Najprawdopodobniej (ba, na 90%) to wina samego xklocka. Z tego co słyszałem i czytałem, to one niestety mają taki swój urok, że dosyć szybko tracą swój okres pełnej przydatności i potem trzeba by było wymienić dysk, bo to możliwe, że jest wina samego dysku, a przynajmniej na PS3 tak jest, że na starszych, wolniejszych i mniejszych dyskach gra ma tendencje do ścinania i zwalniania. Sam mam GTA na PS3 i większość czasu chodzi płynnie, ale okazyjnie zdarzają się ścinki, ale jest to zrozumiałe w moim przekonaniu, bo konsolę kupiłem na premierę i ani razu jej nie modyfikowałem, bo po dziś dzień ogólnie śmiga jak marzenie. Kumpel ma XBoxa i niestety pojawiają się po pewnym czasie u niego problemy ze sprzętem i masz następujące rozwiązania. Sprawdź swoją kopię u znajomego, który może ma xklocka jak ty, ale np. nowszego albo z szybszym dyskiem. Możesz również zainteresować się nowym dyskiem albo najzwyczajniej w świecie uprzątnij trochę pamięć konsoli, pousuwaj zbędne śmieci i może zacznie działać lepiej.