Witam Was drodzy forumowicze, zwracam się z prośbą o pomoc w znalezieniu dobrych gier science fiction. Fantasy mi się przejadło, mam go wręcz dosyć. Wydaje mi się, czy jest to przeważająca tematyka w grach?
Nie liczy się dla mnie grafika, tylko fabuła, uniwersum i postacie, które zapadają w pamięć. Nie szukam również gier w typowym post apokaliptycznym klimacie, jak Fallout. Gatunek również jest nieistotny, RPG, FPS, RTS, przygodówka, 4X, wezmę wszystko.
Na chwilę obecną seria Mass Effect jest dla mnie #1, imo istny ideał gry science fiction z postaciami, które mają w sobie "to coś" i fabułą, od której ciężko było mi się oderwać.
Grałem również w Destiny bez DLC, które moim zdaniem było bardzo meh. Gra wyglądała super i mogłoby coś z tego być, ale nie opowiedziała praktycznie żadnej historii! Postacie pojawiały się znikąd, a ja tylko zadawałem sobie pytania "Kim ty jesteś? Czemu tak? MOŻE W KOŃCU BYŚCIE MI COŚ WYJAŚNILI?!?!?!"
No Man's Sky
Gry, które mam na oku, ale nie wiem, czy są warte zagrania/kupna: Half-Life (Black Mesa to dosłownie HL1 po liftingu, tak?), Deus Ex'y, XCOM'y, Stellaris, Nier: Automata i StarCraft'y