Guild Wars 2 po polsku

Czy jest polska wersja, albo jakieś spolszczenie do GW2?

Nie ma i nie będzie. Z tego co mi wiadomo CDProject nie ma zamiaru brać się za lokalizowanie tejże produkcji.

Jednak angielski użyty w GW2 nie jest jakiś mega wymagający, średni rozgarnięta osoba da sobie spokojnie radę.

Najgorsze jest to, że nawet jeżeliby zrobili wersję PL, to znając życie bez dialogów audio, a wtedy takie spolszczenie i tak byłoby słabe. Super byłoby przemierzać grę, a w tle słyszeć odgłosy NPC mówiących po polsku. Same napisy by mnie niestety nie satysfakcjonowały - co mi po nich '- '

A co do spolszczenia ogólnie, to pewnie nie byłoby problemu gdyby nie to, że do gry są dodawane różne aktualizacje fabularne i mieliby z tym naprawdę sporo roboty.

Tu właśnie nie chodzi o to, że spolszczą sobie grę raz i gotowe. Gra się cały czas rozwija.

Dlatego boję się, że jeśli Blizzard do dziś nie spolszczył WoWa, to Anet też nie zrobi tego z GW2 :P

Ale kto wie, kto wie... ;>

Nie ma i miejmy nadzieje, że nie będzie. Żyjemy w XXI w. i znajomość podstaw języka angielskiego powinna być normą, bo chcąc, nie chcąc spotykamy się z nim na co dzień. Poza tym z doświadczenia wiem, że Polacy w MMO nie bez powodu mają opinie jaką mają, a w każdej grze w którą miałem (nie)przyjemność grać dodanie naszego, ojczystego języka tylko jej szkodziło. Widać to chociażby na podstawie ludzi innej narodowości, której języki są dostępne. Bardzo często korzystają z nich na czatach ogólnodostępnych, przez co nie można się dogadać.

Nie ma i miejmy nadzieje, że nie będzie. Żyjemy w XXI w. i znajomość podstaw języka angielskiego powinna być normą,

Wiadomo. Chociaż z drugiej strony myślę, że to też dużo zależy od kraju, jego siły itp :P Jakbyś niektórym coś takiego powiedział, to zostałbyś wyśmiany. Aczkolwiek w naszej sytuacji to faktycznie podstawa.

Co do samego spolszczenia, to osobiście nie zwracam uwagi na takie rzeczy jak to, że spolszczenie = zrozumienie gry. Czy nie jest przypadkiem tak, że dziś każdy od najmłodszych lat już potrafi porozumiewać się w języku angielskim? Przecież uczą tego w szkołach od początku. Także tu raczej nie ma o czym rozmawiać :P

Jeśli mowa o spolszczeniu zwracam uwagę na dwie rzeczy:

1. KLIMAT. Oczywiście tylko gdyby nasza wersja językowa miała dialogi audio. W innym przypadku lipa i nuda.

2. Reklama. W sumie bardzo ważna rzecz. Takie pojawienie się wersji PL (nawet jakiejś byle jak zrobionej, której nikt by nie używał) oznaczałoby w zasadzie ogromny hype na grę w naszym rejonie. Taka trochę druga premiera. IMO dla samego tego byłoby warto. A to, że pojawiłby się wysyp dzieciarni itp... no cóż... Coś za coś :P Albo dużo graczy i przy tym trochę dziwaków, albo mało. Przecież nikt nie każe ich przyjmować do swojej gildii, można się bez problemu od takich osobników odciąć. No i masz wtedy w kim przebierać, jak budujesz polską gildię. Więcej graczy to nie tylko więcej trolli, ale też konkretnych osób. Zawsze jest opcja ignore. Można też niektóre czaty powyłączać. Ważne, że gra nie jest F2P, także i tak tych najgorszych by to skutecznie odstraszyło :P A dzięki takiej reklamie w polsce, gra przyciągnęłaby naprawdę dużo dojrzałych osób, które do dzisiaj o takiej grze nawet nie usłyszały.

Co do samego spolszczenia, to osobiście nie zwracam uwagi na takie rzeczy jak to, że spolszczenie = zrozumienie gry. Czy nie jest przypadkiem tak, że dziś każdy od najmłodszych lat już potrafi porozumiewać się w języku angielskim? Przecież uczą tego w szkołach od początku. Także tu raczej nie ma o czym rozmawiać

Problem w tym, że nauka w szkole jest traktowana jako nieprzyjemny obowiązek. Sam angielskiego w szkole nigdy nie lubiłem, uczyłem się w głównej mierze na własną rękę na bieżąco się nim posługując podczas korzystania z Internetu. Większość osób nie rozumie, że niektóre rzeczy w szkole mogą się na coś przydać i potem taki Seba, czy Mati czeka na spolszczenie, bo angielski ni du du.

Nie ma i miejmy nadzieje, że nie będzie. Żyjemy w XXI w. i znajomość podstaw języka angielskiego powinna być normą, bo chcąc, nie chcąc spotykamy się z nim na co dzień. Poza tym z doświadczenia wiem, że Polacy w MMO nie bez powodu mają opinie jaką mają, a w każdej grze w którą miałem (nie)przyjemność grać dodanie naszego, ojczystego języka tylko jej szkodziło. Widać to chociażby na podstawie ludzi innej narodowości, której języki są dostępne. Bardzo często korzystają z nich na czatach ogólnodostępnych, przez co nie można się dogadać.

Czemu chcesz zabronić innym ludziom grać w ich ojczystym języków?Jak tobie to nie pasuje to nie graj proste.Pies ogrodnika?Zobacz ilu jest Francuzów i Niemców, którzy angielskiego nie kumają.Polacy w porównaniu właśnie z nimi mają angielski na wyższym poziomie.

Ja tam bym się cieszył jak wyszło by spolszczenie(mimo iż spokojnie mogę grać po angielsku)to w guildwars 1 było zrobione bardzo dobrze i przez to że gw był po polsku całą historię(fabułę)poznawało się o wiele przyjemniej.

Niestety GW2 nie jest po polsku i nie zanosi się aby kiedykolwiek było. Pomimo tego zawsze można potraktować grę jako formę szlifowania języka.

Nie ma i miejmy nadzieje, że nie będzie.

Sugerujesz że Polacy są gorsi od innych? Że co taki Niemieć czy Francuz mają mieć lepiej? Dziwny jesteś gościu. Ja osobiście wole mieć spolszczone w swoim ojczystym języku. Angielski znam na wysokim poziomie, ale jeśli mam do wyboru ojczysty język a angielski to oczywiście jestem za moim krajem. Po za tym najczęściej używanym językiem na kuli ziemskiej jest Chiński, więc proponuje się go uczyć jak chcesz być taki super. A to że narzekasz że Polska wersja również sprowadziła by wielu ''polaczków'' to twój problem że jesteś taką słabą kluchą którą nawet przez internet można sprowokować, w realu pewnie masz nie ciekawe życie jak byle kto potrafi cie doprowadzić do deprechy. Gardzę tobą.

Sugerujesz że Polacy są gorsi od innych? Że co taki Niemieć czy Francuz mają mieć lepiej? Dziwny jesteś gościu. Ja osobiście wole mieć spolszczone w swoim ojczystym języku. Angielski znam na wysokim poziomie, ale jeśli mam do wyboru ojczysty język a angielski to oczywiście jestem za moim krajem. Po za tym najczęściej używanym językiem na kuli ziemskiej jest Chiński, więc proponuje się go uczyć jak chcesz być taki super. A to że narzekasz że Polska wersja również sprowadziła by wielu ''polaczków'' to twój problem że jesteś taką słabą kluchą którą nawet przez internet można sprowokować, w realu pewnie masz nie ciekawe życie jak byle kto potrafi cie doprowadzić do deprechy. Gardzę tobą.

Twój ton wypowiedzi tylko potwierdził to co napisałem. Poza tym tak, masz rację, Polacy są gorsi, ale nie tak jak Ty to rozumujesz. Taki Niemiec, czy Francuz nie dość, że kupi grę i to pewnie wersję deluxe to do tego będzie regularnie korzystał z IS, bo go zwyczajnie stać, nie to co przeciętnego Polaka, dlatego właśnie oni mają swoją wersję, a my nie - można by rzec, że ją sobie kupili. Jesteśmy gorszymi konsumentami i to jest fakt..

P.S. Nawet jak dostępna jest wersja polska to i tak korzystam z angielskiej, z prostej przyczyny, tłumaczenie często jest błędne, bądź zwyczajnie głupie, a i ciężko się czasami z kimś dogadać odnośnie np. zadań. Język Niemiecki i Angielski są do siebie podobne.

#edit

W ilu krajach językiem urzędowym jest chiński, a w ilu angielski? No właśnie. Nie używaj argumentów, które nic nie wnoszą do dyskusji.

Twój ton wypowiedzi tylko potwierdził to co napisałem. Poza tym tak, masz rację, Polacy są gorsi, ale nie tak jak Ty to rozumujesz. Taki Niemiec, czy Francuz nie dość, że kupi grę i to pewnie wersję deluxe to do tego będzie regularnie korzystał z IS, bo go zwyczajnie stać, nie to co przeciętnego Polaka, dlatego właśnie oni mają swoją wersję, a my nie - można by rzec, że ją sobie kupili. Jesteśmy gorszymi konsumentami i to jest fakt..P.S. Nawet jak dostępna jest wersja polska to i tak korzystam z angielskiej, z prostej przyczyny, tłumaczenie często jest błędne, bądź zwyczajnie głupie, a i ciężko się czasami z kimś dogadać odnośnie np. zadań. Język Niemiecki i Angielski są do siebie podobne.#editW ilu krajach językiem urzędowym jest chiński, a w ilu angielski? No właśnie. Nie używaj argumentów, które nic nie wnoszą do dyskusji.
Poza tym tak, masz rację, Polacy są gorsi, ale nie tak jak Ty to rozumujesz. Taki Niemiec, czy Francuz nie dość, że kupi grę i to pewnie wersję deluxe to do tego będzie regularnie korzystał z IS, bo go zwyczajnie stać, nie to co przeciętnego Polaka

Kolego no kurde nie rób już z Polaków totalnych dziadów i biedaków.Że nie stać graczy na wydanie kilku,kilkunastu $$ w item shopa.Bo trochę przesadzasz.Sam wydałem na ta gre sporo $$ przewaznie na same ubrania w IS.A nawet nie łapię się na srednią krajową.Nawet nie wiem ile obecnie ona wynosi.

Kolego no kurde nie rób już z Polaków totalnych dziadów i biedaków.Że nie stać graczy na wydanie kilku,kilkunastu $$ w item shopa.Bo trochę przesadzasz.

Ale ja z nikogo nic nie muszę robić, nawet jeśli nas stać to zwyczajnie nam szkoda - taka nasza mentalność. Wystarczy porównać stosunek polskich graczy w zależności od modelu płatności jaki stosuje gra. Większość gra w gry F2P i nie wydaje nawet złotówki w IS, ale gdyby takie GW2 itp. były za darmo to chętnie by wypróbowali..

Jeśli ktoś uważa, że jestem w błędzie to niech poda mi 'prawdziwy' powód dla które większość gier jest wydawana w języki angielskim, niemieckim i francuskim, a nawet hiszpańskim, czy tureckim, a już nie polskim? Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi i pieniądze, co tylko potwierdza moje słowa.

Daje temu watkowi max godzine dopoki nie zostanie zamkniety. Bo agresja, wyzywanie itd jest wbrew regulaminowi.

Wgle o co wy sie klocicie? Pytanie bylo takie : czy jest polska wersja jezykowa? Nie. I koniec tematu. A nie jakies klotnie o mentalnosc polakow, dziwakow itd.

@2up - masz na zbyciu 50? Euro oczywiscie, co w przeliczeniu da 200+ zl? No wlasnie, tak tez myslalem. Pamietaj o kursie walutowym ;). A jakby byly ceny w zlotowkach to nagle by wyszlo ze w gre graja sami polacy bo kazdy by placil jak najtaniej (przez zlotowki)

Czy jest polska wersja, albo jakieś spolszczenie do GW2?

Witam. Czy jest prowadzony projekt spolszczenia do guild wars 2?? Pytam z ciekawości oraz dla znajomych którzy są dość dojrzali roczniki 70’ którzy mają problem z eng. Pozdrawiam

nie

Ja po wielu latach ubolewania, że nie tłumaczą moich ulubionych gier po prostu nauczyłem się jako tako angielskiego :smiley: Samo granie w gry, słuchanie dialogów, czasami wyrywkowo sprawdzenie kilku słów w translatorze bardzo dużo daje.