Ilu ludzi, tyle odpowiedzi a żadna precyzyjna.
Na PvP i owszem wchodząc masz max lvl, różnica:
- na WvW, czyli masowym pvp otrzymujesz tylko lvl a co za tym idzie staty, ale cały twój set, skille i traity są dalej na tym samym moziomie na którym do tego WvW wszedłeś, niemniej jednak bijąc się na WvW dalej zdobywasz expa, karmę, golda i itemsy, bo tez tam są różne eventy i nawet kilka mobów, możesz też zbierać materiały bo też one tam są.
- sPvP, na tym trybie, arenki, dostajesz wszystko, max lvl, skille, traity i podstawowy zestaw uzbrojenia na 80 lvl. Nie możesz na sPvP używać skilli rasowych - każda rasa ma takich 6 - by każdy miał identyczne zestawy skilli oraz identyczne szanse, gdzie moc drzemie w graczu nie w skillu, aczkolwiek racjale nie są jakieś uber power, ale z racji tego, że sPvP jest e-sportowe to muszą być wszyscy równi.
Odnośnie zarabiania na grze, sprzedaży golda itp itd. Zawsze mówiłem temu nie, sprzedanie konta itp itd.. ok .. ale zarabianie w grze gdzie nie jest to "zaakceptowane" jakoś mi nie leży.
Czy kasa będzie potrzebna, nie wiem, zapewne i tak i nie, ale nie ze względów koniecznych ale tak o by coś kupić co wyróżni mnie z tłumu. Nie wiem jak itemy craftowalne na 80lvl, nie wiem czy itemy legendarne craftowalne w mist forge będą trajdowalne, ale sądząc po tym ile trzeba w nie pracy włożyć to nie wiem czy ktokolwiek będzie je sprzedawał.
Z racji tego, że będzie można wymienić golda in-game na gotówkę w itemshopie to zapewne gold będzie cieszył się jakimś tam powodzeniem, problem w tym, ze ten itemshop nie powala, nie jest tak jak w wielu innych grach, że kto używa ISa jest fajny a Ci bez ISa mają gorzej, tutaj tych różnic nie zobaczysz w ogóle... jedynie to stroje outfitowe mogą się cieszyć powodzeniem, zapewne ludzie z chęcią kupią dodatkowe sloty w inwentory - max 3 sztuki łącznie 1200 gemów, co daje sumę ~14€ - i to tyle, scrole do expa, craftu, karmy itp itd nie są imba super duper by się nimi zajmować... ja osobiście sobie kupię jakiś za golda in-game jak będzie mnie na niego stać i jeśli będę akurtanie miał wolną kasę do tego.
Jak to się wszystko wyklaruje okaże się po miesiącu/dwóch.