Witam
Jako reprezentant polskiej firmy tworzącej gry via WWW zauważyłem pewien bardzo ciekawy temat otóż.. jak polskie portale wspierają polski rynek gier przez przeglądarki.
Onet.pl - współpracuje z GameForge...chyba nikomu nie trzeba przedstawiać słynnego producenta takich gier jak Ogame czy Ikariam...słynnego porducenta z... Niemiec
Wp.pl - jak sama nazwa wskazuje Wirtualna Polska promuje gry firmy XS software bodajże z Bułgarii oraz Redmoon Studios z Niemiec
Interia.pl - już troche mniejszy portal po nieudanym romansie z Travianem...bądź też udanym,tylko nie wiaodmo dla kogo podjęła współprace z polską firmą..co do produkcji tejże firmy nie będę się wypowiadał..chociaż jak dla mnie Blood Wars prezentuje wyższy poziom niż Time Edge
O2.pl - jeszcze nie podjęło współpracy z żadnym producentem,przynajmniej nic oficjalnie o tym nie wiadomo
Reasumując 2 największe portale z największym kapitałem poszły na łatwizne i wypuściły pod swoimi skrzydłami produkty zagranicznych firm,jeden portal po wycofaniu się producenta postanowił zmienić ten trend,ale nie oszukujmy się.Jest to mniejszy portal który nie mógłby wyłożyć takich pieniędzy jak Onet i Wp.
Nie chce mi się wierzyć ,że w Polsce nie ma warunków do stworzenia giganta na miarę game forge..mamy przecież tak dobrych programistów i grafików.
Ja ze swojej strony mogę dodać iż nasza firma próbując udowodnić ,że "Polak potrafi" ,jest bliska wydania tytułu mogącego konkurować zarówno technicznie jak i graficznie z produkcjami gigantów. Bo jak na razie nasi portalowi giganci nie specjalnie interesują się polską sceną gier MMO via WWW.
Chyba że,rynek polski jest jeszcze nie na tyle ustabilizowany i portale nie zauważają możliwości zarobku... (choć jedno spojrzenie na ilość graczy w większych grach i od razu widać że zainteresowanie jest spore)
i tutaj powstaje temat do dyskusji...czy jest miejsce na rynku dla dużego producenta gier? i czy bez wspomagania jest on może w stanie coś zdziałać?
ze strony MMOctagon mogę zapewnić iż będziemy się strać