Witam. Używam do Gier GameBooster i ostatnio zauważyłem ze Temperatura CPU Wynosi ok.70 stopni a Harddisk ok.40 stopni i moje pytanie brzmi czy to za duża Temperatura?? ( Jak gram to ok.po 1 godzinie Laptop jest bardzo gorący )
Grzanie się Laptopa
70 stopni na CPU w lapku to nie jest jakas tragedia. Kup podkładke chłodzaca wtedy cos sie poprawi.
70 stopni na CPU w lapku to nie jest jakas tragedia. Kup podkładke chłodzaca wtedy cos sie poprawi.
Ale jak gram w LOL to mam FPS 40-50 a po jednym meczyku Laptop jest tak gorący i FPS spada do 10-20 a Nawet 5 ;/
Podkładka chłodząca dużo nie pomoże, obniży raptem o kilka stopni chyba, że trzymasz laptopa często na kolanach kiedy grasz to wtedy się przydaje ( mówimy tu oczywiście o jakiś lepszych podkładkach ), poza tym 70 stopni to całkiem normalna a nawet dobra temperatura. W laptopach rzeczą normalną jest, że się grzeją i są gorące, nic na to nie poradzisz.
Edit. W takim razie sprawdź temperaturę karty graficznej bo procek ma normalną, jeśli będzie za wysoka to przeczyść chłodzenie i jeśli masz możliwość wymień też pastę na procku i grafice ( oczywiście jeśli nie masz gwarancji). Najlepiej pobierz sobie HWMonitor tam będziesz miał pokazane dość dokładnie temperatury.
Podkładka chłodząca dużo nie pomoże, obniży raptem o kilka stopni chyba, że trzymasz laptopa często na kolanach kiedy grasz to wtedy się przydaje ( mówimy tu oczywiście o jakiś lepszych podkładkach ), poza tym 70 stopni to całkiem normalna a nawet dobra temperatura. W laptopach rzeczą normalną jest, że się grzeją i są gorące, nic na to nie poradzisz.Edit. W takim razie sprawdź temperaturę karty graficznej bo procek ma normalną, jeśli będzie za wysoka to przeczyść chłodzenie i jeśli masz możliwość wymień też pastę na procku i grafice ( oczywiście jeśli nie masz gwarancji). Najlepiej pobierz sobie HWMonitor tam będziesz miał pokazane dość dokładnie temperatury.
Mam Takie Coś
Nie wyłapuje Ci karty graficznej, odpalasz jako administrator ? podaj jaką masz kartę graficzną albo chociaż model laptopa. Reszta temperatur jest w normie jeśli są to oczywiście temperatury w czasie grania.
Nie wyłapuje Ci karty graficznej, odpalasz jako administrator ? podaj jaką masz kartę graficzną albo chociaż model laptopa.
Karta Graficzna
Intel® HD Graphics
Laptop Samsung R540
Znam ten ból - karta zintegrowana. Może po prostu przeczyść lapka wewnątrz(kurze te sprawy) i wyczyść go ccleaner'em mi pomaga jak się tnie, grzeje co jakiś okres czasu.
Znam ten ból - karta zintegrowana. Może po prostu przeczyść lapka wewnątrz(kurze te sprawy) i wyczyść go ccleaner'em mi pomaga jak się tnie, grzeje co jakiś okres czasu.
Ccleaner'a używam regularnie a i tak sie grzeje ;/ musze go przeczyszcić
On ma dwie karty, intel odpowiada za prace w trybie zwykłym czyli przeglądanie neta, słuchanie muzyki itp. jest to montowane praktycznie w standardzie, ze względu na energooszczędność a druga to ATI Mobility Radeon HD 545v która odpowiada za cięższe prace takie jak granie itp, i tutaj doszukiwałbym się problemu z przegrzewaniem. Po swojej karcie nie oczekuj też wysokich lotów bo jest jak by to określić dość leciwa ze względu, ze ma podniesione tylko taktowanie i w sumie nie obsługuje nawet DX 11
Nie wyłapuje Ci karty graficznej, odpalasz jako administrator ? podaj jaką masz kartę graficzną albo chociaż model laptopa. Reszta temperatur jest w normie jeśli są to oczywiście temperatury w czasie grania.
Nie są to Temperatury w czasie grania
On ma dwie karty, intel odpowiada za prace w trybie zwykłym czyli przeglądanie neta, słuchanie muzyki itp. jest to montowane praktycznie w standardzie, ze względu na energooszczędność a druga to ATI Mobility Radeon HD 545v która odpowiada za cięższe prace takie jak granie itp, i tutaj doszukiwałbym się problemu z przegrzewaniem.
Mam tylko jedną karte tą z Intela

Tak więc czeka Cię czyszczenie chłodzenia bo są to trochę za wysokie temperatury w spoczynku.
W modelu który podałeś masz ATI Mobility Radeon HD 545v http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsung-R540.37155.0.html
Aha będe musiał go dokładnie przeczyścić
Tak więc czeka Cię czyszczenie chłodzenia bo są to trochę za wysokie temperatury w spoczynku.W modelu który podałeś masz ATI Mobility Radeon HD 545v http://www.notebookc...40.37155.0.html
Nie ja mam wersje z jedną kartą

To i tak nie zmienia faktu, że musisz go przeczyścić, najlepiej wymienić od razu pastę bo to też istotna sprawa.
BTW. edytuj posty bo NS rozbije Ci tego laptopa na głowie i po problemie ;p
Dawno temu również miałem problem z grzaniem się oraz spadkiem FPS na moim lapie. Dosyć długo szukałem rozwiązania a było ono tuż przed nosem a mianowicie(mówię na przykładzie laptopa Lenovo Y570 nie mam pojęcia jak to będzie u Ciebie) nad klawiaturą świecą się takie "znaczki" tj. głośność itd. U mnie na znaczku półksiężyca z plusem zmieniało się tryb chłodzenia ("Standardowy", "Bardzo Cichy", "Usuwanie kurzu", "Efektywne chłodzenie" a ja oczywiście przez pół roku męczyłem lapa na Bardzo Cichy, przez co grzał się strasznie i FPS-y były bardzo niskie).
Druga rzecz przyczyniająca się do spadku FPS w lapie to tryb zasilania (Panel Sterowania -> Opcje zasilania), reszty się już raczej domyślisz.
Zdarzają się też przypadki jak u mojego znajomego, że powodem grzania się karty graficznej była bateria od laptopa, po jej wyciągnięciu było wszystko ok a jak włożył znów to laptop zaczynał się grzać.
1. Rada usuń Widows 8 z samsunga albo przeinstaluj czyste sterowniki.
2. Format windowsa na windows 7 i jazda po kolei instalacja softu.
3. Wgranie aktualizacji.
4. Wgranie najpotrzebniejszych programów.
I tak nie uzyskasz więcej fps bo masz zintegrowaną grafikę, więc nie zrobisz nic większego.
Witam. Używam do Gier GameBooster i ostatnio zauważyłem ze Temperatura CPU Wynosi ok.70 stopni a Harddisk ok.40 stopni i moje pytanie brzmi czy to za duża Temperatura?? ( Jak gram to ok.po 1 godzinie Laptop jest bardzo gorący )