Guild Wars 2 - wskazówki dla nowego gracza

Przyjaciel postanowił zrobić mi prezent i podarował mi GW 2. Nie czytałam wcześniej wiele o tej grze ani nie grałam w nią, jestem całkowicie zielona, ale chciałabym spróbować.

Słyszałam, że kreacja postaci jest dosyć trudna i trzeba robić to z głową. Jakie rasy/klasy polecacie na początek? Na co na początku rozgrywki zwracać uwagę i czego się wystrzegać?

Z góry dzięki za wszystkie rady.

Nie grałem za długo ale powiem ci tak dołącz do Gildii i tam ci pomogą. Bynajmniej tak było w tej w której byłem.

Kreacja postaci to po prostu osobista sprawa ;p Co najwyżej każda rasa ma własne "skile" rasowe takie dodatkowe. Gw 2 odbiega od standardowych gier tego typu, dlatego może ci się spodobać albo wręcz przeciwnie to już kwestia upodobania.

Trudna? Ktoś cię wprowadził w błąd. Każda rasa ma rasowe skille, kilka, które można używać TYLKO w PvE i WvWvW. Ale to takie bardziej dla graczy RP i wizualne, nie są silniejsze niż klasowe. Tak więc rasę wybierz taką, która ci się podoba. A co klasy, nie ma żadnej OP, bierz która ci podpadnie pod twój styl.

Na guildwars2guru.com, są działy dla profesji (PvE i PvP), tam można znaleźć buildy. O ile w PvP możesz sobie sprawdzać do woli, bo nie ma żadnych ograniczeń, to w buildy podane w dziale PvP na niskich poziomach zazwyczaj się nie sprawdzają, bo to są podane dla 80 poziomów, czyli trzeba mieć odpowiednie staty armoru i broni, odpowiednie traity i odpowiednie jedzonko, które daje bonusy, a to wszystko wymaga poziomu. Dlatego na PvE, jak masz niski poziom, rób swój build, bo na ten ze strony będziesz za słaba. Jak dostaniesz swoje pierwsze bronie, to skille z broni będą zablokowane. Odblokowuje je się zabijając moby. Później po odblokowaniu, są już dostępne przez cały czas.

Jeśli twój kolega nie gra, a nawet jeśli gra, to zawsze możesz napisać do mnie - Krzysiek To Ja. Klawisz Y i dodajesz mnie jako przyjaciel albo w chat wpisz /w Krzysiek To Ja . Teraz mnie jednak nie ma, będę później. To samo z gildią, jeśli nie masz, możesz dołączyć do tej gdzie ja jestem.

A co do początku rozgrywki - baw się ile wlezie.

Ah, uprzedzając pytanie, to na Blacktide gra najwięcej Polaków.

Rasa i klasa nie ma raczej większego znaczenia choć mogę Ci polecić klasę warrior rasę Charr.

Co do wskazówek to rób jak najwięcej eventów i odkrywaj obszary na 100% z czego będziesz miał nagrody. Ogólnie to gra według mnie jest na tyle elastyczna że jest coś takiego: zwiedzaj to co Cię zaciekawi jeżeli zauważysz jakąś jaskinie to idź tam a na pewno coś tam będzie i coś zdobędziesz. Graj tak jak Ci wygodnie nic na siłę i bez pośpiechu a poziom i nagrody przyjdą do Ciebie same :) . Ja jak zaczynałem (Norn guardian) nie za bardzo wiedziałem o co chodzi "są jakieś serduszka ale o co tutaj chodzi?!" po 1/2 godzinach już jakieś podstawy wiedziałem choć gra jest duża.

Proszę nie mylić nowemu graczowi.

Wojownik jako Charr tylko dlatego, że Charrowie to rasa zdobywców i po prostu pasuje klimatem.

Tak samo jak Norn Ranger, bo Nornowie wierzą "w zwierzęta". Wszystko rozchodzi się o klimat.

Proszę nie mylić nowemu graczowi.Wojownik jako Charr tylko dlatego, że Charrowie to rasa zdobywców i po prostu pasuje klimatem.Tak samo jak Norn Ranger, bo Nornowie wierzą "w zwierzęta". Wszystko rozchodzi się o klimat.

To kobieta, więc zwraca uwagę na wygląd (podobnie jak ja), więc Norn Warrior na propsie, jeśli chodzi o wygląd zbroi.

Jak chcesz mogę zagrać z tobą też jestem w tej grze zielony więc napisz mi na pw a razem (zaznaczam to jest mmo samemu sie w to nie gra) zagramy zmota sie jakieś ts3 albo skype.

jeżeli będziecie chcieli grać od nowa to może się skuszę.... bo mam ochotę zrobić jakąś nową postać nie wiem może elementala czy coś, bo walka melasami mi się trochę przejadła ^_^

Dobrze będzie jak znajdziesz gildie, a najlepiej osobę do wspólnej gry zdecydowanie ciekawiej się gra).

Co do samej kreacji.. patrz na to co tobie się podoba, wątpię by ktoś używał tych skilli rasowych (a na pvp są zablokowane).

Rasy/klasy na początek. Ważne czym lubisz grać, dawać w kość z miecza czy może za pomocą magii.

P.S. Gdybyś zdecydowała się na nekromante pisz do mnie (XarduneK.6051) ponieważ gram ta postacią od początków gry więc będę mógł coś pomóc w wyborach.

Jesli masz zamiar grac casualowo, to sie nie przejmuj i graj tak, jak ci sie podoba, bo gra jest prosta i nie karci niedzielnego gracza za jego bledy. Postac i tak dalej i tak dalej - rob to, co ci sie podoba, graj tak, jak lubisz, nie ma sensu bawic sie w "najlepsze bulidy", zreszta z tego co pamietam, to te mozna resetowac.

Ja wlasnie instaluje GW2, nie gralem z 10 miesiecy, tak mnie wzielo, co by ze 2 tygodnie sobie znowu popykac, pewnie po tym czasie ponownie mi sie znudzi, ale co tam - zawsze cos.

Proszę nie mylić nowemu graczowi.Wojownik jako Charr tylko dlatego, że Charrowie to rasa zdobywców i po prostu pasuje klimatem.Tak samo jak Norn Ranger, bo Nornowie wierzą "w zwierzęta". Wszystko rozchodzi się o klimat.

A co ja mu mylę? Nie piszę kim i jak ma grać warrior oraz rasa Charr bardzo fajnie wygląda i według mnie przyjemnie się gra więc po co tutaj takie.

Ni wiem czy wy też tak macie ale ja w tej krainie początkowej charów mam mało fps oczywiście miastio miastem ale po za miastem tak samo nie wiem dlaczego ;/

Mam to samo u Asur. Ogólnie, GW2 jest dziwne jeśli chodzi o optymalizacje.

Ja mam na moi kompie (jakieś 5-6 lat) 40 fpsów u charrów.

Jeżeli ktoś dopiero zaczyna przygodę z gw2 i ma mikrofon to zapraszam na pw. jest nas 2 a w grupie zawsze raźniej :D

Pogralam trochę i jestem zachwycona, ale niestety średnio rozumiem mechanikę tej gry. Czy jest mega ważne to, w co inwestuję karmę? Czy warto ją od początku wydawać? Jak mogę wykuć sobie lepszą broń? Czy mogę wykonywać questy po kilka razy? I jak wygląda wykonywanie questów? To dla mnie czarna magia.

Sam mało grałem, ale z tego co przeczytałem, poza living story nie ma typowych questów. Lataj po mapie, rób serduszka, zdobywaj skill pointy, rób dynamic eventy i odkrywaj mape. Podobno living story można zająć się później. Jednak ja robiłem na bieżąco, bo czasem wyleciał jakiś ajtem na mój lvl. O crafcie nic nie wiem.

Pewnie nie wszystko jest prawdą, więc mnie poprawcie :)

Karma na początku nie jest tak ważna, moim zdaniem możesz ją wydać na co chcesz. Lepszą broń możesz kupić u handlarza lub w domu aukcyjnym, wycraftować (możesz mieć dwie profesje craftingowe), kupić za karme od niektórych npc. Wykonywanie questów? Jakich questów? :D Robisz dynamic eventy i "serduszka" na mapie, przy okazji odkrywasz punkty widokowe, zbierasz skill pointy itp.to jest główne źródło expa (przynajmniej na początku)

A jak jest ze zmianą serwera? Można tego dokonać w każdej chwili?