Guild Wars 2 czy WoW?

Siemka. Mam dylemat pomiedzy tymi dwoma grami. Ktos mi moze opisac wowa, i gw2? Co sie na endgame robi i jaka jest sprawa z PvP w GW2? Odciaga mnie od wowa to, ze trzeba placic co miesiac abonament, a GW2 kupie raz i mam na zawsze bez dodatkowych oplat. Tak wiec piszcie co myslicie o GW2 i o wowie. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.

WoW - levelujesz robiąc questy / pvp na battlegroundach ( zbierz flage / zajmij bazy / itp. ) / robiąc dungeony ( automatycznie znajduje ludzi z wielu serwerów i teleportuje ). End game to jest to samo, tylko że dojdzie zrobienie profesji, wbicie reputacji, czyli robienie questów i dungeonów dla danej grupy, żeby kupić od nich item / dungeony a później raidy ( większe dungeony i też możliwość automatycznego znalezienia grupy ) / do pvp dojdą walki 2v2, 3v3 i 5v5 na arenie. Czyli schemat w sumie można podzielić na questy/pve/pvp. GW2 - levelujesz przez odkrywanie mapy i robienie losowych wydarzeń ( przez 3 minuty odepchnij fale, zbierz xxx przedmiotów, itp. ) ewentualnie wojna serwerów ( 3 ogromne mapy, dużo zamków, takie pvp na dużej mapie bo open world pvp zabrakło ). Dungeonów jest 8, z każdego dropią te same itemy, które można zrobić z profesji, kupić za golda, za walutę z eventów, przez co znalezienie grupy jest przykre i zajmuje dużo czasu, chociaż tutaj też jest group finder. Postacie do PvP robisz osobno, walczysz na mapach, eq mają wszyscy to samo. Do tego dochodzi ostatni dungeon fractal - podzielony na 40 poziomów, każdy robisz po to żeby zdobyć troszkę lepsze eq z resistami na wyższe poziomy tego samego dungeonu. Jak zrobisz całość to pve się kończy. End game'u w gw2 nie komentuje bo go nie ma. Odkrycie mapy na 100% daje ci gwiazdkę obok nicku, zrobienie 40 poziomów fractala, daje minimalnie lepsze eq które przyda się tylko do walk serwerów. Dochodzą eventy czyli skakanie, bicie bossów żeby zdobyć skórkę do zbroji.

Reasumując Wow - jeśli masz czas, pieniądze, szukasz rywalizacji i wyścigu szczurów, Gw2 - jeżeli nie masz czasu, grasz dla zabawy.

Grałem w obie gry i ciężko je porównać, wow bardziej mi przypadł do gustu przez dojrzałe community ( płacisz, nie trollujesz ), ogromny content, cały czas dodawanie nowości, genialna jakość. Nie spodobał mi się przez ciągłe ułatwianie gry i może ilóść buildów powoduje, że zawsze coś będzie lepszego w danym patchu. GW2 spodobał mi się za losowe eventy ( w czasie premiery po 10 osób broniło farm itd. ), jumping puzzle, odejście od grindu i quest-grindu. Nie spodobal mi się za zerowy endgame, niezbalansowane do bólu postacie ( bywają party 4 warriorów i support bo reszta to strata czasu ), brak dodatkowej zawartości ( eventy polegają na dodawaniu nowych modeli ekwipunku ).

GW2 - jeżeli chodzi Ci o end-game w stylu dungi/rajdy/whatever to zapomnij. W tej grze jest od 2 lat ta sama ilość dungów, których poziom jest makabrycznie prosty (ludzie, aby dodać nutkę trudności, robią buildy na solo runy). Rajdów nie ma, co jakiś czas respawnią się World Boss'y, na które jest 1 taktyka - zerg. Levelowanie jest przyjemne, Personal Story nudne jak flaki w oleju, Living Story podobnie, fajny system walki. WvWvW opiera się na zergowaniu innych fortec, zwycięża większy zerg. PvP to tylko CtF na kilku mapach z różnymi mechanikami (np. na jednej zbierasz buffy, na drugiej przenosisz kulkę itd.)

WoW - masa rajdów, dungów, jest progres contentowy, areny, battlegroundy itd. Levelowanie jest średnio przyjemne, przynajmniej do pewnego momentu. Problemem jest to, że najnowsza "historia" WoW'a jest nudna i schematyczna (moim zdaniem), a content jest stanowczo za prosty (doświadczenia z MoP).

Z tej dwójki jak nie szkoda Ci pieniędzy to na pewno WoW, ale warto rozważyć inne gry - jeżeli lubisz PvE to FFXIV:ARR (P2P), jak PvP to L2 (F2P), jak oba to EVE Online(niby P2P, ale idzie zarobić na abonament za kasę in-game).

Jak masz kasę, nie szkoda ci to WoW.

Jak nie masz kasy, ale masz coś odłożone to GW2.

Jednak więcej wszystkiego posiada world of warcraft. Minusem albo Plusem jest abonament, więc jeśli to nie bariera to nad czym się zastanawiać ?

Serio? Tak prostego pytania niespotkalem od dawien dawna - odpowiedz jest prosta Guild Wars 2...

Ja uważam, że WoW. Również rozważałem obie gry na początku, i zdecydowałem się na WoW'a właśnie. Polecam z całego serca, jest to pewny tytuł na który z czystym sumieniem wydasz złotówki ;)

WoW - nie będę się powtarzał i powiem, że ma więcej contentu.

Bierz WoWa przynajmniej będziesz miał co robić w endgame. Chyba że nastawiasz się na mass pvp bo jest to jedyny plus GW

Opisywać gier już nie będę bo zostało to zrobione... odpowiedź jest prosta:

Grasz dla rozrywki, bez spiny, w czasie wolnym = GW2

Wolisz spinanie pośladów, pnięcie się w górę = WoW

Osobiście z tych dwóch gier wybrał bym właśnie Guild Wars 2, zresztą WoW nigdy do mnie nie przemawiał.

Oczywiście WoW, ponieważ jest o 100 kroć bardziej rozbudowany. GW2 możesz kupić jako odskocznię od Twojego main mmo, ale tylko w promocji, bo inaczej się nie opłaca.

Odradzam GW2. Słaba gra. Nudna jak flaki z olejem. Wszystko w tej grze jest słabe. Może poza muzyką.

Wybierz WoWa jeśli abonament Ci nie przeszkadza.

A jeśli dopuszczasz inne możliwości, to polecam Final Fantasy XIV: ARR,Lineage 2, Aion, ewentualnie TERA.

FF 14, p2p tak jak WoW, ale tak jak WoW jest wart tego comiesięcznego haraczu. Pve na najwyższym poziomie. Piękna grafika. Ciekawa fabuła. Sporo klas i świetny system ich rozwoju. Pvp kiepskie, ale jest ;) Ale ta gra nie jest na nie nastawione, to taki tylko dodatek z litości, bo "każda gra mmo musi mieć pvp" :)

Aion ma wymagające PvP i trudne dungeony. Niestety na europejskim serwerze, trzeba kupować Gold Packi jeśli się ma konta Veterana. Na serwerach NA, jest spory ping.

Lineage 2, świetne PvP i GvG. Wersja oficjalna jest kiepska nie polecam jej. Starsze wersje są znacznie lepsze.

TERA, w porównaniu do reszty MMORPG na rynku jest to dobry tytuł, choć sam w sobie nie ma nic szczególnego. Ciekawy system blokowania ciosów, dość ciekawe dungeony (grałem jako tank).

Siemka. Mam dylemat pomiedzy tymi dwoma grami. Ktos mi moze opisac wowa, i gw2? Co sie na endgame robi i jaka jest sprawa z PvP w GW2? Odciaga mnie od wowa to, ze trzeba placic co miesiac abonament, a GW2 kupie raz i mam na zawsze bez dodatkowych oplat. Tak wiec piszcie co myslicie o GW2 i o wowie. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam.