Guild Wars 2 vs The elder scrolls online ! Pomocy!

Witam ;)

Zamierzam kupić 1 z tych 2 gier jednak nie mogę się zdecydować która .. Moze graliście w obie ? I się wypowiecie która lepsza i dlaczego ?

Z góry dzięki !

Trudno powiedzieć, obydwie są dobre ale i również zróżnicowane. +/- nie będę podawał bo było wiele takich wątków. Ja od siebie dodam że gram w gw2 ponieważ na teso mam za słaby sprzęt.

Najlepiej gry porównać:

1. Kontent PvE

TESO

2. Fabuła:
TESO

3. PvP

Remis. GW2 ma competitive PvP, natomiast TESO ma bardziej zróżnicowane i ogólnie, moim zdaniem przyjemniejsze

4. Exping

GW2

5. Crafting

TESO

6. Uniwersum

Remis.

7. Przyszłość
GW2

8.Replayability

Remis

Z dwojga złego lepiej TESO, ale to moje zdanie.

Na obecny moment GW2 na pewno wychodzi taniej. Ceny TESO osiągnęły chorą cenę 200zł.

Najlepiej gry porównać:1. Kontent PvETESO2. Fabuła:TESO3. PvPRemis. GW2 ma competitive PvP, natomiast TESO ma bardziej zróżnicowane i ogólnie, moim zdaniem przyjemniejsze4. ExpingGW25. CraftingTESO6. UniwersumRemis.7. PrzyszłośćGW28.ReplayabilityRemisZ dwojga złego lepiej TESO, ale to moje zdanie.

Ty to powinieneś mieć zakaz wypowiadania się nt. GW2, będę musiał odnowić moje stare kontakty, musisz zostać zdegradowany do rangi parobka

warn_ico.png
Spam ~ blaumro
Na obecny moment GW2 na pewno wychodzi taniej. Ceny TESO osiągnęły chorą cenę 200zł.

Jak myślisz ? Spadną ceny TESO ? A raczej kiedy xD

Jeżeli chodzi o wbijanie poziomów, walkę, eksploracje itp. to lepiej wypada GW2 dla mnie. Rozwój postaci lepszy jest w TESO. Ale jest jedna sprawa, która dla mnie skreśliło całkowicie GW2, chodzi o fakt że na endgame nie da się zdobywać coraz to potężniejszych przedmiotów, fakt że męczysz się i nie wiele CI to daje, bo tylko wygląd, jest dla mnie największym minusem. A na dodatek brak typowego tanka, dps i heal w GW2. Przez te dwa minusy, dla mnie wyborem było by TESO.

Ciężko stwierdzić kiedy ceny spadną. Obstawiałbym najszybciej za jakiś miesiąc. Jakbyś już się uparł na TESO to na gram.pl jest za 158zł i to jest aktualnie najtaniej.

Eksploracja w TESO jest jak w zwykłych Elder Scrollsach, więc nie każdemu może się spodobać. Walka i questowanie bardziej przypadły mi do gustu w TESO. Jest dynamiczniej podczas pojedynków.

Ciężko stwierdzić kiedy ceny spadną. Obstawiałbym najszybciej za jakiś miesiąc. Jakbyś już się uparł na TESO to na gram.pl jest za 158zł i to jest aktualnie najtaniej.Eksploracja w TESO jest jak w zwykłych Elder Scrollsach, więc nie każdemu może się spodobać. Walka i questowanie bardziej przypadły mi do gustu w TESO. Jest dynamiczniej podczas pojedynków.

W takim razie eksploracja jak najbardziej na + ! (Setki godzin w starszych Elder Scrollsach ) Wiec chyba zdecyduje się na TESO ;) Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jaka jest waga instalki ? I czekam na dalsze komentarze !

Podbijam Blaumra, nie zajmie to więcej niż miesiąc. W tym momencie jest masa hype'u, tak samo było podczas premiery. Na ebay'u dzisiaj ceny spadły o kilka centów.

Instalka ważyła jakieś 22GB.

Trudno powiedzieć, zależy czego oczekujesz. Czy wolisz MMORPG, w którym patrzy się z pierwszej osoby? Jeśli tak, to w TESO działa to rozwiązanie, ale nie każdego to przekonuje (np. mnie) - w mmorpg wolę targetować różne rzeczy. Do tego pytanie czy lubisz być zmuszany do zdobywania coraz to lepszych itemów? I czy właśnie to Cię nakręca do dalszej gry. Jeśli tak, GW2 zdecydowanie odpada - nie będziesz wiedział co ze sobą zrobić. Wielu tak ma i przez to błędnie twierdzą, iż w grze nie ma co robić - a tak nie jest. Zamiast tracić czas na farmienie itemów, można poświęcić go na faktyczną grę, zabawę oraz rywalizację - rozwijać swoje umiejętności - chociażby w PvP, bez zbędnego lvlowania i kompletowania setów. Bez narzekania, że inne klasy są op i nie możesz sobie ich zrobić, bo to zajęło by Ci dużo czasu - postać zakładasz w 5 minut i już jest gotowa na PvP. Gorzej z nauczeniem się nią grać na wysokim poziomie... Aczkolwiek obserwowanie efektów jest dużo ciekawsze, niż monotonne powtarzanie jednej czynności, by rozbudować jakąś wirtualną postać i zdobyć dla niej itemki, które zwiększą jej siłę...

Ja wybrałem GW2. PvP w porównaniu do innych mmorpg jest świetne. Chociaż ogólnie jest słabe :P No ale cały czas nad nim pracują (obecnie trwa drugi testowy sezon), do tego w rozszerzeniu mają dodać nowy tryb.

Edit:

W sumie jak teraz tak piszę o tym PvP, to się nakręciłem i bym sobie meczyk zagrał :D ale mi się video renderuje i lapek trochę muli ;-;

gw2, bo eso idzie po f2p :)

Trudno powiedzieć, zależy czego oczekujesz. Czy wolisz MMORPG, w którym patrzy się z pierwszej osoby? Jeśli tak, to w TESO działa to rozwiązanie, ale nie każdego to przekonuje (np. mnie) - w mmorpg wolę targetować różne rzeczy. Do tego pytanie czy lubisz być zmuszany do zdobywania coraz to lepszych itemów? I czy właśnie to Cię nakręca do dalszej gry. Jeśli tak, GW2 zdecydowanie odpada - nie będziesz wiedział co ze sobą zrobić. Wielu tak ma i przez to błędnie twierdzą, iż w grze nie ma co robić - a tak nie jest. Zamiast tracić czas na farmienie itemów, można poświęcić go na faktyczną grę, zabawę oraz rywalizację - rozwijać swoje umiejętności - chociażby w PvP, bez zbędnego lvlowania i kompletowania setów. Bez narzekania, że inne klasy są op i nie możesz sobie ich zrobić, bo to zajęło by Ci dużo czasu - postać zakładasz w 5 minut i już jest gotowa na PvP. Gorzej z nauczeniem się nią grać na wysokim poziomie... Aczkolwiek obserwowanie efektów jest dużo ciekawsze, niż monotonne powtarzanie jednej czynności, by rozbudować jakąś wirtualną postać i zdobyć dla niej itemki, które zwiększą jej siłę...Ja wybrałem GW2. PvP w porównaniu do innych mmorpg jest świetne. Chociaż ogólnie jest słabe No ale cały czas nad nim pracują (obecnie trwa drugi testowy sezon), do tego w rozszerzeniu mają dodać nowy tryb.Edit:W sumie jak teraz tak piszę o tym PvP, to się nakręciłem i bym sobie meczyk zagrał ale mi się video renderuje i lapek trochę muli ;-;

Ja właśnie jestem z takich co lubią farmic itemy ;)

gw2, bo eso idzie po f2p

Dopiero przeszło na B2P a już na f2p liczysz ?

To jeszcze pytanko co do TESO, są jakieś itemy bardzo rzadkie które posiadają tylko nieliczni gracze ? I jak to jest z tymi rzeczami ogólnie ? Trzeba się natrudzić żeby ogarnąć coś dobrego ?

Ja właśnie jestem z takich co lubią farmic itemy

A tak z ciekawości - bo w podpisie masz CS:GO - jeśli lubisz farmić, to w CSie też to robisz, czy raczej skupiasz się na rywalizacji i przyjemności z niej płynącej :P?

Pomyśl, bo może też być tak, że sam do końca nie wiesz co lubisz.

Co do tej farmy, to jak to w MMORPG - oczywiście jest tego pełno - chociażby na takie bronie legendarne w GW2 musisz pofarmić naprawdę sporo. Rozchodzi się o to, że nie jesteś do tego zmuszany, by w grze coś w ogóle osiągnąć i czerpać z niej radość, o :) Masz kilka niezależnych trybów gry i nie jest powiedziane co MUSISZ robić :) Przykładowo - jeden będzie farmił legendarki, dostanie za to tytuły itp - będzie usatysfakcjonowany, a za to w tym samym momencie inny gracz poświęci czas na PvP - nie będzie miał tych legendarek, ale też nie poczuje, że MUSI je mieć, zeby istnieć w tej grze, bo za to ma osiągnięcia, tytuły i skill itp w PvP. A jeszcze inny gracz będzie się trzymał grupy WvW, która ma wyniki i jest rozpoznawalna - nie poświęci na farmienie ani minuty, przez co nie zdobędzie wielu rzeczy, ale nie będzie też czuł się przez to poszkodowany, bo zyska coś innego.

Przepraszam bardzo, a mówimy o MMO czy o lobby shooterze? Bo to nie to samo.

Nie za bardzo rozumiem, jak można farmić w CS:GO (wiem, że dropią skiny/skrzynki/etc., ale to chyba ma jakiś tam promil szansy). W tego typu gry gra się dla poczucia dążenia do samoperfekcji i BYCIA NAGRODZONYM. Czy to jakimś skinem, czy jakąś rangą, czy czymś innym. W GW2 też chodzi o to uczucie, ale nie jesteś w żaden sposób nagradzany - to tylko twoje uczucie. Stąd też bliżej GW2 do LoL'a (oooo, za to czeka mnie tona hejtu), niż do MMORPG.

Natomiast w gry MMO gra się, również po to uczucie, ale również w celu posiadania kilku ładniej świecących pikselków i tytułu, pokazującego, że coś tam osiągnąłeś.

Nawiążę tylko do legendarek, stosując przykład 2 MMO o stałym poziomie gear'u end-game: GW2 i DDO (łał, pewnie wszyscy obstawiali WoW'a). W GW2, o ile nie złożysz ofiary z dziewicy RNGesus'owi, szybciej zdobędziesz pieniądze, aby tą legendarkę sobie kupić, niż ją wyfarmisz. Natomiast w DDO bronie klasy legendarnej są przyznawane za, po prostu bycie, legendarnym - ukończyłeś Sagę, która jest niesamowicie ciężka, ze wszystkimi optionalami? Specjalna nagroda dla Ciebie w okienku oddania misji.

GW2 czy ESO? Polecam obydwa tytuły, ale z racji tego że w GW2 jest chwilowy zastój w oczekiwaniu na dodatek, a ESO właśnie przeżywa "drugą premierę", skłaniałbym się do Elder Scrolls Online.

Jak możesz w ogóle porównywać Księcia MMORPG(WoW to Król przed emeryturą) do jakiegoś tam F2P-incumming-soon TESO. Jeśli w ogóle musisz pytać która gra jest lepsza to od razu radzę Ci wybrać TESO, bo GW2 nie jesteś nawet godzien. Nie zaakceptowalibyśmy osobnika poddającego w wątpliwość fakt, iż GW2 to jedyne, najlepsze MMO na rynku w naszej elitarnej społeczności.

A tak na poważnie.

Na początku roku złożyłem sobie PC i myślałem nad jakimś tytułem B2P w międzyczasie pogrywając w jakieś tytuły F2P, jako iż nie miałem kontaktu z serią TES(brak odpowiedniego sprzętu) pomijając Obliviona u znajomego, więc gdy wyszła promocja na GW2 nawet się nie zastanawiałem, kupiłem i nie zawiodłem się, to MMO mogę polecić każdemu. Fabuła oraz sposób zdobywania doświadczenia jest po prostu świetny, wreszcie coś nowego, świeżego. Do tego dochodzi rozbudowane PvP(do którego jeszcze nie doszedłem xD) na którym można się skupić olewając PvE, tyle mi się o uszy obiło przynajmniej. Więc dla każdego coś dobrego. Jeśli chodzi o TESO to chyba kwestia czy jesteś fanem serii lub samego Skyrima, znajomy nazywa TESO Skyrim Online.

Ja sam gdy już gram w GW2 wiem, że nie zamieniłbym tej gry na nic innego, a grałem w naprawdę sporą ilość tytułów.

#MightTay

GW2 do LoLa porównujesz? Czo Ty piłeś coś..

Można mówić że w GW2 poświęcasz czas na szlifowanie swoich umiejętności gry postacią, i to jest niby zaleta bo nie trzeba farmić itemów. Ale większości gier też musisz mocno szlifować swoje umiejętności gry postacią, GW2 nie jest w tym aspekcie jakieś wybitne, a do tego w innych grach, tak jak właśnie w TESO dostajesz za to wyróżniające Cie potężne przedmioty. Także grasz lepiej niż Ci co zaczynają, a do tego jesteś znacznie potężniejszy (czyli twoi nowi rywale, mają dłuższą drogę do przebycia by Cię doścignąć, co wiąże się z ciekawsza i dłużą grą). Nie wspominając już o Legendarnych przedmiotach, które są kojarzone z czymś potężnym, i znacznie lepszym od innych przedmiotów, nad którymi spędziłeś wiele czasu by je zdobyć. A nie tak jak w GW2, że daje CI to jedynie wygląd. Sam wbiłem w GW2 maks lvl, a w TESO dopiero zaczynam ale pod tym względem, dla mnie Teso wygrywa z GW2. Nie obrażając oczywiście nikogo, ale GW2 jest takie bardziej kobiece, gdzie rywalizujesz o to kto lepiej wygląda, oczywiście z elementami PvP. Mężczyzna powinien chcieć stać dumnie w mieście, mając na sobie przedmioty które tłamszą statystykami i wyglądem nowych graczy, a do tego pokazują im na polu bitwy kto tu jest szefem, pod względem umiejętności gry oraz mocnego oręża ;p

Podsumowując, jeżeli zależy Ci na endgame, zbieraniu nowych przedmiotów na PvP i PVE itp. to zdecydowanie TESO. Jeżeli grasz sobie luźno, wolisz powoli lvl-ować i odkrywać świat GW2 będzie dobrym wyborem, bo wbijanie poziomów jest tam naprawdę dobre.

ale GW2 jest takie bardziej kobiece, gdzie rywalizujesz o to kto lepiej wygląda,

Ty tak serio?

https://youtu.be/FIkJmb7PeyM?t=24m43s

https://www.youtube.com/watch?v=gj93GiPC5bw&feature=youtu.be&t=1h28m5s

Pokaż mi taką rywalizację w TESO - tej grze dla prawdziwych facetów ;)

Expienie w GW2 jest inne. Tam biegniesz i po prostu nagle trafiasz na jakieś wydarzenie. Robisz je i lecisz dalej. W TESO jest to bardziej klasycznie zrobion. Są questy typowe jak przynieś, zanieś pozamiataj, ale nie tylko. Na dodatek, tak jak pisalem w innym temacie, w TESO mocna stroną są dialogi z NPC. Nie czytaasz ściany tekstu tylko z nimi rozmawiasz. Na dodatek często pojawiają się quest w których musisz podjąć jakąś decyzję.