Gry sie zawieszają= twardy reset

Witam. problem polega na tym ze gdy wlączę sobie np skyrima to nawet nie skończy sie filmik a już komputer zawiesza się , słychać elektroniczne buczenie i trzeba twardo resetować bo nic innego nie pomaga . Problem ma też miejsce np w NFS HP ( nie ukończe nawet 1 wyścigu i juz ekran staje się biały/szary/albo różnokolorowy z szlaczkami) i Medal of Honor 2010 ,a z mmo to w Tribes Ascend ( troszke pogram i to samo) ale np nie w CSie, LOLu czy nawet w metin2. Próbowałem wszystkiego po zmianę sterowników i wyłączaniu dziennika zdarzeń po wyłączanie karty dźwiękowej w biosie . Skończyły mi się już pomysły a na innych forach nie wiedzieli o co chodzi , więc proszę was o pomoc ( jeżeli coś trzeba podać jeszcze to piszcie.

Sprzęt:

SystemOperacyjny : Windows 7 Profesional 32-bitowy

Model Systemu :G31M-ES2C

Procesor Intel Core 2 Duo CPU

Pamięć :4096 RAM

Karta Graficzna : GeForce 9800 GT

Może jakieś temperatury?Albo jakieś świństwo masz na kompie , przeskanuj antywirem.

temperatury w stanie spoczynku to srednio 37-38C a przy grze 58C. Skanowałem avastem i nic nie wyszło.

Hmm , dziwne , zdefragmentuj dysk , nie wiem czy to coś pomoże

Dzisiaj wlasnie to zrobilem ale nic z tego ,nadal sie zacina .

Rozkręć potwora :D Poprzeczyszczaj/przedmuchaj wszystkie sloty / wejscia / gniazda / duperele , nie znam się ale wyglada mi to na jakąś hmm nie powiem zwarcie bo by było po kompie ale jak słychać buczenie :o to coś ze sprzętem , tak jak mówię przeczyść go , jak nie to oddaj do serwisu

Sprawdz ramy memtestem po kolei, kazda kosc osobno

Witam.

Mam dokladnie ten sam problem, gry ktore maja juz duzo wieksze wymagania po jakims czasie... Zwiecha totalna, czasem pojawiaja sie te "artefakty" jakies paseczki kropieczki itp.

wydaje mi sie ze to wina karty graficznej. A jesli o nia chodzi to w sumie mam podobna: GeForce 9800gtx+

temperatura GPU w stresie wynosi ok. 65-70C

Jak masz od kogo pożyczyć zasilacz lub przetestować kartę graficzną w jego kompie toto uczyń. Jeżeli dalej będą się pojawiały problemy to szlag trafia grafikę.

Jeżeli masz w grach mrugnięcie ekranu, przycinka i ekran robi się jasny lub robią się różnego rodzaju kropeczki, paski (na ogół koloru niebieskiego i różowego) lub rozwalają się modele, zamieniają tekstury, brakuje tekstur toto są artefakty. Przyczyn ku temu może być kilka, ale na 80% jest to padająca karta graficzna (zwłaszcza przy kropeczkach). Na jakieś 15% jest to zasiłka (tu głównie jasny ekran i restartowanie się kompa). A reszta to może być uszkodzone gniazdo PCI-E na płycie głównej lub RAM'y (marne szanse).

Ja dopiero co miałem (nie)przyjemność bawić się co nieco z artefaktami graficznymi.

A przegrzewanie sie karty moze byc przyczyna artefaktow? Bo jezeli tak to powiem ze wentylator na karcie ledwo dyszy i mam go jutro wymienic na jakis lepszy...

dodam jeszcze ze wyczyscilem dokladnie ta karte(2 dni temu) co umozliwilo mi duzo dluzsza gre bez zwieszki A sam problem powtorzyl sie dzis gdy mialem dosc duszno w pokoju. ;/

Przegrzewanie się odpada, 70 stopni w stresie to nie temperatura która mogłaby zaszkodzić grafice, jakby do 100 dobiło to może jeszcze ale 70 to bezpieczna temperatura dla GPU.

Jeżeli masz arefakty, to znaczy że pamięć na karcie graficznej siada, co jest najprawdopodobniej przyczyną zwiechy. Masz dwie opcje:

1. wymiana grafiki

2. zabawa w kucharza :D

tu masz poradnik jak to zrobić. Jeżeli nie chcesz sie bawić z piekarnikiem, zostaje jeszcze suszarka do włosów :D aczkolwiek suszarką się dłużej nagrzewa całą grafike. Sam osobiście piekłem pare kart i działają po dziś dzień w starym kompie, który robi za serwer sieciowy a drugi za komp dla kuzyna. Pieczenie najlepiej działa na geforcy z serii 8xxx i 9xxx więc jest spora szansa że wskrzesi to twoją grafike.

Witam. problem polega na tym ze gdy wlączę sobie np skyrima to nawet nie skończy sie filmik a już komputer zawiesza się , słychać elektroniczne buczenie i trzeba twardo resetować bo nic innego nie pomaga . Problem ma też miejsce np w NFS HP ( nie ukończe nawet 1 wyścigu i juz ekran staje się biały/szary/albo różnokolorowy z szlaczkami) i Medal of Honor 2010 ,a z mmo to w Tribes Ascend ( troszke pogram i to samo) ale np nie w CSie, LOLu czy nawet w metin2. Próbowałem wszystkiego po zmianę sterowników i wyłączaniu dziennika zdarzeń po wyłączanie karty dźwiękowej w biosie . Skończyły mi się już pomysły a na innych forach nie wiedzieli o co chodzi , więc proszę was o pomoc ( jeżeli coś trzeba podać jeszcze to piszcie.

Sprzęt:

SystemOperacyjny : Windows 7 Profesional 32-bitowy

Model Systemu :G31M-ES2C

Procesor Intel Core 2 Duo CPU

Pamięć :4096 RAM

Karta Graficzna : GeForce 9800 GT