Gulid Wars 2

Witam zastanawiam się nad kupnem owego produktu ale nie jestem jeszcze do końca pewien i mam pare pytań.

-Jak wygląda end game.

-Jak wygląda pvp/pve.

-Czy jest jakiś trial by nie kupować produktu w ciemno.

-Gdzie kupię najtaniej?

Hej,

1. Endgame w tej grze opiera się głównie na męczeniu dungeonów, WvW, PvP, craftingu, LS (Living Story), zdobywaniu legendarek. Ogółem dla każdego coś dobrego.

2. PvP jest w zamkniętej strefie gdzie z poziomu NPCta masz dostęp do rozmaitych map - tam z losowymi ludźmi bądź przyjaciółmi walczysz z innymi. Możesz zorganizować również turniej PvP to masz bodajże 3 walki pod rząd na 3 różnych mapach. Są również turnieje oficjalne - ale tam się płaci za wstęp biletami wstępu (zdobywasz je). W PvP zdobywasz rangę, która widnieje ci przy wyborze postaci w miejscu osiągnięć.

PvE opiera się głównie na przechodzeniu z mapy do mapy - wykonywaniu zadań w postaci "serduszek" (nawet nie musisz gadać z osobą zlecającą), odkrywania punktów widokowych, odkrywania "point of interest" i wykonywaniu opcjonalnych masowych wydarzeń np. walki z ogromnym bossem przy udziale wszystkich przechodzących obok ludzi. Jest również "private story" oraz "living story" - jeśli interesujesz się fabułą swojej postaci oraz Tyrii to śmiało wykonuj "private story".

3. Trialu jako takiego nie ma. Co jakiś czas ArenaNET organizuje czasowe triale dla nowych graczy ale to mocno sporadycznie.

4. http://allegro.pl/guild-wars-2-ii-heroic-edition-klucz-promocja-i4862932035.html - 88zł - ale możesz znaleźć na pewno tańsze :)

Pozdrawiam,

1. End-game: 8 dungeon'ów od premiery, Fractale (niby trudniejsze dungeony, ale wciąż banalne), Living Story (co miesiąc dostajesz nowy zerg-content), WvW (inaczej Zerg vs Zerg, wygrywa większy).

2. PvE patrz wyżej, możesz doliczyć World Boss'y (które się zerguje). PvP to 5 map z jednym trybem (CtF) oraz WvW.

3. Nie

1. Endgame

- powtarzanie dungeonów,

- powtarzanie fractali (spodoba ci się, jeśli jesteś fanem Diablo 3),

- zbieranie skinów,

- zbieranie ascended i legendary eq (głównie dla skina; nie dają prawie żadnej przewagi, to głównie szpan pośród graczy),

- WvW

- PvP

@Warzoch

Crafting na endgame? Dobre sobie. Chyba że miałeś na myśli to, że wymagany jest do zdobycia ascended eq, ale to bardziej przymus niż wybór, jeśli taki sprzęt chcesz sobie zrobić.

Living story na endgame? Jeden epizod - odejmując ładowanie mapek i cutscenki, których nie można pominąć - zrobisz w jakieś 15 minut. W dodatku poziom trudności jest banalny. To żaden endgame.

---

Ta gra ma endgame od 2 poziomu.

---

2. PvE

Poziom trudności - paraolimpiada.

Powtarzanie dungeonów, fractali, zbieranie skinów, skakanie wokół graczy w Lion's Arch i Divinity's Reach. Od czasu do czasu możesz zrobić jumping puzzle po których trafisz na oddział zamknięty, kiedy po 3 godzinach męki na samym końcu drogi spotkasz mesmera, który otworzył portal dla leni, którym nie chciało się męczyć. Możesz też eksplorować mapy - robić questy, które w tej grze zamieniono na serduszka, znajdywać punkty widokowe i ważne miejsca (wszystko masz na mapie).

PvP

2 lata po premierze ten sam tryb - conquest (przejmij i utrzymaj punkt) na 5 mapach, w drużynie 5-cio osobowej. Szału nie ma, może się znudzić po roku grindu.

WvW, to mieszanka PvPvE. Mapy są tak duże, że większość opiera się na przejmowaniu straconych przed chwilą punktów. Oczywiście musisz biegać z zergiem, o solo zapomnij, chyba że jesteś na wymarłym serwerze. Pisałem, że mapy są duże, więc wrogi zerg nie powinien cię znaleźć, ale zerg zawsze cię znajdzie, jeśli grasz sam. Poza tym szkoda nerwów, bo większość gra thiefem, który cię nie zabije, ale ciągle będzie cię kąsał i chwilę później wchodził w ukrycie, co doprowadzi cię do szału (tą klasą grają dzieci neo i gimbusy, bo po 10 minutach "walki" wzywają ziomków - thiefów - którzy robią to samo, co ten pierwszy).

3. Od czasu do czasu ANet organizuje darmowe "weekendy". Robią to głównie po jakimś większym update (zazwyczaj Feature Pack, bo tylko to wrzucają na serwery). Chyba chcą się pochwalić tym, jak bardzo, znowu, spaprali grę. Kiedyś znaleziono pliki, które zawierały teksty w grze dotyczące konta trial ("Konto trial nie może używać trading post" i takie tam), ale prędzej bym się spodziewał darmowego weekendu niż konta trial. Jeśli gameplay'e z gry ci się spodobały, to kupuj. Na góra 5 miesięcy ta gra cię pochłonie, a później... jak ANet będzie dalej bawić się w living story i nie będzie wypuszczać czegoś nowego, co nie jest reskinem, to dłużej nie posiedzisz. Jednak są tutaj masochiści, którzy, rzekomo, grają w tę grę nieprzerwanie od 2 lat. Zakładając, że to prawda, to może takim masochistą będziesz i ty.

4.

Chyba tu:

http://inexus.pl/guild-wars-2/heroic-edition-cd-key?_a=ceneo&ceneo_spo=true

Polecam keye.pl, inexus.pl, gamecodes.pl. Od lat tam kupuje i wszystko jest OK. Na allegro możesz kupować, ale przy beta weekend event #2 kupiłem właśnie na allegro, od firmy, i do dziś nie odzyskałem pieniędzy, bo klucz był dla regionu NA. Tak więc uważaj.

http://www.ceneo.pl/;0112-0;szukaj-Guild+Wars+2.htm

End game:

PvP arenki możesz grać od początku i masz taki sam potencjał jak stary gracz, bo na arenach masz taki sam EQ jak każdy bez progressu. To jest fajne bo nie ma tłumaczenie "wygrałeś bo już grasz rok, albo masz lepszy gear"
Gildie pvp grają wvwvw gdzie aktualnie na rynku jest to najlepsza wersja realm vs realm, a grałem ostatnio w teso czy archeage, gdzie była konkurencja ale np. leżał balans klas i to szybko ludzi przetrzebiło. Ktoś tam napisał, że wygrywa ten co ma więcej ludzi, mam nadzieje, że jak to przeczytałeś to zignorowałeś całą opinię o aspekcie gracz na gracz.
PvE farmienie to tu to tam czy bossy czy insty, nie jestem ekspertem ale dla samego tego trybu gry bym nie polecał kupować.

Swojej ceny gra jest warta, szczególnie, że system walki i balans klas jest perfekt.

@Sakulos

Tak, tak, wciskaj kit, że 10 ludzi pokona zerg. Myślisz, że jak ktoś wrzucił taki filmik, to tak naprawdę jest? Grałem przez kilka miesięcy na Vabbi i mimo to, że graliśmy z TS-em i commanderem, to mieliśmy żadnych szans w starciu z zergiem, gdzie na jednego gracza przypadło 4-6 graczy. Tak, ilość graczy ma znaczenie i wygrywają większe zergi.

Balans? 1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 warrior vs 1-2-5-9-1-5-2-8-2-4-2-4-6-2-3-8-1-2-5-3-7 engineer, gdzie wygrywa warrior, to nie żaden balans. Klasy są skopane, a w PvX liczy się power.

Już nie wspomnę o tym, że niektóre klasy mają ten sam meta build od premiery.

ESO? Oczywiście, że DK jest OP i prawie wszystko krążył wokół niego, a jak jest w GW2? Liczy się tylko GWEN, a i tak główną rolę gra Guardian i Necro. Widziałeś kiedyś engineera, który coś zmienia? I nie piszę tutaj o spamowaniu granatami w mur.

Okej dzięki za pomoc. :)

WvW (inaczej Zerg vs Zerg, wygrywa większy

Tu się nie zgodzę, że kto ma większy zerg wygrywa istniały/istnieją gildie które były/są w stanie przejechać blob, mając dużo mniej ludzi po za tym jeżeli nawet comander ciągnie pug za sobą i mają mniej ludzi a dobrze to rozegra jest w stanie wygrać.

Co Do kolegi który chce kupić grę wrzucam ci filmik z WvW mojej starej gildii

https://www.youtube.com/watch?v=QE4h56O4Yi8

I jak widać sami dawaliśmy radę dużo większym liczbą przeciwnika więc nie ma, że kogoś jest więcej to wygra

Foov nie ma co sie z vampirem spierac , na argumenty. On ma swoja racje " i tylko jego jest sluszna " .... Po tym co wypisuje , widze ,ze nia ma pojecia o arenowym team pvp ( typowe brednie o balansie z hot joinow aka solo arenek ) a tym bardzije o zgranym teamie WvWvW . Mysli ze jak poszedl z comanderem , to mozna nazwac to teamem ( gdzie mamy zbiorowisko randomow z ktorych polowa nawet nie wie co robic ) i wygrac z zergiem ... No ale coz ten typ tak ma . Kto gral wie , ze pvp arenowe i WvWvW wygladaja zupelnie inaczej , jezeli gralo sie na "wyzszym " poziomie niz Solo Q :) Takze zakonczmy na tym bo zaraz wywali sciane textu ze nie mamy racji Zerg zawsze wygra ITD ITP:)

@Vampir "Już nie wspomnę o tym, że niektóre klasy mają ten sam meta build od premiery." ......

Po kolei klasami

Ele premierowy meta build s/d berserker/tank ( d/d praktycznie nie istnial ) > teraz Ele D/D + S/F + Staff kazdy playable :)

Engi premierowy condi/tank heal build > teraz Engi Rifle

Mesmer premierowy Shaterer teraz > Mesmer Phantasm

Necro premierowy total usles condi > teraz top fear + condi build

Warior premierowy 2h sword zerg > teraz bow+hamer+sword/warhorn

Renger premierowy condi build > teraz beats master

Thief premierowy d/d heartseker spamer > teraz s/d lub p/d

Guardian premierowy mace+tarcz > teraz staff + offhandy

Zaden podkreslam prakltycznie zaden premierowy build nie jest grany na Team PvP :) Co za tym idzie nie jest w "mecie" Takze teorie wymyslaj dalej ^^

Foov nie ma co sie z vampirem spierac , na argumenty. On ma swoja racje " i tylko jego jest sluszna " .... Po tym co wypisuje ,

Ja się nie spieram tylko mówię jak jest :P:D, powiem tak nie żebym ubliżał czy coś ale poziom WvW na Vabii nie był jakiś dobry i gildie też nie za dobre był bym w stanie wyszukać tam kilka roamerów którzy grali dobrze nic więcej.

Co do tych bajeczek o buildach co Vampir wyskrobał z czeluści swoich bajkowych snów z Unicornami w tle nawet się nie będę wypowiadał bo jest to totalną bzdurą co wypisuje.

T4l4r - hmmm co do tego useless condi necro to zależy od tego ile kto ma cleansów 1v1 na condi necro jest ciężko grać ale to jeszcze zależy od klasy na jaką gra, ale co prawda to prawda condi necro z mety już wyszedł dawno :P Terror na PvP króluje teraz a na WvW Necro staff/axe warhorn bersrk z knightem i robi nieziemskie spustoszenie :P.

Mieszasz metę PvE z PvP. HGH to heal build?

GZ za niezłą dyskusję.

Oczywiście, że żaden build z premiery nie jest grany do teraz, bo to by znaczyło, że ta gra już całkiem umarła. Koncept pozostał ten sam.

Poza tym, napisałem "niektóre". Widać czytanie boli. Do spania, jutra przyra, a później polski. Może będziecie mieli lekcje z czytaniem ze zrozumieniem.

@foov

Bo wszyscy uciekli na t1. Kolejny przykład dziwnej logiki ANet.

Ele premierowy meta build s/d berserker/tank ( d/d praktycznie nie istnial ) > teraz Ele D/D + S/F + Staff kazdy playable Engi premierowy condi/tank heal build > teraz Engi RifleMesmer premierowy Shaterer teraz > Mesmer PhantasmNecro premierowy total usles condi > teraz top fear + condi buildWarior premierowy 2h sword zerg > teraz bow+hamer+sword/warhornRenger premierowy condi build > teraz beats masterThief premierowy d/d heartseker spamer > teraz s/d lub p/d Guardian premierowy mace+tarcz > teraz staff + offhandy

Od początku Ele jest tylko staff, na WvW X/F, by dawać odbicie z Air.

Zaufam Ci, że engim się tak gra.

Phantasm był w mecie od grudnia 2012, kiedy to zmieniony phantasmy, że atakują od razu po przyzwaniu, a nie po odliczaniu czasu potrzebnego na atak.

Necro zawsze był na fear, bo mechanika condów w tej grze jest źle zrobiona. 1v1 daje radę, ale, jak każda gra PvP, chodzi o drużynę.

PvP to zawsze Hammer+Bow, bo przeciwnik nie wstaje.

RAnger nigdy nie był pod condy. Kiedyś próbowano grać pod Trap Mastera, ale to nie działa, bo ludzie wiedzą, gdzie są pułapki. Gra się Sword+Warhorn/GS.

Thief się zmienił, fakt.

Guardian zawsze Staff, bo daje Might'a i combuje z Fire Field. Do drugiej GS po więcej AoE.

Czyli zmienił się na pewno jeden build, może dwa, zakładając, że Ci wierzę.

Co do zgrania na WvW - przypominam, że jest to sytuacja obustronna. Polecam Ci pograć w topowych serwerach, gdzie oba zergi są zorganizowane. Wtedy zawsze przegrywa ten mniejszy.

W topowych serwerach ? Gram na topowym serwerze i jechalismy bloby z topowych serwerów więc dalej nie widzę sensu rozmowy kto ma większy zerg wygrywa :).

Chyba, że to było do T4l4r'a to z jego stopki można wyczytać, że grał na Deso czyli na topowym serwerze gdzie Deso od dawna miało 1 lub 2 miejsce. Co prawda Deso spadło teraz na 4 miejsce ale jednak nadal to topowy serwer.

"Od początku Ele jest tylko staff, na WvW X/F, by dawać odbicie z Air." - że co proszę? Chyba sie czegos nawdychales za duzo ... osobiscie gry nie lubie, gram raz na miesiac z paroma znajomymi i tyle, jakby nie oni to bym nawet to usunal juz dluuuugi czas temu, ale nie opowiadaj bredni... Od kiedy ludzie grali ele pod staff kiedy pod scepter masz duzo mniejsze cd, szybsze castowanie (bez porownania), wieksze survi, wieksza mobilnosc (bo przy staffie sie stoi podczas castowania niektorych spelli np meteorow, wiekszosc czarow ziemi itd)? Nawet obecnie rzadko sie w pvp spotyka ele z staffem bo jeden nietrafiony skill i albo biegasz w kolko czekajac 30 sek na cd albo umierasz.

Tak samo nekro - no bez jaj, czlowieku, grales wgle w ta gre??

Nawet obecnie wiekszosc nieogarnietych ludzi (co znalazla poradnik z czasow premiery) gra nekro pod condi, a kiedys to tylko taki byl

Co do guardianow to dawniej czesto byl z GS oraz klasycznie shield plus mace/sword

Co do mesmera sie jeszcze tylko wypowiem. Nie pod phantasmy a pod clony. A to jest roznica. I tak jak kolega wyzej pisal - klony i umiejetne ich rozbijanie -shatter, plus tworzenie nowych szybko na miejsce starych.

@On topic /// Co do gry to polecam ja jak masz z kim grac lub jak zazwyczaj robisz kilka altow i nie grasz dla maxowania postaci/eq, inaczej - lepiej odpuscic ;). Starcza 2/3 alty i mozesz 24/7 grac. W pvp sie pobawic troche kazda klasa, pocraftowac, fractale itd i jakies living story, po czym na nowo ;)

Co do klas i używanych najczęściej buildów na ranked pvp to na chwilę obecną wygląda to tak:

1.Warrior - klasyczny ham-bow - ograne do granic możliwości i łatwe do skontrowania w 1v1,prawdziwy sajgon zaczyna sie w teamfighcie

-Condi x2 sword/lb robiany pod stance-y

-Axe/sword/lb

2. Guard - najczęsciej altruistic heal bunkier m/s/staff

- klasyczny tank m/s/gs /staff (soldier,bez AH)

- support gs/ham /staff - w kilku opcjach raz robiony pod wpieranie ofensywy raz na odwrót

- meditation build,potężny w 1v1 w 2 wariantach

3.Engi - przeważnie rabid engi z bomb i tool kit-em

- bunker engi pod heal,cnd dmg i tough 2 kit

- celestial rifle z granade i tool kit-em

- full turret build z rifle i flamethower (decap)

- HGH hybrid

4.Ranger - noobski do bólu power lb ranger

- spirit condi ranger

- condi surviwal

- i od czasu do czasu trafi sie trap ranger,który wie jak ich uzyć w taki sposob ze przeciwnik na 100% w nie wejdzie

5.Thief

- d/p sb /stealth/

- p/d sb /stealth/

- s/d sb /evade/

6.Ele

- Staff support - zerk/celestial

- Fresh Air zerk

- d/d celestial/bunker/zerk

- d/f zerk,celestial

7.Necro

- power nerco

- terromancer

i niemam pewnosci jak nazywał sie ten build i chyba dhuumfire

8. Mesmer

- shatter (podstawowy)

- double shatter (z klkoma zmianami)

- condi staff

/niemam pewności do tej ostatniej trójki bo poprostu nie grałem nimi/

z czego naprawdę wiele buildów już jest bezużytenych na pvp - bo poprostu go znerfili - np killshot warrior albo kilkanaście konfigów thiefa,one nie są jasno określone

podane buildy stanowią pewien ,,trzon,,,który można modyfikować w zależności od preferencji,na rankedach często tak jest,że ktoś ma jeden z powyższych buildów ale z pewnymi zmianami,które są dość mocno widoczne.Z czego niema tzn ,,op,, buildów - slynny d/d ele sypie sie w walce z rabid bomb engi albo axe lb warkiem,tak samo medi guard zjada power rangera,ale niestety ten sam guard nie pokona teoretycznie d/d elka.

Ostatnio swoją drogą weszły ciekawe zmiany do pvp,które były potrzebne w sumie od ponad 2 lat...czasem zastanawiam po co promuja ten ,,e sport,, skoro tak mało działają w tym kierunku ?

Mnie (i nie tylko mnie, bo parę osób z gildii też) zastanawia jedno: dlaczego nie ma instancji PvP dla 10v10, 15v15, 20v20 itp.? Lubiłem je robićgdy grałem w WoW-a i wiem, że popyt w GW2 na nie jest. Choćby ze względu na to, że GvG by wreszcie oficjalnie zaistniało i miało swoje miejsce. Ludzie domagają się oficjalnego GvG oddzielonego od WvW od dawna i nic.

Engel wynajmujesz na wlasnosc arene pvp i sam ustalasz sobie ilosc graczy od 1v1 do 20 vs20 + reguly ... Wiec nie wiem w czym problem ?

Nie ustawi więcej niż 10v10. Chociaż i tak nie opłaca się tego robić, bo obecny tryb i mapy są przystosowane do max 5v5.

Ludzie domagają się oficjalnego GvG oddzielonego od WvW od dawna i nic.

Myślę, że zamysł Anet jest mniej-więcej taki:

WvW - otwarty tryb, w którym można grać sobie z randomami, a i nic nie ogranicza Cię przed tym, by organizować tam gildyjne wypady - każdy gra jak chce.

PvP - tryb zamknięty - z konkretnym systemem dobierania drużyn - taki robiony w esportowym stylu. Z mozliwością obserwatora, tworzenia własnej arenki, podziałem na hot joiny, rankedy, nierankedy itp itp

Dlatego raczej nie będą zbyt chętni by tworzyć GvG w trybie WvW - bo wyszłoby na to, że musieliby tam stworzyć praktycznie to samo co w PvP, z tym, że dla większych ilości osób.

IMO prędzej rozwiną PvP i tam dodadzą jakiś nowy tryb dla np. 10v10.

Poza tym nie zdziwie się, jeśli gracze WvW wtedy i tak takim trybem się nie zainteresują, bo tam nie będą mogli wykorzystać swoich itemków z PvE, które można używać w WvW. Tak samo w PvP nie ma jedzenia zwiększającego staty itp.

Witam zastanawiam się nad kupnem owego produktu ale nie jestem jeszcze do końca pewien i mam pare pytań.

-Jak wygląda end game.

-Jak wygląda pvp/pve.

-Czy jest jakiś trial by nie kupować produktu w ciemno.

-Gdzie kupię najtaniej?