.Według mnie jest to najlepsza forma gry, bo:
-Nie szkodzi zdrowiu
-Nie rozpadają się stosunki z bliskimi
Taka gra to max dwie godziny dziennie na grę, żeby się nie uzależnić od danej gry.
Tym stylem gram od zawsze i uważam że jest to najlepsza forma rozrywki związana z grami mmorpg.
Gry i ludzie w nich
Tibia
Najbardziej chamsy ludzie jakich spotkałem w grach MMORPG.Związane jest to z tym że grają ini stylem"nieustannej gry" i chcą zawładnąć tą pstrokatą grą(grafika).Dążenie do celu przesłania graczom oczy.Kiedyś byłem prawdziwym tibijczykiem i grałem stylem nieustannej gry, ale na szczęście wyszedłem z tego.Pamiętam przebłyski w nocy jak chodziłem po dole domu.Raz nawet chciałem coś dla mamy sprzedać(wydaję się to być śmieszne, ale raczej to nie było śmieszne).
World of Warcraft
Według mnie jest to najlepsza gra MMORPG.uzależnia na dłuższą metę, ale to i tak trzeba być niesamowitym no-lifem.Ludzię są mili,no zdażają się wyjątki, ale ogólnie atmosfera jest miła i przyjemna.Ta gra to złączenie trybu nieustannego i przyjemnego.Można grać jako no-life.A także możemy grać przyjemnym stylem po 2-3 dziennie.Gra jest płatna, więc nie wiadomo jakim stylem grać.
Podsumowanie
Dużo z tymi grami przeszedłem i powiem że z jednej strony granie jest dobre, a z drugiej strony złe.
Dobre strony:
-Podkręca wyobraźnię.
-Daję dużo zabawy.
-Możemy grać jak tylko chcemy.
-Gra w party.
Złe strony:
-Potrafią uzaleznić.
-Ciągła rywalizacja.
-Czasami chamscy ludzie.
Może nie jest to zbyt skomplikowany artykuł, ale pokazuję cała prawdę...Kim możemy się stać grając w gry MMORPG.