GW2 czy TESO

Zamknijcie ten ropic bo powoli zaczyna sie to zalosne robic ... Grupa osob na sile probuje udowodnic drugiej swoja racje ... Serio ? Urzadzcie sobie ta mini wojenke na priv ....

Zamknijcie ten ropic bo powoli zaczyna sie to zalosne robic ... Grupa osob na sile probuje udowodnic drugiej swoja racje ... Serio ?

Zgadzam się w 100%. Podobną dyskusję zawsze prowadzę ze znajomymi Real Madryt czy FC Barcelona(oczywiście że Barca nie ma co tu nawet dyskutować :P ) po prostu nie ma to w ogóle sensu. Każda gra MMORPG ma plusy i minusy i żadna gra nie dogodzi każdemu graczowi nawet taki WoW nie może tego zrobić. Z resztą co tu dużo mówić jeżeli ktoś chce wiedzieć która gra jest lepsza niestety sam musi w nią zagrać i sam ją ocenić my możemy pomóc w kwestiach technicznych np. jak jest rozbudowana lub co się w niej znajduje i tyle a czy ci się spodoba to zależy wszystko od twojego podejścia do gry MMORPG. Ja osobiście dla GW2 daję 7/10 a dla TESO 8+/10 i jak ktoś chce może to wziąć do serca a jak nie to niech spada :) Pozdrawiam :P

TehNoizeeA co rozumiesz przez bezmózgie tytułu bez linii fabularnej? Bo chyba nie WoW-a? Fabuła w GW2 nie porywa. Jedynie sezon 2 coś wniósł nowego, bo samo personal story, a już w szczególności ls1, było przewidywalne do bólu. Do TSW i tak ma lata świetlne, jeśli chodzi o narrację i samą fabułę. Chciałem coś jeszcze napisać o questach, ale w połowie mi się przypomniało, że w GW2 zamieniono to na "podlej kwiatki", "zbierz 10 królików", "nakarm 10 byków", "pozbądź się niebezpieczeństw na drodze" (a to, to występuje przy każdym obozie i na każdej mapie). No naprawdę, arcydzieło fabularne.

Klania sie czytanie ze zrozumieniem drogi Vampirku - powiedz mi gdzie tutaj masz cokolwiek napisane o fabule dlaczego jest slaba? Odnosnie TSW - dla mnie akurat wcale lepsze nie jest, ba, wrecz gorsze bo jednak biedniejsza fabula - uniwersum guild warsow juz pare lat ma wiec ma bardziej rozbudowane lore, specyficzne rasy etc, podczas gdy temu twojemu TSW tego wszystkiego brakuje, questy wcale lepsze same w sobie nie sa bo mozesz biegac przez pol mapy nic w zasadzie nie robiac.

Wiec generalnie tak : odnosnie fabuly - najlepiej sb poczytac na internecie tzw "zajawki" fabuly jakie pojawialy sie przed closed beta i samemu ocenic ;). I koniec juz dyskusji.

Dobra, jak to sie ma w TESO, rajdy są normlanie zrobione np. 10/ 20 i 40 + tzw. Heroic czy tylko dungi 4/5 osobwe?

Moge sie mylic ale z tego co pamietam to byly dungi "heroic" - jakos inaczej sie nazywaly bodajze ale zasada ta sama - w czasie expa zwiedzasz glownie, a farmisz na max lvl, oczywiscie trudniejsza wersje tj wiecej hp i wiecej dmg moby maja. Odnosnie rajdow to cos podobnego to bylo adventures zone - strefa gdzie wchodzilo xx graczy i tam mozna sb bylo questy robic itd - za co dostawalo sie veteran points (cos jakby exp na max lvl). Tylko znowu - to nie sa takie klasyczne rajdy wiec jesli nastawiasz sie na walke np 40 vs boss to mozesz sie rozczarowac bo to w zasadzie taka strefa do zwiedzania, questowania itd tylko ze na max lvl ;).

Przynajmniej tak bylo za moich czasow (miesiac/dwa miesiace po premierze), czy sie cos zmienilo? Nwm.

Odpuscilem jak nie umieli sb poradzic z bugami na golda i manipulacja AH - wykupujesz np wszystkie legendarne itemy jak leci i wystawiasz za np 10 000 sztuk zlota - ktos chce? Niech sb kupi, nie? to nie. A jak serwer cofali by temu zaradzic ... to bez komentarza ale mnie nie bawi przechodzenie calej krainy jeszcze raz robiac dokladnie to samo. Wiec sb odpuscilem, wole juz pograc w zwyklego obliviona, duzo lepsze i pewniejsze ;)

Klania sie czytanie ze zrozumieniem drogi Vampirku - powiedz mi gdzie tutaj masz cokolwiek napisane o fabule dlaczego jest slaba? Odnosnie TSW - dla mnie akurat wcale lepsze nie jest, ba, wrecz gorsze bo jednak biedniejsza fabula - uniwersum guild warsow juz pare lat ma wiec ma bardziej rozbudowane lore, specyficzne rasy etc, podczas gdy temu twojemu TSW tego wszystkiego brakuje, questy wcale lepsze same w sobie nie sa bo mozesz biegac przez pol mapy nic w zasadzie nie robiac.Wiec generalnie tak : odnosnie fabuly - najlepiej sb poczytac na internecie tzw "zajawki" fabuly jakie pojawialy sie przed closed beta i samemu ocenic . I koniec juz dyskusji.Moge sie mylic ale z tego co pamietam to byly dungi "heroic" - jakos inaczej sie nazywaly bodajze ale zasada ta sama - w czasie expa zwiedzasz glownie, a farmisz na max lvl, oczywiscie trudniejsza wersje tj wiecej hp i wiecej dmg moby maja. Odnosnie rajdow to cos podobnego to bylo adventures zone - strefa gdzie wchodzilo xx graczy i tam mozna sb bylo questy robic itd - za co dostawalo sie veteran points (cos jakby exp na max lvl). Tylko znowu - to nie sa takie klasyczne rajdy wiec jesli nastawiasz sie na walke np 40 vs boss to mozesz sie rozczarowac bo to w zasadzie taka strefa do zwiedzania, questowania itd tylko ze na max lvl .Przynajmniej tak bylo za moich czasow (miesiac/dwa miesiace po premierze), czy sie cos zmienilo? Nwm. Odpuscilem jak nie umieli sb poradzic z bugami na golda i manipulacja AH - wykupujesz np wszystkie legendarne itemy jak leci i wystawiasz za np 10 000 sztuk zlota - ktos chce? Niech sb kupi, nie? to nie. A jak serwer cofali by temu zaradzic ... to bez komentarza ale mnie nie bawi przechodzenie calej krainy jeszcze raz robiac dokladnie to samo. Wiec sb odpuscilem, wole juz pograc w zwyklego obliviona, duzo lepsze i pewniejsze

Chociaż mi jedna osoba odpisala. Chodź widziałem na yt, że było coś jak rajd 12 osobowy 3 grupy.

Po ostatnich wiadomościach o dacie przejścia TESO na B2P i jutrzejszej promocji na GW2 zacząłem się zastanawiać czy nie wybrać któregoś z tych dwóch tytułów. O obydwu grach czytałem skrajne opinie od negatywnych po mega pozytywne. Stąd mam pytanie do was co byście wybrali i jak wyglądają poniższe elementy w danej grze. Wolałbym abyście pisali własne odczucia a nie suche fakty które mogę znaleźć w google. Może dla ułatwienia dla mnie moglibyście oceniając dany element wystawić przy okazji ocenę w skali 0-10?

A więc (wszystko raczej dotyczy endgame):

1) PvE:

- czy jest wymagające?

- jakieś dungi, raidy, world bossy?
2) PvP:

-jakieś areny, bg, GvG, world PvP?
-jak z balansem?

3)Wbijanie poziomów:

-przez questy czy grind?

-stosunkowo szybko wbija się max czy wolno?

4)Inne:
-crafting jak byście ocenili?

-ogólnie endgame, będzie co robić czy po wbiciu max lvl i paru godzinach można spadać?

-jak z optymalizacją (nie chce grać w gry tak zoptymalizowane jak diablo 3 albo HOTS...)

PS:

Nie planuje jakoś mega "maniaczyć" na endgame chyba, że mnie wciągnie.

Nie chciałbym widzieć komentarzy typu "każdy ma inny gust wybierz sam" "wybierz to co lubisz" itp... darujcie sobie.

Ogólnie pytam ponieważ w TESO nie miałem okazji zagrać a GW2 jakoś mnie 3 razy na trialu odrzuciło, ale nie jest mi to straszne ponieważ do WoW'a przekonałem się dopiero chyba za 5 podejściem.

Wiem, że był bardzo podobny temat ale to z kwietnia ubiegłego roku więc raczej się coś pozmieniało.