Trudna? Ktoś cię wprowadził w błąd. Każda rasa ma rasowe skille, kilka, które można używać TYLKO w PvE i WvWvW. Ale to takie bardziej dla graczy RP i wizualne, nie są silniejsze niż klasowe. Tak więc rasę wybierz taką, która ci się podoba. A co klasy, nie ma żadnej OP, bierz która ci podpadnie pod twój styl.
Na guildwars2guru.com, są działy dla profesji (PvE i PvP), tam można znaleźć buildy. O ile w PvP możesz sobie sprawdzać do woli, bo nie ma żadnych ograniczeń, to w buildy podane w dziale PvP na niskich poziomach zazwyczaj się nie sprawdzają, bo to są podane dla 80 poziomów, czyli trzeba mieć odpowiednie staty armoru i broni, odpowiednie traity i odpowiednie jedzonko, które daje bonusy, a to wszystko wymaga poziomu. Dlatego na PvE, jak masz niski poziom, rób swój build, bo na ten ze strony będziesz za słaba. Jak dostaniesz swoje pierwsze bronie, to skille z broni będą zablokowane. Odblokowuje je się zabijając moby. Później po odblokowaniu, są już dostępne przez cały czas.
Jeśli twój kolega nie gra, a nawet jeśli gra, to zawsze możesz napisać do mnie - Krzysiek To Ja. Klawisz Y i dodajesz mnie jako przyjaciel albo w chat wpisz /w Krzysiek To Ja . Teraz mnie jednak nie ma, będę później. To samo z gildią, jeśli nie masz, możesz dołączyć do tej gdzie ja jestem.
A co do początku rozgrywki - baw się ile wlezie.
Ah, uprzedzając pytanie, to na Blacktide gra najwięcej Polaków.