GW2 kilka pytań

Tylko dla gier wvw ma znaczenie

Słuchajcie a jak wygląda walka na późniejszych etapach? Obecnie trochę tam pogrywam i wydaje się być chaotyczna. Czy walka później + dlc zmieniają się trochę i jest to kwestia umiejętności i wyuczenia rotacji? Dodatkowo czy jest tu jakaś opcja aby wyblokowac przewracanie stuny itp.? Wczoraj jakiegoś mini bossa klepałem i rzucał mną jak szmaciana lalką.

Twoja walka jest chaotyczna bo nie rozumiesz jeszcze mechaniki. W gw2 walka z mobami dla osob zaawansowanych/znajacych postac nie jest super wymagajaca nawet robiac hc na mapach hot mozna je wysolowac.
Ogolnie w gw2 progres itemowy zatrzyma sie i wtedy bedzie sie liczyl tylko skill. To co musisz wiedziec o mechanice walki to co to sa kondycje, jaki boony umie wygenerowac Twoja postac oraz ktore skille je generuja. Poza tym sa klasy ktore bardziej lub mniej korzystaja z combo fieldow+combo finisherow i tu rowniez jak je wykonac. I jest to kwestia nie tyle rotacjinco zrozumienia jak uzywac skilli. Rotacji mozna sie uczyc na raidy zeby wyciagac najwyzsze dps ale pozniej zauwaza sie ze nawet tam mozna modyfikowac w zaleznosci od sytuacji bo nie zawsze sie dostanie alacracity czy quickness itd to kwestia ogrania.
Troche nie kumam o co chodzi “wyblokowac przewracanie stuny” ale tak w gw2 sa tzw dodge (czyli przewrot w kazdym kierunku bardzo uzyteczny) dodatkowo jest masa blokow, reflektow, oslepiania ktore powoduje ze kolejne uderzenie nie wchodzi czy wlasnie stosowanie cc jak np stunowanie itd
Dla porownania ja robilem solo bounties (na mapach pof) i zrobilem sporo bez party takze da sie.

Wczoraj miałem tak z jakimś bossem co tylko wstałem to znów mnie powalił. Dodatkowo warrior bardzo powoli się podnosił. Jedyna opcja to robienie uników albo używanie tarczy? Aby to wyblokowac? Przypomniało mi się jeszcze coś. O co chodzi z tymi skillami opcjonalnie po lewej stronie pod F1, F2 i f3. Po użyciu ikonka tego skilla wyświetla się po prawej stronie tzn. że skill jest aktywny czy to tylko informacja, że mogę użyć skilla?

Jaka postacia grasz? Kazda postac sie podnosi tak samo a dlugosc podnoszenia zalezy jakiego cc uzyto na Tobie
Skille f1 czy f3 uzywa sie przez wcisniecie klawisza f1 lub f3 (a ikonki f1-f3 sa po lewej stronie)

Jeśli chodzi o te skille to pytałem o Guardiana. Tylko nie wiem czy ten skill jest aktywny. Np. pod f3 jest skill który w skrócie blokuje 5 ataków, po aktywacji jest z lewej strony taka brązowa ikonka tarczy. Pod F2 jest jakaś regeneracja HP i ikona tego skilla cały czas jest po lewej stronie. To znaczy, że ten skill jest aktywny czy muszę go co chwila aktywować?

Jak ten skill jedt aktywny to po prawej pojawia sie taka sama ikonka (nad skillami 6-0) poza tym jak uzyjesz skilla to dostaje cooldown… On pasywnie nie dziala

Trochę za dużo tu tego wszystkiego xD jak ktoś gra po raz pierwszy to idzie się zagmatwać w tym.

Dlatego podaj mi swoje acc to Cie znajde i napisze bo Ty masz sama f2p wersje wiec nie napiszesz chyba do mnie.

Część ponownie.
Gram raczej niewiele bo po 1-3 godz i czy warto już teraz na niskim lvl kupić dlc? Czy one coś mi dadzą już teraz? Czy mounty kupuje się za kasę czy zdobywa jakoś za darmo?

Zasadniczo dlc nic Ci szczegolnego nie da poza daily, pelne koszystanie z TP, czatu. Mozliwe ze cos jeszcze ale nie pamietam teraz.
Mounty podstawowe (raptor, skimmer, jackal, springer) zdobywasz podczas robienia story na mapach pof za friko. Natomiast zdobywanie mountow specjalnych wiaze sie z konkretnymi dzialaniami jaki: grifon koszt 250g (10x25g) i wykonanie kolekcji, beetle wykonanie kolekcji, skyscyle wykonanie kolekcji (+ jakies tam koszta ale nie pamietam), warclaw kolekcja+ minimum jeden poziom na wvw.

Ok to nie mam co się spieszyć z dlc.

Tylko ze nie wiem czy wiesz ze w gw2 masz 2 dodatki i living world seasons (ktore sa swoistymi dlc) ktore dla kazdego kto sie zaloguje w dniu jego premiery do dnia premiery nast epizodu jest za free. Pozniej sa do dokupienia za gemy/zl/gold z gry. I tak paczka lws2 to ok 1200 gemow, lws3 ok 950gemow i lws4 (nie pamietam ile). 2000gemow to ok 80zl lub pewnie cos ok 600golda. Lws 2 wprowadza glownie story i achievementy, lws3 i 4 wprowadza nowe story, mapy, waluty, achievki/kolekcje, mounty itd.

A te living world sezon gdzie można kupić? Czyli do kupna mam nie tylko te dwa dlc ale jeszcze ten lvs?
Czy w GW2 gildie są “obowiązkowe”? Tzn. co daje gildia? Nie lubię przesiadywać na ts a dungi lubię robić z randomami. W zasadzie to lubię grać solo.

W trading post (ikona glowy lwa na gorze ekranu).
Szukaj tam takiego czegos jak living world season complete pack

Nic nie jest obowiazkowe. Co daje-gildia moze miec i najczesciej ma tzw guild hollow (jak jestes w gildi wciskasz G i tam jest okno na na 5 slotow gildi ale reprezentowac mozesz jedna), do ktorego mozesz wejsc i gdzie mozna dostac kilka fantow jak np potiony boostujace xp, xp reward track na pvp/wvw, xp craftu itd. Poza tym rozwiniety guild hallow daje inne rzeczy jak np obnizna ceny korzystania z wp. Poza tym bedac w gildii raz na tydzien mozecie robic misje gildyjne (dostepne tylko dla czlonkow gildii) z ktorych np w 10min zarabiasz 10-15 golda. Bycie w gildi nie oznacza ze musisz byc na ts to juz sa wymogi szczegolowe gildii. Zeby moc byc w gildii i nie wchodzic na komunikatory to polecam Ci jakies wielkie gildie miedzynarodowe gdzie nikt nie wnika kto jest kim.

PS nie wiem czy Ci ktos to mowil. W gw2 mozesz latwo sprawdzac po co jest dany itdem/np/wydarzenie itd. wystarczy ze w oknie czatu wpisze /wiki [shift+LPM na danym itemie] i enter lub zamiast wklejac dany item z shiftem po prostu wpisujesz recznie nazwe. W przegladarce wyswietli Ci sie strona z tym itemem/wydarzeniem itd z wszelkimi informacjami po co na co do czego.
Jak chcesz sprawdzic godziny world bossow czy meta eventow wpisze na czacie /wiki et

Hmm trochę drogo dlc + lvs sam sezon 2 kosztuje prawie tyle co oba dlc.
A do gildii tak mniej więcej od jakiego lvl można się dostać?

Do gildii od każdego Cię wezmą, a content będziesz robił na endgame. Unikaj gildi aiwe która się reklamuje jako najjlepsza polska itd itp bo ci obrzydzą grę na maksa, chyba że chcesz być ich popychadełkiem

Czytaj wszystko co pisze. Dlc mozesz dokupic za gold z gry i jest to paczka dlc czyli np 8 epizodow. Pojedynczy epizid (nie wiem czy sie jeszcze da kupic) to koszt np 60golda wiec smiech. Co wiecej taka paczka sezonu 4 ma wiecej story i map objetosciowo niz dodatek hot. Jeden epizod sezonu 3 czy 4 to nie jedna misja tylko ciag misji, mapa z eventami achievementami waluta handlarzami specjalnymi itemami itd. Pozza tym jezeli grasz to dlc sa za free np teraz masz dostep do ost epizodu sezonu 4