GTX 1060 i Karta dzwiekowa

Kino domowe Panasonic SA-PT860 a sluchawki stereo logitech g230, w kinie domowym jest wejscie hdmi ale nie wiem czy takie cuda zadzialaja

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-8gb-gddr5-256-bit-dp-hdmy-dvi-d-box-11265-00-40g-1220560/ jak widzicie tego radka?

moj zasilacz to chieftec besmart 500W

Kino domowe Panasonic SA-PT860 a sluchawki stereo logitech g230, w kinie domowym jest wejscie hdmi ale nie wiem czy takie cuda zadzialaja 

https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-rx-580-nitro-8gb-gddr5-256-bit-dp-hdmy-dvi-d-box-11265-00-40g-1220560/ jak widzicie tego radka?

moj zasilacz to chieftec besmart 500W

Radek jak radek sapphire z tymi wymiennymi wetylatorami

Tutaj masz

o ponad 100 zl tanie aorusa od gigabyta

https://www.x-kom.pl/p/361342-karta-graficzna-pci-e-gigabyte-radeon-rx-580-aorus-8gb-gddr5.html

jak dla mnie jest spora różnica w dźwięku, a już w szczególności w linii basowej między integrą a chociażby takim xonarem DG. tak czy siak zajrzyj w link, może tutaj coś znajdziesz http://www.audiofanatyk.pl/polecane-daci-i-karty-dzwiekowe/

Z tych słuchawek nie wyciągniesz zbyt wiele, nawet jeśli podepniesz je pod AIM SC808 (prawdopodobnie najepszy wybór w przedziale do 1000 zł, obecnie w x-kom można ją dostać za 399 zł), może się wręcz okazać, że karta uwydatni ich wady.

Co do kina domowego, to możesz je podłączyć do komputera przez wejście optyczne (o ile Twoja płyta główna takowe posiada), wtedy dźwięk będzie przetwarzany na formę analogową bezpośrednio w odtwarzaczu, z pominięciem integry.

u siebie mam zrobione w ten sposób :

komp podłączony hdmi do kina -> kino hdmi do tv. program do filmów splash pro (możliwość ustawienia bitstream do dźwięku). ogólnie polecam. także proponuje Ci również puścić dzwięk przez hdmi bez żadnego przerabiania dodatkowego dźwięku. kino sobie poradzi lepiej niż cokolwiek innego. chyba że masz złącze optyczne jak mówił OP. to wtedy optycznym. co do słuchawek... również jak OP. zresztą słuchawki nie są od tego żeby dawać jakiś boski dźwięk od tego mamy porządne głośniki :)

btw fajne kino.

Ok, z pceta leci optykiem do kina domowego, myslalem ze z karta dzwiekowa wyciagne cos wiecej ale widocznie nie :D a jezeli chodzi o hdmi mam jedno wejscie w kinie domowym wiec nie zrobie takiego podlaczenia jak kudlaty, ale i tak puszczam wszystko na tv z kompa.

Podsumowujac, nie oplaca sie kupowac karty dzwiekowej za milion monet, bo nic mi to nie da? ewentualnie jakis tani xonar ze wzmacniaczem sluchawkowym?

Zamiast karty dzwiekowej lepiej zainwestowac w monitor z freesync i kupic radka :D ? mam jakis badziewny lg bez hdmi za 300zl

btw dzieki kudlate :D juz swoje lata ma, jak do tej pory zepsulo sie cos z napedem, nie wysuwa tacki w ogole i wydaje dziwne dzwieki, rozebralem to i chcialem cos pokombinowac ale nie wiem za co tu sie zabrac, lapcie filmik z pracy tego napedu moze ktos cos bedzie wiedzial :D http://pl.tinypic.com/player.php?v=2rdu79h&s=9#.WRAYr9qLSUk

PS. swietne forum, pomocni ludzie, a przedewszystkim aktywni i mili! warto codziennie was odwiedzac :D

Pochwale sie i przy okazji upne dyskusje, naped w kinie domowym dziala az milo, wystarczylo wyczyscic krancowki zlozyc do kupy i porblem zazegnany :)

To jak to z ta dzwiekowka w koncu?

Zamiast karty dzwiekowej lepiej zainwestowac w monitor z freesync i kupic radka  ? mam jakis badziewny lg bez hdmi za 300zl

Tak. :D

jak pisałem opcja 1060 jest dobra na "teraz" i tylko w przypadku gdy jedyne co chcesz to grafika a reszta Cie nie interesuje. Jeżeli masz możliwość wziąć grafikę + monitor free sync to w 100% bierz radka.

Xonara Dx dostaniesz już od ~300 zł
http://www.ceneo.pl/5655167?se=FyQJ2B9FCWMTmj19DLjY2MsuYNmaiX-8&gclid=Cj0KEQjwrsDIBRDX3JCunOrr_YYBEiQAifH1FpBVpexSVI3BQbapuC2n8oBfnRjjpmv_1kRtq6E7CBsaAkOw8P8HAQ

a za ~200 maye :D (nachalny jestem, wiem)

Ok Maya jest rekomendowana karta, pytanie tylko czy odczuje różnice w odsłuchu przy słuchawkach i kinie domowym, cena kusząca i rekomendacja też :D

Dobra jeżeli chodzi o kartę graficzną Radka, chyba już jestem zdecydowany tylko pytanie skoro 1060 to rozwiązanie na teraz to dlaczego Radek jest karta przyszłościowa mająca niższe taktowanie i to znacznie, kręcony 1060 osiąga 2000mhz a Radek Góra 1500, druga sprawa to czy jest sens kupować rx580 czy wystarczy zainwestować w 480 i mieć to samo?

Bierz radka...1060 może za rok być już za słaba...a Radek trochę dłużej pociągnie...

Co do dźwiękowej...od siebie mogę polecić xonar dg.

wolałbym na twoim miejscu zainwestować w grafike/monitor niż wywalać pieniądze na karty dźwiękowe. Jeżeli będzie jakaś różnica karty dźwiękowej vs integry to hmm może i odczujesz "coś" ale czy to będzie karta za 200 czy za 500 zł to odczujesz to w takim samym stopniu :) bardziej chodzi o źródło dźwięku i stan głośników. np szumy, trzeszczenie mogą się brać zarówno ze źródła dźwięku jak i z zużytych głośników ( np. stare membrany, luzy w obudowie głośników). Także kartę dźwiękową możesz kupić dla świętego spokoju. Jeśli często korzystasz ze słuchawek to chyba wręcz wolałbym sobie kupić porządne słuchawki np senki niż babrać się w karty. Ja wychodzę ze starego założenia chyba że dźwiękówka jest dla ludzi którzy nie mają kina a chcą mieć piękny dźwięk z głośników 5.1 /7.1 . Jako że używasz kina to kartę dźwiękową masz w kinie.... tak jakby :) a przynajmniej dekoder. i to całkiem dobry.

A odnośnie grafiki chyba chodzi im po prostu o to że nvidia ma w d*pie ich karty i za rok ten 1060 będzie taki sam jak teraz (a wręcz gorszy bo nie wspierany) a amd może coś tam w sterownikach pogrzebać i coś polepszyć. Powiem szczerze że osobiście zawsze byłem fanem nvidi ale przyszła karta graficzna będzie amd. narazie zatrzymałem się na gtx560 :)

Szum generalnie słychać tylko jak nic nie gra, załóżmy jak jest wysoki volume to coś tam delikatnie szumi ale przy muzyce nic takiego nie ma, lepiej optykiem puścić czy przez hdmi?

Maya u5 jest stosunkowo tania więc to chyba nie jest głupi pomysł żeby wspomóc aktualne słuchawki takim urządzeniem

Rozumiem że 1060 to rozwiązanie na teraz, przyznam że nie znam się na kartach i nadal pytam jak się ma taktowanie Radka do geforca i czy lepiej zainwestować w rx580 czy zostać przy rx480, kupno karty i monitora planuje na czerwiec, monitor myślę do 600-700zl 24cale

PS nie wiedziałem że bumpowanie jest nielegalne :D

Rozumiem że 1060 to rozwiązanie na teraz, przyznam że nie znam się na kartach i nadal pytam jak się ma taktowanie Radka do geforca i czy lepiej zainwestować w rx580 czy zostać przy rx480, kupno karty i monitora planuje na czerwiec, monitor myślę do 600-700zl 24cale

PS nie wiedziałem że bumpowanie jest nielegalne 

too juz nie jest rozwiazanie na teraz nvidia juz zapowiedziala wydanie nowych kart z GDDR6 a to juz rowna smierc ukladom pascal z GDDR5 normalnie az krew zalewa jak firma podchodzi do klienta kupili karty za 1500 zl rok temu a moze sie niedlugo okazac ze taa karta bedzie gowno warta ...

Nigdzie nie kupisz RX 480 bo zostaly one zastapione ukladami RX 580

Do czerwca moze tyle sie zmienic ... ze nie ma co gdybac ..tylko czekac i obserwowac jak ceny beda sie zmieniac ...

Jak chcesz to kolega chce sprzedac rx480 gigabyte 8gb. Jak chcesz by było bezpieczniej wystawi na allegro. Oczywiscievz grarancja itp. Kupił chyba w styczniu :D.

majster, przeciez na morelach sa niektore egzemplarze dostepne :D

Chcialbym nowy sprzet ze wzgledu na zwrot vat.

majster, przeciez na morelach sa niektore egzemplarze dostepne 

Chcialbym nowy sprzet ze wzgledu na zwrot vat.

Wersje 4 GB sa jakies dostepne tylko ...

A po 2 po co masz brac 480 jak w tej cenie jest 580 ...??

Ok moj blad, myslalem ze rx480 jest tanszy :D ok moglbys wytlumaczyc mi kwestie taktowania rdzenia? skoro nvidia moze wiecej to dlaczego, rx580 bedzie lepszy za rok?

Trzeba zacząć od tego jak działa karta graficzna. Co daje vram, co daje taktowanie rdzenia, pamieci, napiecia. Czym są teselatory itp. Jak działają na kartę graficzną sterowniki. Na ten temat można napisać rozprawke. Dodatkowo każdy silnik graficzny działa inaczej, a by było smieszniej pracujac w danym silniku graficznym można go modyfikować. Hyh jeszcze sprawa API :). Jedne silniki graficzne pochlaniaja pamięć vram inne pracuja na ograniczonej ilości pamięci.

Można zadac pytanie.... Skoro rx 580 ma 8GB pamięci czemu dziala wolniej niz GTX 1060 który ma 6GB pamieci? :P

Czynniki które czynią kartę bardziej przyszłościowa jest masa. W sumie lipton nagral teraz dobry material o AMD Vega na kanale morele.net jest tez sporo o dzialaniu samych układów graficznych i co czyni je dobrymi na przyszłość :).

Ok moj blad, myslalem ze rx480 jest tanszy  ok moglbys wytlumaczyc mi kwestie taktowania rdzenia? skoro nvidia moze wiecej to  dlaczego, rx580 bedzie lepszy za rok?

Gdyby wszyscy patrzeli na taktowanie rdzenia too rzeczywiście byłoby najłatwiejszy dobór karty .... . ..

Ponieważ najlepsza taa ktora ma najwyższe taktowanie....Ale na wydajnośc karty wpływają inne czynniki.

AMD jest bardziej otwarty na dx12 , które karty obecnie NVIDIA nie lubują...

Nie mówię że jest najlepszym ale najrozsądniejszym zwłaszcza że NVIDIA przestała lub wogòle nie rozwija swój produkt ... Poprostu dali produkt wyciskają co się da a potem następne karty... Wciskają ... A poprzednia generacja musi żyć własnym życiem bez jakikolwiek poprawek ....

Chociażby poprawienia wsparcia w dx 12...

Czyli jakby nie patrzeć j w dniu premiery miał sens zakupienie karty jednak gdy firma już szykuję za plecami klientów nowe karty można się spodziewać tylko jednego że żywotność tej karty kończy się ... Tak się działo i dzieje z kartami poprzednich generacji .... Muszą sobie radzić same...

Mimo ze mam niesmak po mojej poprzedniej karcie msi r9 270x, najpierw kwadraty na ekranie migajace na roznce kolory co jakis czas pozniej serwis bo padla calkowicie, pol roku podzialala i znowu dead nie wyswietla obrazu, ale prawdopodobnie to wadliwy ezgemplarz. W sumie jestem zdecydowany jesli sytuacja sie nie zmieni kupuje monitor z freesynciem i radka 580x, ps czyms sie kierowac w wyborze monitora czy kupic taki jaki mi sie podoba stosunkowo nie drogi z freesynciem?:D

Ewentualnie matryca. Ale w tym przedziale cenowym raczej różnorodności nie będzie. Ja bym został na monitorze jaki masz teraz i dozbieral na jakis 1440p albo 120hz(wiekszosc podkręcisz na 144hz) sam freesync jest ciekawą opcją. Ale bez wiekszego efektu wow. Poza plusem ze nie doplacasz do niego :)