Guild Wars 2 vs The elder scrolls online ! Pomocy!

Główne pytanie brzmi, ile czasu zamierzasz poświęcić na grę? Jeżeli zamierzasz grać dla rozrywki, kilka godzin tygodniowo i wchodzić tylko wieczorami, głównie po to, aby pochodzić z gildią na PvEvPvW to GW2 jest grą dla Ciebie.

Natomiast, jeżeli jesteś typowym "Completionist" i zamierzasz odznaczać poszczególne fragmenty gry jako "done" i o ile nie jesteś za nie nagradzany, to nie wracać do nich, GW2 nie jest dla Ciebie.

Napiszę to chyba po raz tysięczny - przez ponad rok, kiedy większość z was jeszcze nie miała tej gry, byłem jej zapalonym obrońcą i starałem się zgasić każdego hate'ra. Teraz mogę powiedzieć, że, już wtedy, ukończyłem GW2.

Nie gram ani dla znajomych (bo ich nie mam), ani "bo mogę". Mam ukończone WSZYSTKIE (nie tylko meta, kompletnie wszystkie) achievementy, których ukończenie nie wiąże się z tępotą zergu (WvW) i godzinami farmienia na PvP, które, moim zdaniem, jest przeciętne. Przez 2 i pół roku ta gra nie dodała NIC! Fakt, teraz wyjdzie dodatek, który pewnie kupię, ale już na pewno nie na starcie, bo przejechałem się na podstawce.

Nie chcę być odebrany źle, GW2 zrobiło dobrze kilka rzeczy: PvP jest ok, WvW mimo całego mojego hejcenia go też, podróż między WP itd., ale są też rzeczy, które robi źle: brak nagradzania za granie (sam pomysł, aby WSZYSTKIM postaciom na koncie dać Mini Jenah na 1 urodziny był bez sensu, po czym danie SCROLLA NA 20LVL na drugie było kompletnym idiotyzmem i mam nadzieję, że ten kto na to wpadł wyleci), brak nowego contentu.

Simeonus

Face it - w LoL'u jesteś nagradzany za granie poprzez przechodzenie wyżej w drabince. W GW2 jesteś nagradzany za granie poprzez... przechodzenie wyżej w drabince. Nic więcej.

Blaumro

529281_200x130.png?v=1410689106.33

W GW2 też są questy! I są to te same żmudne questy "Przynieś, zanieś, zabij". Z tym, że tutaj nie musisz ich brać i są nazwane "Serduszkami".

Dynamic events są w obu grach.

Serio, oglądałeś każdą cutscenkę? Mnie się nie chciało.

A każdy wybór w Personal Story prowadzi do TEGO SAMEGO WYNIKU! Nie ma najmniejszego znaczenia, czy np. pójdziesz z Szeptami czy z Durmandem, po 3 questach będziesz w tym samym momencie. To to samo złudne wrażenie wpływu decyzji na efekt, które jest np. w Mass Effect.

Nie grałem w TESO więc nie powiem ci nic na ten temat, ale mogę szczerze polecić GW2. Gra naprawdę warta tych 100zł. + dodatek za kilka miesięcy, więc ma całkiem niezłe perspekywy.

Tak btw. czy w TESO wciąż jest zniszczona gospodarka?

Ja mam na mysli dosłowne zanoszenie. W GW2 mamy zabić powiedzmy ileś tam mobków. Zabijamy i lecim dalej, nie musimy biegać to żadnego NPC. Faktem jest, że nie mamy zbytniego wpływu na wydarzenia. Wszystko kończy się tak samo. O wiele lepiej jest to zrobione w SWTOR, ale SWTOR robiło BioWare, więc wiadomo czemu tak jest.

Nie gram ani dla znajomych (bo ich nie mam), ani "bo mogę". Mam ukończone WSZYSTKIE (nie tylko meta, kompletnie wszystkie) achievementy, których ukończenie nie wiąże się z tępotą zergu (WvW) i godzinami farmienia na PvP, które, moim zdaniem, jest przeciętne. Przez 2 i pół roku ta gra nie dodała NIC! Fakt, teraz wyjdzie dodatek, który pewnie kupię, ale już na pewno nie na starcie, bo przejechałem się na podstawce.

Nie mogę z tego gościa, on jest tutaj moderatorem po znajomości czy z litości ? Jesteś śmieszny, żałosny i głupi. Piszesz że GW2 nic nie oferuje, że nic nie dodali a mimo to grałeś i sporo w grze osiągnąłeś, piszesz że zawiodłeś się na podstawce a mimo to maniaczyłeś w GW2 poświęcając tej grze dużo czasu, rozumiem że ktoś Cię zmuszał do gry ? masz z tym problem ? ktoś Cię dręczył nakazując grać w GW 2 ?

Nie znam gracza który zawiódł się po całości na GW2 a mimo to stukał w klawisze klawiatury aż popękały, jesteś fenomenem, naprawdę...

Pisząc w każdym temacie że GW2 jest słabe i dodając zarazem ile to TY w to nie grałeś i czego nie osiągnąłeś świadczy o twojej zaniżonej inteligencji

W KAŻDEJ grze mmo z czasem jest mniej rzeczy do robienia, tyczy to się TESO, a nawet WoW' a. Skończ te swoje herezje prawić, za moich czasów za herezję paliło się na stosie, stałbym pierwszy w kolejce z zapałką.

I przestań zniechęcać swoim płaczem połowę tego forum do GW2

A teraz po mojej krótkiej przemowie pomogę Ci się dowartościować dzieciaku i zezwalam tobie na warna/bana, pokaż jaki jesteś fajny.

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia wkrótce !

warn_ico.png
Obraza użytkownika ~ blaumro

mod_ico.png
Nie czuję się obrażony. - Might

Czy mój status na forum ma być w jakikolwiek sposób związany z moim podejściem do gry? Połowa moderacji nie gra w żadne MMO, a mimo to są tu moderatorami.

Nie rozumiemy się. Grałem w tą grę sporo czasu, ale nie jest to jedyna gra, w jaką grałem w tamtym okresie. Możesz mnie nazwać "semi-hardcore". Nawet Xar mnie wyśmiewa porównując mój online do swojego. Poza tym, również w przeciwieństwie do większości... nie w sumie do wszystkich na tym forum, grałem w GW1. Miałem w pamięci jak ANet dbała o tą grę i dlatego wciąż grałem, mimo, że ekipa z którą grałem w jedynkę 7 lat się rozpadła. Liczyłem, że się poprawią, że dojdzie content, dodatki itd. Wychodzi tylko moja głupota w ten sposób.

Problemem jest to, ile contentu oferuje GW2 i jaki jest on trudny (a w sumie nie jest). Nie oszukujmy się, dla gracza innego niż casual, którego nie interesuje specjalnie ani social play, ani PvP, ta gra oferuje nie oferuje wiele.

Mówisz o tym, że z czasem w każdej grze MMO jest coraz mniej do robienia. Zgadzam się. Z tym, że rolą twórców jest czasowe dodawanie contentu, aby zająć czymś gracza, aby nie miał tego uczucia "skończyłem". Powołujesz się na TESO - gra która jest rok na rynku, a mimo to dostała więcej contentu niż GW2. O WoW'ie nie wspomnę. Dalej, FFXIV, DDO, TSW, wszystkie gry, jakie znam, poszły dalej w przeciągu 2 lat.

GW2 celuje w inną grupę graczy, niż każde inne MMO na rynku. Nie wszyscy do niej należą i najlepiej, żeby nie grali w tą grę i nigdy nie musieli jej hejcić, jak ja.

Chyba wszystko czego potrzebowałem już wiem ;) A teraz prosiłbym o zamkniecie tematu ponieważ zaczynają się tu kłótnię.

Witam ;)

Zamierzam kupić 1 z tych 2 gier jednak nie mogę się zdecydować która .. Moze graliście w obie ? I się wypowiecie która lepsza i dlaczego ?

Z góry dzięki !