Guild Wars 2 wyprzedane, dystrybucja gry wstrzymana...!

W internecie natknąłem się przypadkiem na tę informację:

Guild Wars 2 zostaje oficjalnie wycofane z dystrybucji cyfrowej przez ArenaNet. Firma uspokaja jednak, że grę w dalszym ciągu można nabyć w wybranych sklepach. Co jest powodem tak radykalnego działania?

Przepraszamy!
Guild Wars 2
jest aktualnie wyprzedane.

Aby zapewnić graczom jak najlepsze warunki korzystania z naszych serwerów, ograniczyliśmy sprzedaż kopii
Guild Wars 2
.

Jeżeli tylko zdołamy powiększyć nasze zasoby serwerowe, to
Guild Wars 2
ponownie pojawi się w sprzedaży.

W międzyczasie zachęcamy Was do odwiedzenia lokalnych sprzedawców w celu nabycia ostatnich sztuk.

Bez kitu ... Po co zabijać kurę znoszącą złote jajka. JA rozumiem, obciążenie na serverach i te sprawy no ale kurde, w wielu przypadkach takich jak mój - gdzie czekam na wypłatę do 10 dnia miesiąca teraz nie mamy szans by wyłapać jakąkolwiek kopię tej gry...

Wcześniej grałem na kopii brata , ale wiadomo, że chcę mieć własną.

Nie traktujcie tego tematu jako żale, lecz czysto informacyjnie. Naprawdę nie rozumiem posunięcia ArenaNet

Wydaję mi się, że Overflow też nie jest serwerem bez dna.

Towar nadal jest bez problemu dostępny, więc o co chodzi? Myślę, że zanim zacznie go bardzo brakować to zostanie wznowiona "produkcja".

Wolisz grać na przepełnionych servach czy zaczekać parę dni i zagrać komfortowo na nowym? Ja bym wolał poczekać...

Tu chodzi o to, aby nie powtórzyła się sytuacja, w której sprzedadzą za dużo kopii niż zdołają zapewnić serwerów. Narażają się na brak zysków z nowych kopii w celu zapewnienia przyjemnej rozgrywki aktualnym graczom. Wiadomo, ktoś kto chce kupić GW2, a nie będzie dostępne może poczuć się bardzo zawiedziony. Poza tym ArenaNet nie chce by powtórzyła się sytuacja jak przy premierach innych gier, gdzie otwierano za dużo serwerów, po czym większość z nich miała status low. Niestety GW2 jest takim tytułem gdzie ilość graczy na serwerze ma znaczenie. DE, WvWvW itd. Jeżeli gra nadal będzie utrzymywała swoją popularność to na pewno dojdą nowe serwery i wtedy sprzedaż cyfrowa znowu ruszy pełną parą. Poza tym musieli by też bardzo powiększyć customer support, a to duże koszta. Przy grze b2p nie można sobie pozwolić na support taki jak ma Blizzard. To jest jedna z wad systemu bez subskrypcji niestety.

Można mnie uznać za fanboja, w d*pie to mam, ale to pokazuje tylko, że ArenaNet dba o swoich klientów. Nie jest tak, że mają już kasę za kopię gry, którą kupiłeś i mają Cię w d*pie. Starają się zapewnić swoim fanom możliwie najlepsze warunki gry.

To duża i dobra firma, więc wie co robi. Nie to co Żabster, czy inne które jadą na masie żałosnych F2P.

By zrozumieć takie zabiegi trzeba wiedzieć coś więcej na temat tego na czym oparte są jakie rzeczy związane z serwerami.

GW2 to 2 wielkie serwery - NA i EU. Każdy z tych serwerów ma podserwery/kanały odpowiednio nazwane. Na tych kanałach ludzie bawią się PvE i WvW. Wszystko inne jest globalne. Gracz może przechodzić między podserwerami/kanałami do swoich znajomych by móc z nimi działać na płaszczyźnie PvE - mapki / instancje. Aukcja jest polem globalnym, działa na całym serwerze EU i NA osobno. Każdy z graczy niezależnie na którym podserwerze/kanale się znajduje może się ze sobą porozumiewać czy wysyłać maile z itemami lub bez. Cała struktura sPvP jest powiązana globalnie, czyli jedno dla EU i jedno dla NA.

Taka globalizacja przy ciągłym napływie graczy + problemach wynikających z hackingu itp. postawili panów z AN przed trudnym wyborem. Wstrzymali dystrybucje wiedząc jednocześnie ile kopii jest na rynku jeszcze do sprzedania. W tym czasie poprawiają systemy globalne tak by w pełni funkcjonowały i były przygotowane na nowych graczy. Zabezpieczenia kont, banowanie gold sellerów, botów, poprawa najważniejszych niedociągnięć czy błędów jest priorytetem.

Także spokojnie, w wielu sklepach znajdziesz kopie gry, z dnia na dzień nie znikną. W sklepach internetowych zawsze możesz zamówić i później zapłacić.

Jednak podsumowując, to popularność ich dzieła troche przerosła obliczenia analityków. Wiadomo, że nigdy już nie będzie takiego hype na tą grę jak w pierwszych dniach po premierze, i troszeczkę mamony na tym stracą. No ale cóż, nie nam dane jest sie martwić o takie rzeczy. Życzcie mi tylko żebym wyłapał swoją kopię gry po 10 września :)

Dlaczego myślisz że analitycy się przeliczyli? Moim zdaniem dobrze przewidzieli popularność gry i liczba serwerów na starcie była jak najbardziej trafna. To, że teraz ktoś chce zacząć grać to inna bajka i wątpię że takie osoby były brane w większej mierze pod uwagę, dlatego na chwilę obecną na pewno nie będzie nowych serwerów. Dlaczego? Nie sztuką jest otworzyć serwer ze statusem zatłoczenia low czy nawet medium, tak jak zrobiła to Innova z L2. Teraz gra skazana jest na item shop, który tak samo jak w GW2 nie wpływa na rozgrywkę. Myślę, że ArenaNet nie chce popełnić takiego faila i jest trochę bardziej rozgarniętym wydawcą co Rosjanie. Morał z tego taki, że póki zatłoczenie na serwerach się nie ustabilizuje i na każdym nie będzie przynajmniej 80% dostępnego obciążenia to nie ma co liczyć na nowe serwery. Ja się z tym zgadzam, jak ktoś wyżej napisał GW2 głównie opiera się na WvW i nie wyobrażam sobie aby w takiej bitwie uczestniczyło max z 20ppl.

Zaznaczacie w waszych wypowiedziach że mają się głównie z CS utrzymywać martwi mnie jedna znacząca rzecz . Koszt gemów za kase z gry a prawdziwe pieniądze . Osobiście byłbym zainteresowany zakupem gemów ale mija się to z celem a dla czego ? Jaki sens jest wydawania 50 zł za coś , co w grze robisz w godzinę czasu . Wielu graczy zwracało na to uwage nie tylko ja więc ktoś kto myśli o grze z perspektywą czasu pewnie też ten problem dostrzega . Nie chodzi o to że jestem nie zadowolony z tego faktu ale myśląc przyszłościowo nie wiem co ma im generować jakieś środki pieniężne po za pudełkami . Stroje za 200gemów ? - Śmiech na sali chyba zera zapomniano dodać .

Jeśli nie zostanie zmieniony system przewalutowania pieniędzy kasa>gemy gemy

Wracając do tematu .

Nie są w stanie przyjąć nowych gracze bo nie potrafią uporać się dalej z podstawowymi problemami w grze jak errory z connectem związane przeciążeniem logina , dc na wvwvw , ah . Jak to Dreed ładnie opisał sporo rzeczy w tej grze jest globalne więc problemem nie jest dodanie kolejnych 20 serverów i przyjęcie nowych graczy skoro ten podstawowy nie daje już rady . Co do wstrzymania dystrybucji czym się martwisz setki tego leży w sklepach na pułkach , magazynach , u dystrybutorów kluczy . Pan Magister napisał ,, po co zabijać kurę znoszące złote jajka '' :P to nie jest tak że robią to z dobra dla graczy gówno prawda wszystko obraca się wokół pieniądza , a NC najzwyczajniej wie ile kluczy jeszcze jest nie wykorzystanych na rynku u dystrybutorów . Nie masz co się martwić że się nagle wydarzy takie coś jak w diablo 3 że nagle zabrakło kluczy na rynku .....

Pozdrawiam i życzę miłej gry .

Z tymi gemami to bym się nie martwił. W każdej grze spotykamy się ze zjawiskiem skalowania ceny, w miarę upływu czasu. Mam na myśli coś typu: 20 kawałków materiału kosztowało po rozpoczęciu gry 2 złote monety, natomiast juz po pół roku może kosztować nawet 50 złotych monet, ponieważ gracze są coraz bardziej bogaci. O ile wiem w guild wars nie ma stałej ceny dla gemów, a to ile możemy w danej chwili nabyć zależy od kursu waluty. Dobre rozwiązanie według mnie, bo zobaczysz, że niedługo kwota 200 gemów za strój bedzie wymagała wyłożenia niemałej kwoty. Pozdrawiam.

Widac nikt z was nie rozumie...w sklepie DALEJ MOZECIE KUPIC GRE......na necie cena kluczy spada z tygodnia na tydzien a oni chcac poprostu utrzymac cene i tylko tyle...czy to tak trudno zrozumiec??

Oni dobrze wiedzą, że po jakimś czasie ludzie po prostu quitną więc nie opłaca im się otwierać nowych serverów skoro zaraz będą musieli łączyć obecne.

Głupie jest wasze myślenie że skoro gra b2p to nikt nigdy nie odejdzie i będą grać dopóki nie umrą, wiele osób kupiło tą grę w ciemno i wiele z nich już sprzedaje konta (ja znam 2 takie osoby a na tym portalu tez pojawia sie coraz wiecej ofert sprzedazy GW2)

Tych używanych kont widocznie ArenaNet nie bierze pod uwagę bo oni z nich zarobku nie mają, liczą tylko nowe pudełka dlatego teraz czekają aż część ludzi przestanie grać, na serverach zrobi się miejsce i wtedy ruszy dalej sprzedaż.

dlatego warto kupowac duzo gemow teraz;p

Izzyy27 i co masz zamiar kupić za te gemy ? :P 100 slotów w depo ? :D Są tanie jak barsz więc każdy nowy strój jak wyjdzie bedzie cię stać . Lepiej kase pompować w matsy na legenda .

W internecie natknąłem się przypadkiem na tę informację:

Guild Wars 2 zostaje oficjalnie wycofane z dystrybucji cyfrowej przez ArenaNet. Firma uspokaja jednak, że grę w dalszym ciągu można nabyć w wybranych sklepach. Co jest powodem tak radykalnego działania?

Przepraszamy!
Guild Wars 2
jest aktualnie wyprzedane.

Aby zapewnić graczom jak najlepsze warunki korzystania z naszych serwerów, ograniczyliśmy sprzedaż kopii
Guild Wars 2
.

Jeżeli tylko zdołamy powiększyć nasze zasoby serwerowe, to
Guild Wars 2
ponownie pojawi się w sprzedaży.

W międzyczasie zachęcamy Was do odwiedzenia lokalnych sprzedawców w celu nabycia ostatnich sztuk.

Bez kitu ... Po co zabijać kurę znoszącą złote jajka. JA rozumiem, obciążenie na serverach i te sprawy no ale kurde, w wielu przypadkach takich jak mój - gdzie czekam na wypłatę do 10 dnia miesiąca teraz nie mamy szans by wyłapać jakąkolwiek kopię tej gry...

Wcześniej grałem na kopii brata , ale wiadomo, że chcę mieć własną.

Nie traktujcie tego tematu jako żale, lecz czysto informacyjnie. Naprawdę nie rozumiem posunięcia ArenaNet