GW2 - Guardian vs Warrior

Czyli takim guardem raczej samemu się nie zwojuje na takim wvw tak?Ja lubię w pojedynkę polować na ludzie i szukam właśnie takiej postaci po za thiefem który mi się znudził. Ale to tak po za tematem Lubie obserwować i przyznam, że zdarzyło się spotkać na wvw strażnika, co potrafił tak solo zakręcić, że padałem raz dwa, ale to rzadkość.

Nie tak do końca,support to 1 z paru opcji (taki przykład dałem bo to moja ulubiona ) - łap linki co guard może zrobić jeśli ogarnia

http://www.youtube.com/watch?v=Gw6bMD5z6bM&feature=c4-overview&list=UUW4rDBxVdkxCfjyomSeApwg

http://www.youtube.com/watch?v=ouIMp1P7U-U&feature=c4-overview&list=UUW4rDBxVdkxCfjyomSeApwg

Testuje buildy tego kolesia od kilku dni i niby jakoś idzie... ale albo to on ma mega ogar... albo po prostu jeszcze za mało ogarniam

tez testowałem te buildy tego goscia i powiem że nie są one najlepsze

nie wiem czy coś zmienili czy ten koleś taki super ogar ale jakiegoś super dmg czy też wytrzymałości tutaj nie ma

Hmm,w pierwszych mięsiącach gw2 pamiętam miałem full clera jeszcze w plecaku,grałem w sumie dość podobnej konfiguracji (też gs/sword) - fakt dps-u dużego nie robi z skilli ,ale jednak mocą tego jest retaliation - im więcej otrzymujesz dmg tym sam więcej zadajesz w formie odbicia odrażeń,a wysokie survi sprzyja temu,dałem pierwsze lepsze linki jakie przyszły mi do głowy

Jak ktoś chce to tu można znaleść sporo buildów - są one cały czas tworzone przez graczy

http://intothemists.com/guides/?req=search&class=guardian&sort=creation_time

Ale jednak osobiście polecam zrobić swój build samemu dostosowując go do swoich preferencji,kto co woli

Edit:

Fajnie by było,żeby w temacie wypowiedział się jakiś dobry warrior bo z tego co widzę dyskusja bardziej tyczy się guardiana.

No przydał by się znawca od wojownika, a znacie może jakąś konkretną stronę z umiejętnościami guardiana? najlepiej po Polsku... bo z tego co widze na tym polskim buliderze to nie wszystko jest aktualizowane, a z niektórymi umiejętnościami w grze mam problem z tłumaczeniem

jak ostatnio szukałem to znalazłem tylko to http://gw2.luna-atra.fr/skills_tool/?lang=pl jednak nie wszystkie traitsy s a tutaj aktualne

co do guardiana to taka przeciwność thiefa mały dmg ale wytrzymały hehe

tak patrząc na buildy na necie to zauważyłem że praktycznie nikt nie daje traitsów w power ( ta pierwsza kolumna ) czy to jest niepotrzebne guardianowi aby zadawał większe dmg ?

tak patrząc na buildy na necie to zauważyłem że praktycznie nikt nie daje traitsów w power ( ta pierwsza kolumna ) czy to jest niepotrzebne guardianowi aby zadawał większe dmg ?

Jest potrzebna,ale tyczy się ona buildów nastawionych na dps - głównie ulepszenia są dla gs-a,focusu,spirit weapons i symboli

najczęściej ludzie pakują Radiance w buildach pod 1h weapon,które mają potem spore bony do crit chance i świetne upgrade do sworda 1h.

Jak chcesz pakować w power to najlepiej znajdz jakiś build typu anchor.

http://en.gw2skills.net/editor/?fUEQJARWlYg67mFSIEfIFRuAbGAkgVKi39wUoxMC-jAyAYrhoRWSGVIQJPl1EogYxtIas6aMlLRUtUARsAA-e tu masz fajny buildzik przykładowo - przydatny w ogarnietych pt na high lvl fractal,ale jest ich od groma,powienieneś znaleść coś co Ci może bardziej pasować

Jeśli lubisz grać samemu, to Warrior jest idealną klasą, odnajduje sie w solo roamingu jak i group roamingu oraz innych aspektach gry :P. Nie wiem jak teraz, ale miesiąc temu jak grałem, to warkiem mogłem bez jakichś wielkich trudności rozwalić guarda, healing signet jest niewyobrazalnie silny, dodaj do tego build pod hammera i mace/shield, z takimi CC każdego było bardzo łatwo rozwalić, wkońcu nikt nie ma 100% stability time :D.( latałem jak dobrze pamiętam w power precision toughness zbroji i akcesoriach, miałem 3,6k armora, przez co wróg zadawał mi śmieszny dmg , miałem traity typowo pod hammera przez co hity jak ułożyło się dobrze skille były dość mocne ) Patrząc przez ostatni miesiąc na reddita i patchnotes, warrior jakichś super nerfów nie dostał, więc zapewne nadal jest bardzo silny. Poszukaj jakichś meta buildów, na intothemist są poradniki oraz na oficjalnym forum gry, idzie w tych dwóch miejscach znaleźć bez problemu gotowe buildy, ewentualnie na yt :P.

Nie zapomnę jak raz z kumplem warriorem, co miałem ten sam build, wkońcu był to jego build, napadły nas 4thiefy i warrior. Co najśmieszniejsze rozwaliliśmy ich bez problemu, poleciały endure pain na początku a dalej to tylko moc hammera :D earthshake x2 do tego hammer 4 i thiefy na downed state, został nam do położenia warrior :D. Ale mieliśmy pompe po tej całej akcji :). Było to jeszcze przed lekkim nerfem hammera o 10-20%.

Teraz szukam informacji co do łowcy i guardiana :P

Tak mnie zainteresował szybki łowca i goniący go strażnik

Co do łowcy, gościu zrobił dość fajny build http://www.youtube.com/watch?v=EDib2vl9fVU warty spojrzenia raczej, chyba nadal dobry :P. Łowca ogólnie jest bardzo słaby, na tpvp jedynie dobry ze spiritami czy pod condi... Takto na dungi pve czy wvwvw jest badziewny... Mam thiefa guarda warka i rangera na 80lvlu i co jak co najprzyjemniej grało się warkiem guardem i thiefem (ale tu tylko ze względu, że kocham assasynów i niewidzialność :P, fakt są dość dobrzy, ale nie podoba mi się to, że thief nie może popełniać błędów tak jak warrior, który jest baaardzo noob friendly... niewidzialność nie jest zawsze tak OP jak coniektórym się wydaje, wolałbym mieć jakiś lepszy dostęp do evade niżeli tyle stealtha)

Teraz szukam informacji co do łowcy i guardiana Tak mnie zainteresował szybki łowca i goniący go strażnik

powinno być na odwrót :P,guard z racji swojej mobilności jak niema sworda i judge's intervention ma poważne klocki gdy ranger ogarnia,zanim ten go złapie ranger ucieknie mu kilka razy i się wyleczy ^^(z bolesnego doświadczenia wiem bo duelowałem się z takim 1 gościem który naprawde strasznie rzeczy robi tą klasąchyba tylko przy nim zdzierałem klawiaturę i modliłem się aby mu się 1 skille skończyły,tyle dobrego,że przeważnie gramy razem w teamie :D ),można tak się bawić do znudzenia,ranger jest jedną z najlepszych klas do 1v1,na www składając ręcznie gear można zrobić naprawdę śmiercionośną broń

UP@ Edit I

ale ty na poważnie ...?

Ranger ogarnięty - szczerze to dla mnie największy problem grając guardem,dps baaardzo wysoki, + mobilność...

Mocny w pvp,w pve ludzie nie chcą rangerów bo boją się lb/bear który nic nie zadaje dmg

Axe-y to najlepsza bron dla rangera i jak widze takiego to wiem,ze moge mieć problem i mam taka cichą nadzieję,że znam bardziej moją klasę niż on

Edit II

Spiryty zostały dawno znerfione :P

Ja o łowcy napisałem to ogólnie jak się ma do wszystkich klas. Spirity znerfione? jak dawno? Jeszcze 1,5 miecha temu ciachałem nimi na tpvp bezlitośnie, jeżeli od tej pory nic nie znerfili, to nadal są mocne na TPVP, na inne tryby się nie nadają.

Jak już zresztą pisałem, przez te półtora miecha mogło się conieco pozmieniać, chociaż znając ANet co robiła przez rok, to raczej nie wiele :P.

Pamiętam jak raz się natknąłem thiefem na rangera sword/axe + sb. Zrootował mnie elitką i podbiegł i walnął wirówkę z axów, padłem na miejscu :D, kompletnie się tego nie spodziewałem.

No właśnie jak widziałem maszynke z short bowem i axami to, aż mi się oczy świeciły :D bo gościu robił co chciał xD

Najczęściej na kozaka ludzie do niego podchodzili, a jak już ogarniali, że lepiej odpuścić i uciekali to podwójne natarcie łowcy, aż cieszyło dusze.

Ja o łowcy napisałem to ogólnie jak się ma do wszystkich klas. Spirity znerfione? jak dawno? Jeszcze 1,5 miecha temu ciachałem nimi na tpvp bezlitośnie, jeżeli od tej pory nic nie znerfili, to nadal są mocne na TPVP, na inne tryby się nie nadają.Jak już zresztą pisałem, przez te półtora miecha mogło się conieco pozmieniać, chociaż znając ANet co robiła przez rok, to raczej nie wiele .Pamiętam jak raz się natknąłem thiefem na rangera sword/axe + sb. Zrootował mnie elitką i podbiegł i walnął wirówkę z axów, padłem na miejscu , kompletnie się tego nie spodziewałem.

Hmm,ciężko mi powiedzieć kiedy dokładnie ale coś w okresie 2 miesięcy,od tego czasu prawie nie widziałem ani 1 sp rangera,pamiętam tylko ten lament na czacie i bluzgi kumpla ^^

Tak czy siak ranger kosi i zastanawiałem się nad zrobieniem go ale jednak ele bardziej pasuje do mojego stylu gry.

znacie jakiś ciekawy build dla rangera pod pvp . Jeszcze tą klasą nie grałęm a z chęcią bym zobaczył jak sie gra . Jaki pet będzie najlepszy do pvp ?

Od dzisiaj nikomu nie uwierzę w to, że łowca jest słaby... Wszedłem dzisiaj na WvW swoim strażnikiem i przypasował się do mnie jakiś norn łowca... no spoko myślę biega za mną to może zapolujemy na coś.

Pierwsza akcja to złapaliśmy kilka razy samotnika przemierzającego mapę to oczywiście raz dwa został pokonany

Druga akcja to biliśmy dolyaka, kiedy to nagle zaatakowała nas grupka wroga licząca 4 osoby ( wojownik,wojownik,ele,łowca ) i to był mój pierwszy zdziw kiedy idealnie wspomagając łowce i uniemożliwiając innym pełne przebicie się zdałem sobie sprawę z tego, że ten norn łowca kosi wszystkich jak leci z za moich pleców.

I po tym jak ich rozgromiliśmy to wpadliśmy drugi raz na czwóreczkę, ale tym razem było dwóch strażników,łowca i ele. I powtórka z rozrywki... starałem się jak mogłem i padłem na sam koniec kiedy to zostało jeszcze dwóch przeciwników i ku mojemu zdziwieniu ten łowca sam ich rozgromił i mnie podniósł.

Koleś katował z krótkiego łuku niczym przecinak i co chwila wbijał się w sam środek bitki z axami. Musiały mu takie kryty wchodzić cały czas + kondycje, że życie to im w oczach spadało, aż szkoda mi ich było.

Więc lekcja dla mnie taka, że łowca na chwile obecną jak ma do swojej dyspozycji mocne plecy sojusznika to jest w stanie tak poprowadzić team, że nie ma bata na tego typu małe grupki.

No i oczywiście duża lekcja dla mnie bo skorzystałem z gotowego bulidu na guarda + swoje małe modyfikacje i jestem zachwycony... praktycznie nie pozwalałem dojść wrogowi do tego łowcy, a jak już postanowili się na mnie skupić tak bardziej to łowca tak ich katował, że byli roztrzepani jak cygańskie dywany. Ja oczywiście padłem na sam koniec, ale to tylko i wyłącznie dla tego, że dosłownie ułamków sekundy brakowało mi by się wyleczyć.

No i pokonałem tam tych wojowników... chociaż sądzę, że mogli dać z siebie więcej to i tak lekcja dla mnie pierwsza liga... jestem zachwycony.

Pozdrawiam !!

UP@

I to jest to o czym mówiłem trochę wyżej,gram w teamie z 1 łowcą od ponad grubo roku,powiem tylko,że mamy naprawdę wysoki poziom zgrania,sam ranger idzie jak gorący nóż przez masło,ale jeśli dodać mu ogarniętego guarda który powiedzmy zniweluje jego minusy to dzieją się naprawdę straszne rzeczy ^^

Miałem kilka sytuacji,że z gościem na tpvp w 2 minucie gry na punkcie rozwaliliśmy na 1 combo 5 osobowy team - empower + ward z hammera pod nóżki i na końcu ten whirlwind z axe-a,pozostało tylko dobić resztki

WWW ma to do siebie,że często ustawiając przeciwnika (np na jumping puzzle) można zmasakrować spokojnie dużo większą grupę.

Jak mówisz o cld to taka mała rada odemnie - guard bez skilli to martwy guard - twoje survi to umięjętności dlatego,że twoje bazowe survi jest strasznie niskie.

Staraj się oszczędzać na odpowiednią chwilę każdego skilla,przykładowo protection - dużo razy widziałem jak ludzie z d... odpalają to - tylko żeby było nawet jak ich nie atakował nikt wtedy - ten boon użyty w chwili kiedy masz dostać ostro po głowie niweluje sporą dawkę dmg-u.

mam pytanie

gram takim buildem dla guardiana http://gw2skills.net/editor/?fUAQNAR7dlUg67GHyMEf4ESmiVyArUEP3z1DIKiaIA-TIAg0EZB

w traits ostatnia kolumna ( virtues ) jest virtue of retribution mające działanie " gain retaliation when you active a virtue " co to jest te virtue i jak je aktywować ?

i ogólnie jak oceniacie taki build ?

i może wypowiedział by się ktoś w sprawie warriora :)

mam pytaniegram takim buildem dla guardiana http://gw2skills.net/editor/?fUAQNAR7dlUg67GHyMEf4ESmiVyArUEP3z1DIKiaIA-TIAg0EZBw traits ostatnia kolumna ( virtues ) jest virtue of retribution mające działanie " gain retaliation when you active a virtue " co to jest te virtue i jak je aktywować ?i ogólnie jak oceniacie taki build ?i może wypowiedział by się ktoś w sprawie warriora

Virtues to skille które masz oryginalnie pod F1-F3. Moim zdaniem build średniawy.

Na szybkiego skleiłem taki build.

http://intothemists.com/calc/?build=-7;4NFV40G3cF-90;9;49TT;01;036A09B;4KsG4T;1ytbUytbUCsFvNJDY10;0Vj-qWt1c244A5AHV3V-7-6Rk06R;9;9;9;9;9;4V8F7k

Powinien być dobry do wybijania pojedynczych graczy na 3w. Od blisko roku PvE nie grałem więc może coś się zmieniło ale kiedyś można było podobnymi buildami nieźle ludzi pokaleczyć.

fajnie gdyby ktos jeszcze od warriora się wypowiedział co i jak aby można było mniej więcej samemu ocenić co lepsze

Zrobiłem warriora pod 2 axe ze względu na ładny dmg i szczerze powiem że nie wiem która klasa lepsza pewnie wszystko zależy od tego jakim buildem się obecnie gra w moim przypadku na buildzie guardiana dmg jest średni przez co trzeba się dłużej męczyć w przeciwieństwie do warriora , natomiast guardian chyba bardziej wytrzymalszy jesli idziemy w medytacje bo praktycznie każdy skill leczy