1440p? a co ma wsparcie na taką rozdziałke? nie lepiej kupić "lepszy" full hd? wydaje mi się że to tak jak 4k w tv. niby fajnie bo jest ale nic to nie zmienia bo nic nie jest produkowane w rozdzielczości 4k....
Szum generalnie słychać tylko jak nic nie gra, załóżmy jak jest wysoki volume to coś tam delikatnie szumi ale przy muzyce nic takiego nie ma, lepiej optykiem puścić czy przez hdmi?
szum może być spowodowany jakimś zakłóceniem na kablu. na słuchawkach nie sprawdzisz ale na kinie... ustaw kino tak zeby nie pobierało żadnego sygnału i daj głośność na max. przekonasz się czy szum jest bezpośrednio z kina czy za sprawą połączenia/źródła. u siebie na kinie żeby nie wiem co robić nie mogę w żaden sposób zrobić szumów... dając na maxa z podpiętym jakimś źródłem dźwięku czy bez.
czy optykiem czy hdmi... powiem szczerze że nie wiem ale jestem sceptycznie nastawiony do optyków. podobno niektórych formatów dźwięku nie da się przesyłać przez optyk. Pozatym na hdmi nigdy nie miałem problemów więc u siebie nie widziałem nawet potrzeby żeby się interesować.