GTA V - Lagi, znikające textury

Witam, mam problem w GTA V ze znikającymi texturami (sporadycznie) oraz ze ścinkami które pojawiają się razem z problemem z texturami.

Posiadam Laptopa procesor: I3-3110M, Karta Graficzna Radeon HD 8500M, 4gbramu. GTA V radzi w 50/60 fps na low ustawieniach jednak po 5/10 minutach zaczynają występować te problemu, przeglądałem internet i doczytałem że może to być spowodowane zbyt małą ilością ram-u, czy po zakupieniu dodatkowe 4gb ramu (razem będzie 8) zwalczy te problemy ?

Przycinki mogą być spowodowane wolnym dyskiem, zwłaszcza w dużych otwartych obszarach, kiedy musi się załadować obszar lub w zaludnionych miejscach procesorem, Twój grafik może mieć mało VRAMU, dlatego tekstury są często wczytywane, kiedyś czytałem, że gdy karta ma zapełniony VRAM przerzuca to na normalny RAM, więc teoretycznie to mogłoby pomóc. Generalnie Twój sprzęt jest trochę słaby do grania w sandboxy jak GTA V, więc jedyne co możesz tu dołożyć to właśnie RAM albo SSD, to powinno zredukować ilość przycinek spowodowanych ładowaniem tekstur i obszaru, ale nie zwiększy ilości klatek. Ponad to, jeżeli masz możliwość zmniejszenia rozdzielczości (o ile już nie jest jakaś mała) to też powinno trochę pomóc.

Na lagi polecam program dxtory, zakładka Advanced i zaznaczasz limit video FPS i w okienku wpisujesz 60 (lub mniej).

ja nie wiem czy lapek ci się nie przegrzewa....

Na 4gb ramu na pc też tak miałem kiedyś , były przycinki i znikające textury na 8 problem zniknął. W moim wypadku ram pomógł kompletna wymiana starych kości na nowe.

Na 4gb ramu na pc też tak miałem kiedyś , były przycinki i znikające textury na 8 problem zniknął. W moim wypadku ram pomógł kompletna wymiana starych kości na nowe.

Przycinki mogą być spowodowane wolnym dyskiem, zwłaszcza w dużych otwartych obszarach, kiedy musi się załadować obszar lub w zaludnionych miejscach procesorem, Twój grafik może mieć mało VRAMU, dlatego tekstury są często wczytywane, kiedyś czytałem, że gdy karta ma zapełniony VRAM przerzuca to na normalny RAM, więc teoretycznie to mogłoby pomóc. Generalnie Twój sprzęt jest trochę słaby do grania w sandboxy jak GTA V, więc jedyne co możesz tu dołożyć to właśnie RAM albo SSD, to powinno zredukować ilość przycinek spowodowanych ładowaniem tekstur i obszaru, ale nie zwiększy ilości klatek. Ponad to, jeżeli masz możliwość zmniejszenia rozdzielczości (o ile już nie jest jakaś mała) to też powinno trochę pomóc.

Dzięki za udzielenie obszernych odpowiedzi. Zdecydowałem się dokupić dodatkową kość ramu miejmy nadzieję ze bedzie śmigać :)

Dzięki za udzielenie obszernych odpowiedzi. Zdecydowałem się dokupić dodatkową kość ramu miejmy nadzieję ze bedzie śmigać 

Dodatkowy ram zawsze jest dobrym wyborem do tych 8 , polecam też pomyśleć jak maako napisał nad ssd w przyszłości nawet jak będziesz używał pc lub nowego lapka zawsze można przerzucić :). Sam sobie zamówiłem teraz ssd na święta i czekam jutro będzie kurier :)

Dodatkowy ram zawsze jest dobrym wyborem do tych 8 , polecam też pomyśleć jak maako napisał nad ssd w przyszłości nawet jak będziesz używał pc lub nowego lapka zawsze można przerzucić :). Sam sobie zamówiłem teraz ssd na święta i czekam jutro będzie kurier 

Jest takie coś możliwe w laptopie ?

Jest takie coś możliwe w laptopie ?

oczywiście dyski ssd posiadają 2,5 cala taki jak dysk laptopowy w laptopach w których dysk nie pasuje czasami producenci dorzucają sanki które pomagają w montażu żeby dysk nie latał. W zależności od twojego sata 2 w laptopie lub sata 3 dysk od twojego zwykłego hdd będzie przy sata 2 3 razy szybszy przy sata 3 6 krotnie. Wartości te są zbliżone oczywiście będzie minimalnie mniej.

Witam, mam problem w GTA V ze znikającymi texturami (sporadycznie) oraz ze ścinkami które pojawiają się razem z problemem z texturami.

Posiadam Laptopa procesor: I3-3110M, Karta Graficzna Radeon HD 8500M, 4gbramu. GTA V radzi w 50/60 fps na low ustawieniach jednak po 5/10 minutach zaczynają występować te problemu, przeglądałem internet i doczytałem że może to być spowodowane zbyt małą ilością ram-u, czy po zakupieniu dodatkowe 4gb ramu (razem będzie 8) zwalczy te problemy ?