Guild wars 2 twitch "dev talks"

http://pl.twitch.tv/...rs2/b/324689481

Po angielsku, zaczyna sie od chyba 4 minuty lub 5 wiec trzeba przesunac. Ogladnalem polowe, ogolnie rozmowa jest o endgame. Poki co uslyszalem o:

- meta eventach - przykladowo w Orr nie ma zadnych heartow do robienia a cala mapa jest jedna wielka "kampania wojenna", cos jak omaha beach. walczy sie o punkty kontrolne na calej mapie (bodajze 3 swiatynie), jesli moby ja przejma to na calej mapie gracze dostaja random debuffy (przykladowo - jakie korzenie wyrastaja z ziemi i utrudniaja leczenie lub ja uniemozliwiaja)

- WvW - nic nowego

- co mnie totalnie rozwalilo (nie gralem w jedynke - gw1) to to ze po 80 lvlu pasek expa idzie dalej i za kazdy kolejny "level" dostaje sie skill punkta. te skill punkty mozna gromadzic i uzywac w mystic forge (cos ala blacksmith ?). mozna zamieniac za ich pomoca jedne materialy w inne, tworzyc itemy, buffy. ale co ciekawe mozna tworzyc itemy legendarne. ich stworzenie bedzie wymagalo wielkich nakladow od gracza. ale mysle ze jest warto. przykladowo shortbow ktory strzela strzalami ktore zostawiaja tenczowa łunę za soba lub hammer ktory zmienia caly wyglad zbroi w cos ala terminator.

EDIT:

- event rotation - dosc ciekawe rozwiazanie. eventy beda sie zmieniac z uplywam czasu. czyli na przyklad jednego miesiaca bedzie na danej mapie jedna "paczka eventow" a drugiego miesiaca kiedy gracz wroci do tej lokacji eventy moga byc calkowicie inne

- devsi twierdza ze gw2 bedzie miec aktualnie najwiekszy support team - czyli osoby ktore beda sie zajmowaly zawartoscia gry, supportem, dodawaniem nowych rzeczy itp itd (sie okaze)

- padlo takze pytanie pod koniec - czy beda specjalne eventy na przyklad na swieta ? Beda !

[...]- co mnie totalnie rozwalilo (nie gralem w jedynke - gw1) to to ze po 80 lvlu pasek expa idzie dalej i za kazdy kolejny "level" dostaje sie skill punkta. te skill punkty mozna gromadzic i uzywac w mystic forge (cos ala blacksmith ?). mozna zamieniac za ich pomoca jedne materialy w inne, tworzyc itemy, buffy. ale co ciekawe mozna tworzyc itemy legendarne. ich stworzenie bedzie wymagalo wielkich nakladow od gracza. ale mysle ze jest warto. przykladowo shortbow ktory strzela strzalami ktore zostawiaja tenczowa łunę za soba lub hammer ktory zmienia caly wyglad zbroi w cos ala terminator.[...]

identyczny system był w jedynce jeśli chodzi o skill pointy po osiągnięciu level capa.

świetny materiał i ogólnie bardzo polecam go ludziom, którzy znają angielski i chcą się czegoś jeszcze dowiedzieć o GW2 czego nie ma w artykułach. Nie ośmielę się tłumaczyć ze słuchu.. nie posiadam aż takich umiejętności by to bez błędnie zrobić.

Szczerze to mnie trochę nie przekonali. Z tego co zrozumiałem to na poziomie 80 będę mógł robić jakieś fajne bronie i latać po dungach za materiałami, poza PvP. Nie wiem czy to jest aż takie przełomowe...

Chcialem jeszcze dodac ze itemy legendarne nie maja zadnych lepszych statow. Jest to to samo co inne itemy na lvl 80. Maja tylko unikatowy wyglad. Dodatkowo nie mozna ich kupic od innych graczy - jedyna mozliwosc to ich wyrobienie wlasnymi rekami.

Apropo itemow legendarnych (jesli dobrze zrozumialem bo jakos ta czesc wydala mi sie troche zawila) jest takze 2reczny sword, a wlasciwie 2 - jeden zmienia wyglad w dzien drugi w nocy a najlepsze jest to ze mozna je polaczyc gdy sie juz wyrobi oba i ten nowy bedzie oczywiscie inaczej wygladal za dnia inaczej w nocy.

Szczerze to mnie trochę nie przekonali. Z tego co zrozumiałem to na poziomie 80 będę mógł robić jakieś fajne bronie i latać po dungach za materiałami, poza PvP. Nie wiem czy to jest aż takie przełomowe...

mnie bardziej przekonuje rotacja eventow co jakis tam czas. ale z drugiej strony aktualnie dobrze jest "miec co zrobic" z tymi nagrodami za questy wiec musze powiedziec ze mystic forge spelnia w jakis sposob te oczekiwania. ogolnie system wyglada dosc solidnie ale wiadomo, okaze sie w praniu.

Poza PvP i tym o czym powiedzieli na filmiku to mamy dungeony, mamy normalne eventy - poza tą mapą total eventową - bo o crafcie, tych mapach powiedzieli. GW2 jest głównie nastawiona na PvP w którym się rozgrywa cała ta historia - przecież to WOJNA GILDII - a pve jest tu traktowane jako odskocznia, miejsce do zabaw, z możliwościami zdobycia itemów, które nie zrobią z nas lepszych ale dadzą prestiżu i lansu na mieście :P

Osoby zainteresowane muszą sobie odpowiedzieć na pytanie CO ja chce w grze robić a potem szukać pasujących informacji. Wiem i znam kupę osób które chodzą na instancje w Aionie - nie po lepsze itemy - ale po te które się remodeluje by skolekcjonować wszystkie sety z gry - w GW2 takich setów jest w pip i jeszcze trochę. Jeśli ktoś sądzi, że po hardkorowej farmie PVE się ubierze i nie będzie lepszego od niego bo ma "itemy" to się myli, nie ta gra.

PS: nie zawsze ILOŚĆ idzie w parze z jakością - i to już kilka MMOków pokazało... poza tym w niektórych też MNIEJ nie oznacza lepiej... a ja wolę by elementy które dostanę były dopracowane i dostarczały więcej radości niż pierwsze dwa runy.

http://pl.twitch.tv/...rs2/b/324689481

Po angielsku, zaczyna sie od chyba 4 minuty lub 5 wiec trzeba przesunac. Ogladnalem polowe, ogolnie rozmowa jest o endgame. Poki co uslyszalem o:

- meta eventach - przykladowo w Orr nie ma zadnych heartow do robienia a cala mapa jest jedna wielka "kampania wojenna", cos jak omaha beach. walczy sie o punkty kontrolne na calej mapie (bodajze 3 swiatynie), jesli moby ja przejma to na calej mapie gracze dostaja random debuffy (przykladowo - jakie korzenie wyrastaja z ziemi i utrudniaja leczenie lub ja uniemozliwiaja)

- WvW - nic nowego

- co mnie totalnie rozwalilo (nie gralem w jedynke - gw1) to to ze po 80 lvlu pasek expa idzie dalej i za kazdy kolejny "level" dostaje sie skill punkta. te skill punkty mozna gromadzic i uzywac w mystic forge (cos ala blacksmith ?). mozna zamieniac za ich pomoca jedne materialy w inne, tworzyc itemy, buffy. ale co ciekawe mozna tworzyc itemy legendarne. ich stworzenie bedzie wymagalo wielkich nakladow od gracza. ale mysle ze jest warto. przykladowo shortbow ktory strzela strzalami ktore zostawiaja tenczowa łunę za soba lub hammer ktory zmienia caly wyglad zbroi w cos ala terminator.

EDIT:

- event rotation - dosc ciekawe rozwiazanie. eventy beda sie zmieniac z uplywam czasu. czyli na przyklad jednego miesiaca bedzie na danej mapie jedna "paczka eventow" a drugiego miesiaca kiedy gracz wroci do tej lokacji eventy moga byc calkowicie inne

- devsi twierdza ze gw2 bedzie miec aktualnie najwiekszy support team - czyli osoby ktore beda sie zajmowaly zawartoscia gry, supportem, dodawaniem nowych rzeczy itp itd (sie okaze)

- padlo takze pytanie pod koniec - czy beda specjalne eventy na przyklad na swieta ? Beda !