Guild Wars 2 Czy The Elder Scrolls Online? Która z nich zadziała lepiej

Cześć Wszystkim!

Ostatnio wraz z dziewczyną zastanawiamy się nad jednym z wyżej wymienionych tytułów, jednak ogranicznikiem jest tutaj jej laptop (Intel Core i5-4288U 2,60Ghz, GeForce GT920mx, 8GB RAM).
Obie gry nam się podobają i teoretycznie obie powinny pójść na tym sprzęcie, ale proszę Was tu o poradę, który tytuł działał by lepiej, gdyż zależy nam głównie na komfortowej grze. Z góry dziękuję :smiley:

(nie wiem czy wstawiam temat do dobrej kategorii, jeśli nie to proszę o przeniesienie do właściwej.)

a to nie lepiej wyprobowac i samemu sprawdzic? aktualnie na steamie jest darmowy weekend TESO to za darmo mozna sprawdzic no a GW2 podstawka i tak darmowa wiec tez nie ma problemow.

teso może być ciężko. gw2 pójdzie na pewno.

sam miałem jeszcze niedawno taki dylemat najpierw graliśmy w gw2 potem w tere a potem urodziło się dziecko i granie się skończyło ^^

pozdrawiam

1lajk

Akurat w przypadku słabszego sprzętu GW2 lepiej się spisuje, na swoim lapku o wiele gorszym teso w ogóle nie odpala się, a gw2 śmiga na LOW ale bez problemów. A na sprzęcie powyżej to spokojnie wyższe ustawienia. No i Gw2 we 2 przyjemniej się gra :slight_smile:

1lajk

Gw2 radzi sobie lepiej na kiepskim sprzęcie od eso i wygląda ładniej na niskich jak eso na niskich. Poza tym, nie wiem jaki twoja niewiasta ma level zaawansowania jeśli chodzi o gry mmo ale w gw2 na luzie będzie mogła ograć 90% contentu bez problemu + nie ma punktów atrybutów ani skillów więc jeśli spaprze się builda to można po prostu w każdej chwili zmienić traity i nie trzeba bulić za to golda. I już nawet nie mówię o chciwości zenimaxa który każe płacić nie tylko za dodatki ale i za zwykłe content patche. W Gw2 obecnie wychodzi jeden dodatek raz na 1,5-2 lata, poza tym są jeszcze LS’y które są podobne do dlcków z eso ale dostaje się je za darmo jeśli zaloguje się w czasie kiedy są nowe (to jest od ich wyjścia aż po wyjście kolejnego) i w przeciwieństwie do eso jeśli je ominiesz to nie ma jakiejś wielkiej tragedii bo to praktycznie tylko kosmetyczne głupoty.

2lajki

Pierwszy raz w TESO grałem na takim samym procku, ramu miałem o połowę mniej, co do karty nie znam się zbytnio, ale pamiętam że miałem 1gb, i na średnich/“lekko wysokich” detalach grałem z drobnymi spadkami fps, które nie uniemożliwiały mi gry czy robienie dungów, nie wiem jak z pvp, jak wiadomo tam jest natłok skilli i graczy, także tam mógłby już być problem =3

1lajk

Obie gry będą działać na low/mid ustawieniach. Patrząc jakie gry udźwiga z notebookcheck

1lajk

Mam podobną specyfikację, lekko lepszą grafikę (gtx 960m) i nie grało mi się komfortowo w eso. Weźcie lepiej gw2, jest za darmo, możecie sobie na spokojnie sprawdzić.

Jak dla mnie gw2. Eso to single player gdzie tak naprawde gdybys nie chcial to wogule bys nie musial wchodzic w interakcje z graczami. Pvp w eso lezy, ilosc kombinacji klas, skilli oraz wizualizacja walki tez przemawia zdecydowanie za gw2, pve to samo za korzysc gw2 gdzie jest mega rozwoniete. W gw2 poczujesz ze to mmo bo grasz z innymi. Co 30 minut masz bossy na ktore ludzie sie zbiegaja, daily eventy ktore wykonujesz z ludzmi itp. Gw2 ma chyba najlepsze eventy ze wszystkich gier czy to na swieta czy inne okazje. I co najwazniejsze eso masz nastawione na wyssysanie kasy. Gw2 kupujesz i grasz oraz raz na dwa lata dodatek za 30 euro. A eso? Raz musisz gre kupic , dwa musisz placic abonament bo bez tego bedziesz musial co dwa miechy kupowac dlc ktore wcal nie jest tanie , trzy musisz kupowac dodatki co sa raz na rok - dwa ktore kosztuja chorendalne ceny a daja malo , a cztery musisz kupowac niektore rzeczy jeszcze w ishopie. Dla mnie eso poleglo za sam model dustrybucji i kass ktora musze wlozyc zeby grac na rowni z innymi, a szkoda bo saga elder scrolls byla fajna.

1lajk

Poza procesorem laptop twojej dziewczyny jest OK. Pojdzie jej GW2 na bank, moze nawet uda sie na high detalach ktore pewnie bedzie trzeba zmniejszyc w miescie.

Co do ESO to nie wiem, jezeli 920mx obsluguje dx 11 to droga wolna, wyprobuj tym bardziej ze od 27 w ESO jest tydzien za free, wiec mozesz za darmoszke wyprobowac z czym to sie je.

PS. Ja bym wybral ESO bo mi osobiscie GW2 sie nie podoba za to, ze tak bardzo zerwal ze swoim poprzednikiem. Pierwsze GW bylo unikalne i odroznialo sie czyms, a teraz ? Zrobili wszystko co w ich mocy aby przypomniec struktura swiata i rozgrywki WoWa z tym, ze WoW jest wiekszy pod kazdym wzgledem.

1lajk

" Zrobili wszystko co w ich mocy aby przypomniec struktura swiata i rozgrywki WoWa z tym, ze WoW jest wiekszy pod kazdym wzgledem." Kolego grales w wowa ?;p bo cos mi sie nie wydaje

Do dwojki wprowadzili to co ludzie chcieli ,czego brakowalo w jedynce m.in otwarty swiat i wieksza ilosc lvla. Co do porowanania do wowa to smiac mi sie chce bo w gw2 99% rzeczy jest innych. Klasy inne, rasy inne, spoosb expienia inny, pvp inne ,takie samo jak w jedynce to juz eso prowadzajac BATLLEGROUNDY upodobnilo sie do wowa :slight_smile: pve inne. Wymien chociaz 2-3 rzeczy, ktore gw2 zerznelo z wowa. ostatnio to wowa zerznal z gw2 skalowania lokacji i questow tak na marginesi :>

Chyba pisałeś GW2 zamiast ESO. Jest totalnie odwrotnie. ESO niszczy GW2 pod każdym względem. Grałem w obie gry. Przy GW mogłem spędzić max 2h i się nudziło, a sama gra odrzuciła po 2 miesiącach. Za to w ESO można grać całymi dniami. PvP jest mega dobrze zrobione a PvE jest takie jak wszędzie…

Opinie i subiektywizm? A na co to komu XD

Dobra nie rozpędzajcie się, pytanie było co lepiej będzie działać na danym lapku, odpowiedz jest Gw2 i koniec, a nie zaczyna się dyskusja na inny temat.

1lajk

Tak sie sklada ze tak, gram w WoWa od 6 miesiecy jakos.

Do tego nie zrozumiales chyba o co mi chodzi. Poprzez “upodabnianie sie” mialen na mysli strukturę swiata jak i rozgrywki. GW 1 bylo zajebiste gdyz nie dalo sie praktycznie NIC zrobic samemu, do tego bylo bardzo taktyczne i dosc nietypowe.

Nie zarzucam gw2 tego, ze niby skopiowalo rasy/klasy czy co innego od wowa. Zarzucam gw2 to, ze jest calkowicie czyms innym od gw1, czyms wg mnie gorszym.

Black Desert Online :slight_smile:

Pvp w eso a to dobre

Dzięki wszystkim za liczne odpowiedzi, pomogły w podjęciu decyzji :smiley: Po dłuższym namyśle zdecydowaliśmy się na GW 2. Mi oba tytuły się podobają tak samo, ale Guild Wars będzie pewniejszą opcją, jeśli chodzi o sprzęt.

Nie martw się o sprzęt. Osobiście gram w GW2 na bardzo dobrym sprzęcie ale co z tego jak silnik graficzny owej gry oraz optymalizacja jest na dość niskim poziomie. GW2 będziesz miał więcej problemów z jednego powodu GW2 działa jedynie na jednym procesorze tak jak WoW i jest to tragiczne szczególnie w Lion Arch. ESO ma większe wymagania ale za to dużo lepiej zoptymalizowane. Na twoim miejscu nie patrzyłbym na sprzęt lecz na gameplay oraz end-game. GW2 jest mega i gram do tej pory lecz ma problemy przede wszystkim z dodawaniem contentu który jest ważny dla gier MMORPG. GW2 stoi w tej chwili na takim samym poziomie jak SWTOR jest dodawana linia fabularna i nic po za tym praktycznie. ESO rozwija się moim zdaniem dużo szybciej i dużo lepiej od GW2 oraz innych gier MMORPG. ESO największym plusem jest elastyczność w tworzeniu postaci która jest zależna jedynie od Ciebie, i nie będę mówił tutaj o schematach oraz metach które nakazują granie danym stylem bo to jest bardziej dla zaawansowanych graczy/gildii. Moim zdaniem powinieneś patrzeć na klimat GW2 fantasy z kolorową grafiką która nas otacza oraz z pięknymi skillami np. elementalista,necromanta itp. ESO surowy klimat który występuje także w morrowind,skyrim oraz daggerfall, skille naszych protagonistów dość ciekawe ale nie efektywne pod względem wizualnym.
Opis dwóch gier:
Plusy danych gier:

TESO

• klimat elder scrolls czyli oblivion,skyrim,morrowind,daggerfall w jednej grze

• buildy postaci każdy robi co chce i jak chce

• fabuła i questy na wysokim poziomie które wciągają

• bardzo częste update i DLC które rozwijają grę

• ciekawy craffting

• endgame: dungeony,raidy (potrzebna mocna ekipa na wysokich poziomach)

Guild Wars 2

• system PvP najlepszy jaki widziałem w grach MMORPG

• unikatowe klasy postaci jak inżynier czy mesmer

• ładna szata graficzna

• różnorodny end-game od WvWvW do fractali dungeonów,raidów,eventów na mapach

• World Bossy które są ciekawie zaprojektowane

• craft na wysokim poziomie

Minusy które występują w grze:

TESO:

• solo grania aż do końca lvl nie musisz grać w pt i nie konieczna nawet jest gildia jest zbędna bo wszystko zrobisz sam

• średni end-game

• płatne dodatki lub wykupowanie eso plus

• niestety czuje się że gra się czasami jak w singel player niż multi

GW2:

• buildy jest kilka wyznaczonych dla danej klasy których musisz się trzymać a jak nie to jesteś fail

-DLC które wychodzą bardzo rzadko i średnio wnoszą do gry oprócz fabuły

• itemy w exotychach możesz robić wszystko nie potrzebne są asc czy legendy nie ma dużej rywalizacji w sprzęcie co mi osobiście przeszkadza

• do 80 lvl grasz solo i robisz od mapy do mapy i staje się to bardzo nudne,questy jedynie fabularne nic po za tym

• gra przeznaczona dla osób lubiąca zbieranie wyglądów sprzętu niż ich statystyk.

To są moje plusy i minusy owych gier można z nimi zgadzać się lub nie.

2lajki

GW2 nie stoi na tym samym poziomie co SWOTOR. Pod koniec 2017 roku mieliśmy dodatek Path of Fire, teraz niedawno nowy rozdział LS4 (nowa mapa + questy).

Grałem w ESO, gram w GW2 i lepiej bawię się z ludźmi z klanu przy tym drugim tytule.