Może ktoś słyszał...? Ostrzeżenie - nie grałem na oficjalnym serwerze tylko na Euro GunZ. Sprawa prosta - admini europejskiej oryginalnej wersji olewają graczy.
GunZ jest grą która stawia głównie na szybkość i efektywność rozrywki. Ale o tym za chwilkę.
Jak zwykle grafika. Tu duuuży minus, jest okropna, badziewna, matko boska moje oczy. W sumie aż bardzo tak to nie przeszkadza, ale jednak...
Wchodzimy więc do gry a tam widok jak z typowego FPS-a sieciowego, czyli mamy roomy, mamy opcję i mamy... ekwipunek! Tak, naszą postać można ubrać jak się chce i dobrać jej odpowiednią broń. A wśród nich miecze i karabiny.
Ale tu się nasuwa pytanie - czym jest GunZ. Otóż jest to gra w której w jednym pokoju (roomie) spotykają się gracze i walczą między sobą. Do walki używają miczy i karabinów, a o walce trzeba się szerzej rozpisać.
Istnieją dwa sposoby walki, E-Style i K-Style (wymysł graczy). E-Style polega na wzięciu w dłonie broni maszynowej i zasypania wroga gradem kul latając dookoła niego. Mało finezyjne ale skuteczne. Ten styl obrałem, i tego nie żałowałem. K-Style opiera się na... glichingu. Czyli wykorzystywaniu błędów gry. Już możecie sobie wyobrazić grę w której gliching jest stylem gry, co więcej K-Styler jest zazwyczaj ponad E-Stylerem. Ale o co chodzi z glichami?
W dłonie bierzemy Shotguna i lecimy przez mapę. Gdy zobaczymy przeciwnika strzelamy do niego po czym... zmieniamy broń na miecz i znów szybko na shotguna niwelując przeładowanie. Tym sposobem jesteśmy prawdziwymi rzeźnikami.
Inny glich to wspinanie się na ściany. Istnieje oczywiście opcja wbicia miecza w ścianę, ale wspinanie tym sposobem to strata czasu, lepiej nawalać w ścianę przez co wyskakujemy do góry trzy razy szybciej.
Kolejny fajny (?) błąd gry to sposób walki mieczem. Otóż taka walka w teorii nie ma sensu, nasza postać podczas cięcia jest praktycznie nieaktywna przez kilka sekund, więc ginie szybko. Jest jednak możliwość specjalnego cięcia w powietrzu które... zabija jednym ciosem. Wystarczy więc latać i nawalać tym ciosem łapiąc punkty.
Tym sposobem otrzymujemy grę, która ma zadatki na świetną, lecz jest tak dziurawa że granie w nią może być dla nas dużym wyzwaniem. Mimo tego ocena 4/6.