GW2 kilka pytań

Hej
Przez ostatnie lata grałem w Vindictusa a później Neverwinter online, jednak obie gry przechodzą w Zombiaki i szkoda na nie czasu. Przez dłuższy czas nie grałem w żadne MMO ale znów mam ochotę i padło na GW2. Teso mi nie pójdzie a żadne p2w mnie nie interesują. Mam jednak kilka pytań.
1 jak wygląda ogólna gra? To bardziej otwarty świat i farma? Czy bardziej dungi? Co się tam głównie robi?
2. Lubię grać solo ale i lubię się pobawić z innymi, jaka klasę wybrać tak aby była przydatna dla innych i przyjemna na solo? Wcześniej grałem w innych grach tank z buffami.
3. Zastanawiam się nad Guardianem ale czytałem komentarze, że to postać średnia dobra ale w niczym nie najlepsza. Druga opcja to może ranger?
4. Jak tu się zdobywa eq ? Dropi, kupuje się je czy jakoś ulepsza?
5. Tak samo co że skillami? Rozwija się je jakoś?
6. Wybór rasy ma znaczenie?
7. Polecacie jakaś klasę? Która byłaby przyjemna w grze i chętnie widziana w pt.
Dzięki z góry za odp.

Hej

1. Gra posiada dość rozległy otwarty świat, poza tym raidy, dungeony, faktale (zaawansowane dungi), lobby i areny pvp, duże mapy wvw
    Co się robi… temat rzeka bo w gw2 w end game mozesz zajmowac sie wszystkimi wyzej wymienionymi aktywosciami oraz dodatkowo robic meta eventy/pen world/world bossow/ kolekcje itd itd bo w gw2 progres itemowy w pewnym momencie staje i zaczyna sie rozwoj gracza. Mozna miec top gear a nie ogarniac np raidow gdzie bedzie sie padac jak mucha…
  2. To zalezy jakie opcje gry Cie interesuja. Ale ogolnie: mesmer - niezbyt polecany dla poczatkujacych ale generalnie wszedzie meta, warrior - wszedzie meta i latwy w obsludze, ranger - w wiekszosci trybach meta. Teraz kwestia gearu dla nich - nie da sie zrobic tak zeby na jednym gearze/buildzie ogrywac wszystko dlatego bedzie potrzebne min 2 setupy (i wiecej jezeli dojdzie do tego tryb wvw)
  3. Guardian - we fraktalch meta, w raidach jako power dps submeta, w pvp sub meta (ale tym sie nie sugeruj bo sporo znanych graczy pvp gra roznymi buildami), wvw jako fb meta wiec jest ok
    Ranger - wszedzie meta/submeta (jako druid i jako dps) procz wvw
  4. gear do exotic (przed meowym gearem) dropisz z mobow/kupujesz/craftujesz, gear metowy na poczatku raczej sie craftuje, pozniej mozna kupic za waluty z map dlc lub za tokeny z raidow czy waluty pvp itd. rzadko sie luczy na konkretny drop (aczkolwiek na raidach czesto dropi jednak rodzaj jest losowy)
  5. Skille sie odblokowuje za odktywanie na mapach tzw heroe challange i za wbijanie lvl. Poza tym skille 1-5 zaleza od broni jaka trzymasz w rekach. W gw2 poza tym wystepuje drzewka skilli zwane elitarnymi specjalizacjami (kazdy dodatek daje inna) ktora robi z postaci calkowicie inna podklase np ranger- bez elitki to typowy ranger z petem, z elitka z hot dostaje drzewo druida ktora dodaje mechanike zmiany w avatara ktory dostaje 10 skilli suportujacych/leczacych, a dodatek pof daje elitke soulbeast ktora umozliwia wchloniecie duszy peta i otrzymanie nowej mechaniki poprzez dodanie skilli charakterystycznych dla tego peta
  6. Praktycznie nie
  7. Do gry typu open world graj czym chcesz to nie ma znaczenia. Do raidow narazie jeszcze o tym nie mysl bo zanim uzbierasz full set ascended to troche minie. Do dungeonow podobniejak do open world, do fraktali tier 1-3 podobnie jak open world, tier 4 podobnie jak raidy. WvW: walka w blobach/grupach mozna zaczynac w setem exotic a klasa polecam mety, do roamingu: polecam pograc najpierw pvp zeby wiedziec co moze tam czekac
    Co polecam: Warrior - prosty i wszedzie nim wejdziesz, mechaniki dla kazdej elitki sa proste ale wymasterowanie tej klasy np na pvp nie jest juz takie proste (jak praktycznie kazdej)
    Guardian: core i dragonhunter podobnie jak warrior, firebrand bardziej wymagajaca elitka suportujaca.
    Ranger: bardzo fajny i miodny jednoczesnie bardziej skomplikowany od warriora ale nie na tyle aby zniechecic.
    Necormanta: ciekawa propozycja, elitka reaper to jeden z najwyzszych dps, elitka scourge to potezne codi aoe
    Engineer: bardziej zaawansowana propozycja ale jednoczesnie ciekawa i niespotykana. Klasa uzywajaca roznych gadzetow. Oryginalna elitka z pof holosmith ktora powoduje wejscie w tzw photonforge ktora nas nagrzewa a my wykorzystujemy cieplo do zadawania coraz to wiekszych obrazen jednak trzeba kontrolowac cieplo aby nie zadac sobie obrazen
    Elementalista: wladanie 4 zywiolami. Elitka z pof pozwala miksowac 2 zywiony na raz. Skomplikowanie elementalisty polega na tym ze kazdy zywiol daje 5 roznych skilli czyli w wersji core masz 20 skilli podstawowych i 5 utilitarnych. W elitce z pof weaver masz 16 kombiacji bo to czy dany zywiol jest aktywowany pierwszy czy drugi ma znaczenie
    Thief: trudny, szybki i silny i miekki… nie polecam na poczatek bo moze zniechecic czeste padanie. Elitka z hot robi z niego cos jakby ninja a elitka z pof snajpera
    Revenant: oryginalne polaczenie ciezkozbrojnego warriora z magiem/thiefem??? Wymagajacy ze wzgledu na zmiane stance i umiejetne zarzadzanie energia niezbedna do uzywania skilli
    Mesmer: raczej nie polecam na poczatek, iluzjonista ktory na pvp jest wrzodem na dupie… umiejetnosc tworzenia iluzji/klonow mnozenia sie powoduje ze go trudno namierzyc. Specka z hot powoduje ze moze manipulowac czasem, a specka z pof daje mozliwosc tworzenia iluzorycznych zasadzek.
    Jak cos to pisz w grze Majki.7241

Dzięki za odpowiedź. Mam już kilka nowych pytań :smiley:

1. Da się tu jakoś ustawić kamerę aby nie trzeba było jej obracać za pomocą ppm?
  2. O co chodzi z tym “żonglowaniem brońmi”, dlaczego wszyscy grają dwiema? Np u Guardiana widziałem Staff i sword. Jak tą broń zmieniać podczas walki?
  3. Zawsze lubiłem grać supportem ale nie klerykiem. Tu wiem, że tanka nie ma, więc czym warto grać? Zastanawiałem się nad Guardianem ale czy lepszy jest dragonhunter czy firebrand? Jakie są między nimi różnice?
  4. Czy na takie granie supportem / DPS też potrzeba dwóch setów?
  5. Może jest inna lepsza klasa na granie supportem zamiast Guardian?
  6. Pvp czy wvw raczej mnie nie interesują, wolę pve i jakieś dungi, bossy itp. można tu grać solo czy na dłuższą metę to się nie uda?
  7. Czy warrior jest chętnie brany na dungi i raidy? Czym się różni spellbreaker i berserker? Czytałem trochę, że Berserk lepszy do pve ale to były komentarze z zeszłego roku.
  8. Gdzie mogę znaleźć jakieś buildy z opisami? Wszystko w tej grze jest nowe i trochę sporo tych inf. Czy do 80 lvl buildy nie mają znaczenia?
  1. Rozumiem ze chodzi Ci sterowanie przy pomocy ppm… Da tylko ze pozniej w end game to jest nie efektywne bo sterowanie kamera przy pomocy kursorow jest zbyt wolne i malo dynamiczne a tu np na pvp dosc sporo sie dzieje. Jest mozliwosc ustawienia kamery jak w fps tez. Pomocne jest tez oddalenie maksimum kamery w opcjach
  2. Chodzi o to ze kazdy skill oprocz 1 ma czesto cooldown i inne cechy. Uzywa sie dwoch zestawow zeby nie zamknac sie na cooldownach i/lub zeby uzyeac innych skilli. Np czesto robi sie tak ze jeden set jest do walki w zwarciu a drgi dystansowy. Guard ze staffem to suportuje a na swordzie atak(nawet z teleportem do celu). Na open world nie ma to az takiego znaczenia o tyle na pvp/raidy/frajtale t4 juz kluczowe. Klawisz domyslny ~
  3. Sa tanki i to nie jeden ja mam np core rangera tank duelista pod pvp, mozrsz miec scrapera tanka czy mesmer chrono tank. Roznice fb ma to dobry suporter dostaje dostep do 3 dziedzin (tomow) ktory po aktywacji zmienia skille 1-5 na rozne leczenia/cleansingi/buffy poza tym itd. Dh to typowy dps z plapkami czy harpoonem.
  4. Nic nie trzeba ale wyjasnie po co to sie ma wyobraz sobie 2 takie same buildy ale jeden ma tylko jeden set brini. Dochodza do momentu ze na skillach 2-0 maja cooldowny i ten co ma dwa sety zmienia na drugi set zeby nadal zadawac mocne obrazenia a ten drugi z jednym setem uzywa juz tylko autoataku czyli skilla 1 czekajac na zejscie z cooldownow. Wiec w end game contentach nie mozna sobie na to pozwolic ale sa klasy bez swapu jak elementalista czy engeneer.
  5. To zalezy gdzie chcesz grac bo ja moge polecic Ci mesmera chronomancer ale nie ogarniesz tego dobrze przez dlugi czas. Guard fb jest jak najbardziej ok.
  6. Teoretycznie mozna probowac dunga solo ale to trzeba miec end game gear i znac gre b dobrze. Word bossow mozesz “solo” bo tu sie zawsze znajdzie grupa ludzi ktorzy nie wchodzac w party beda go bic. Raidy czy fraktale nie da sie solo. Ale party to nie problem bo masz wyszukiwarke party.

Dzięki ponownie. Kamerę sobie ustawiłem.

1. A czy przy tej zmianie broni jest jakieś combo? Np. po jakimś skillu toporem warto uderzyć mieczem itp? Czy to nie ma znaczenia i używasz czego chcesz?
  2. Są jakieś konkretne wymogi co do broni? Np. Guardian FB musi łatać ze Staff i sword, żeby wyciągać maksa?
  3. Możesz polecić jakąś stronę z buildami (chociaż to mi się pewnie długo nie przyda) i tym jaką broń używać itp? Powoli będę się przyzwyczajał. Wczoraj pierwszy raz bawiłem się zmianą broni i więcej z tego miałem zamieszania niż pożytku :smiley:

Do buildów na Open World polecam Ci stronkę: https://metabattle.com/wiki/MetaBattle_Wiki
Tam też znajdziesz odpowiedzi na 1 i 2 pytanie :slight_smile:

Dzięki za link. Trafiłem na niego wcześniej, problem w tym, że niewiele z tych inf ogarniam xD

No dobra, to inaczej :smiley:
Tu masz link do buildu dla Guardiana: https://metabattle.com/wiki/Build:Guardian_-_Radiant_Greatsword
Przed wbiciem 80 lvl i odblokowaniem wszystkich umiejętności oraz rozpoczęcia fabuły któregoś z dodatków nie masz co się zastanawiać nad wyborem elitarnej specjalizacji, więc kieruj się tym :slight_smile:
Generalnie biegasz z Greatswordem, a drugi zestaw broni możesz sobie wybrać jaki Ci się podoba, bo będzie bardziej jako “zapchaj dziura” jak będziesz miał skille na cooldownie :stuck_out_tongue:
Co do Traitów, to sugerowałbym najpierw rozwijać drzewka Zeal i Radiance, a jak te będziesz miał na maksa, to Virtues.
W linku, który podałem masz zaznaczone, które Traity oraz Skille dokładnie wybierać.
Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania, to możesz się odezwać do mnie w grze Matheus.5879, może nie jestem największym wyjadaczem w grze, ale w początkach pomogę :wink:

Dzięki. I to jest ścieżka pod full DPS czyli DH?
A co sądzicie o druidzie? Czy obecnie kompletnie się tym nie zajmować i grać sobie jako DPS i na 80 lvl dopiero zajmować się specjalizacja? Chciałbym docelowo grać jakimś supportem.

Zrobienie druida na raidy to kwestia groszowa bo jako healer moze smialo w exo biegac. Druid jest meta ale na open world to srednio bo tam to dps>survi.
W poscie wyzej widze ze zjadlo mi wpis z pkt. 7 i 8
7. Warrior to meta wszedzie. Berserk ma mechanike ladowania adrenaliny a jak masz maks mozesz wejsc w berserkera ktory buffuje Ci staty. Splb ma to zastapione kontrami (to tak ogolnie). Na pve skup sie na berserkerze bo obecnie power build ma dobre obrazenia.
8. Buildy:
Open world./pvp/wvw: metabattle.com
Raidy: snowcrows.com
Fraktale: discretize.eu
Do 80 lvl nie ma znaczenia poza tym sam open world tez nie wymaga w sumie niczego specjalnego.
Co do pytan pozniej… Kolejnosc moze miec znaczenie bo skille nie tylko zadaja dps gdyz moga nakladac boony/condi jednak open world to piaskownica i tam to testuj. Poza tym ten sam skill na tej samej broni moze miec rozne wlasciwosci w zaleznosci jakie traity ustawiasz. Combo sa ale to sam skumasz jak poznasz postac. Czesto sa ogolne porady zeby np skill x i y uzyc zawsze przed pozostalymi bo nakladaja np fury i quickness. Wymogi co do broni sa na raidy/fraktale zeby wykrecac dobre cyfry. Sa jednak buildy dajace margines. Zmiana broni nabiera sensu na end game niz na open world gdzie przeciwnik przyjmuje wszystko na pysk. A jaak np dojdzie Ci zbijanie paska cc albo reflektowanie.
Jak pitrzebujesz porad w grze pusz Majki. 7241
Dzis i jutro od 23 a w weekend w ciagu dnia plus wieczor.

Raczej bronie na swapie to nie zapchaj dziura tylko lepiej pokierowac sie kryterium ataku z dystansu wiec dobrze miec np dla dh luk(bo moze miec jako dh) lub scepter i shield dla przezywalnosci.

Ok dzięki wielkie jeszcze raz. Pogram kilka dni i pewnie znów będę miał jakieś pytania. W zasadzie już mam jedno, warto robić te profesje jak armorsmithing itp? To obojętne co wybiorę?

Crafting zostaw raczej na endgame. Do 80 lvlu biegaj w tym co będziesz dostawał z nagród za levelowanie i Personal Story oraz z dropów. Dopiero kup sobie ekwipunek na 80 lvl (Exotic).
Crafting jest dosyć drogi, szczególnie jak dopiero zaczynasz grę i nie masz uzbieranych surowców z innych postaci. A co do samego wyboru profesji, to w craftingu możesz wybrać dwie, a później możesz je dowolną ilość razy zmieniać (to chyba kosztuje 1g albo 2g) i ostatecznie na jednej postaci wymaksować nawet wszystkie :smiley:
@Majki83 masz rację, że przydaje się mieć broń dystansową, albo dla Guardiana np. staff do tagowania podczas eventów, natomiast nie jest to coś niezbędnego podczas rotacji Guardiana biegając na Open Worldzie, dlatego napisałem, żeby wybrał to co mu się bardziej podoba :slight_smile:

Ok dzięki. Pogram trochę warriorem i guardem i zobaczę czym mi się lepiej gra. Dzięki za pomoc. Pewnie wkrótce znów będę miał jakieś pytania :smile:

Witam ponownie
Pograłem trochę w weekend i mam kilka pytań.

1. Jak to jest z bronią? Prawie wszystkie buildy dla Guardiana i warriora opierają się na wielkim mieczu. Niby opcji jest sporo co do wyboru broni a i tak ostatecznie wygrywa greatsword. Czy np. jeśli jako drugą broń będę używał maczugi to będę miał gorsze wyniki?
  2. Jak zdobyć peta i mounta? I czy one coś robią? Np. mount dodaje jakiś bonus a pet walczy?
  3. Jak to jest z graczami, co jakiś czas ktoś pisze, że GW się wyludnia. Do Zombiaka chyba jeszcze daleko ale jak to wygląda na end game?
  1. Do end game chyba nie ma większego znaczenia build. Graj jak chcesz. Jak już będziesz biegał po arenach pvp czy fractalach/raidach to wtedy warto lecieć tak jak w poradnikach. Nie wiem co mam Ci tutaj napisać, w każdej grze masz top buildy na dane aktywności, jak chcesz wycisnąć jak najwięcej z postaci to warto sugerować się poradnikami, jak grasz dla przyjemności i nie celujesz w top to graj czym chcesz (dungeony, niskie fractale i world bossy da rade klepać chyba wszystkim).
  2. Peta jako miniaturkę (ozdoba podążająca za postacią) najczęściej z eventów, można też kupić IS. Pety walczące mają chyba tylko Elementaliści i Ranger. Mounty tylko z dodatku Path of fire (na max poziomie możesz zrobić questy na mapach z dodatku i otrzymać za nie mounta). Mounty poruszają się szybciej oraz mają swoje umiejętności(królik pozwala wysoko skakać, raptor ma dash, pies teleportacje a niewielkie odległości, gryf unosi się w powietrzu, żuk pozwala się mocno rozpędzić, płaszczka unosi się na wodzie). Dodatkowo mounty pozwalają zaatakować mobka, ale jest to jednorazowy atak po którym mount “znika”, nie nadaje się to do farmienia.
  3. Graczy jest sporo. Liczba osób zmniejsza się wraz z czasem jaki minął po ostatnim dodatku, ale i tak w stolicy są tłumy a na World Bossach tworzą się spore grupy. Ostatnio krążą też plotki o nowym dodatku. O populację nie ma więc się co martwic :wink:

Zacznę od końca bo odpowiedzi są prostsze :
3) gw2 ma dużo hejterów którzy juz od 7 lat piszą że gra umiera. Ale jakimś cudem ciągle skurczybyk nie chce zginąć :stuck_out_tongue:. Generalnie nie polecam się ich słuchać, bo starczy wbić do gry na 5 minut by wiedzieć że pustek wcale nie ma. I to nawet na jakiś dzikich mapach na lvl 25-30, pójdziesz na pierwszy lepszy event i od razu widzisz z 5-6 osób :stuck_out_tongue:.
2) kolega powyżej wyjaśnił, od siebie dodam tylko że pety walczące ma ele, ranger, nekro, mesmer (w pewnym sensie - klony), guardian (jeśli widmowe bronie atakujące wrogów uznajemy za pety), thief (jako “ult” możesz przyzwać gildię złodziei), czy choćby revenant w specjalizacji renegata (przyzywa członków swojej bandy którzy atakują wroga, buffują sojuszników, leczą itd). Trochę klas z petami jest :smiley:
1 ) Niestety nie orientuję się za bardzo w przypadku warriora, ale o ile nie było drastycznych zmian to greatsworda brało się na nim tylko dla mobilności/dasha, a dps’owało na drugim zestawie broni. Na początku warto zerknąć na buildy by załapać o co w tym wszystkim chodzi, ale potem możesz grać tak po prawdzie czym chcesz, byle by to miało sens. Generalnie w end-game liczą się 3 “klasy” - healer, dps i buffer. Jako healer twoim zadaniem jest dawać might’a i leczyć, jako damage dealer warto wyciągać na golemie treningowym ± 20k dps, a to idzie zrobić na prawie dowolnym sensownym buildzie (te topowe, przy idealnej rotacji etc są w stanie osiągnąć do 30k). Nawet mając te 15k też jest okej, grunt by być powyżej 10k. Oraz bufferzy którzy mają utrzymywać przez 100% czasu dane buffy (najczęściej alacrity, quickness). Oczywiście w warunkach idealnych czyli ludzie stoją w grupce i nie biegają jak kurczaki bez głów :stuck_out_tongue:.

Jak masz niski level to o broń się nie martw, baw się, poznawaj wszystkie bronie, skille, traity itd. Na to przyjdzie czas później. Generalnie kiedyś ludzie się trzymali mety i nie odpuszczali choćby na krok, ale obecnie ludzie już nie mają żadnych specjalnych wymagań, ot, rób swoją rolę dobrze i tyle. Grasz dps’em? Wklepuj większy dmg niż postacie które nie są dps’ami, a to czym grasz, czy jak grasz już mają gdzieś. Grasz supportem? Grunt byś umiał utrzymać ludzi przy życiu, a to że nie grasz druidem jest nieważne. Grasz boon’s giverem? Jak umiesz utrzymać buffa przez 100% czasu (przy odpowiednim eq to żaden problem dla większości klas) to masz zaklepanego spota w większości drużyn.

PS. Dużo buildów masz z greatswordami bo… ludzie zwyczajnie lubią greatswordy. I grają nimi na każdej klasie która tylko może ich używać. Skille? Nieważne. Dmg? Nieważne. Grunt że greatsword xD. Starczy przejść się po mieście albo przypatrzeć osobom biegającym wokół - większość reaperów, mesmerów, guardianów, warriorów, a nawet rangerów biega właśnie z greatswordami (inne klasy też by chciały z nimi biegać ale niestety, nie mogą a tą chwilę)xD

1lajk

No właśnie przeglądałem buildy nekro i rangera i były tam opcje z greatswordem xD
Napiszcie mi jeszcze jak się eq ulepsza? Wkłada się do niego tylko te kamienie? Czy lvluje się jakoś broń i pancerz? Jak na razie gra się fajnie ale trzeba szybko reagować, bo łatwo zaginąć, zawsze grałem tankiem, więc nie jestem przyzwyczajony do tego, że trzeba w kilka sec powalić przeciwnika. Nie mogę się jeszcze zdecydować czy warrior czy Guardian. Warriorem przyjemnie się walczy ale Guardian z focusem czy tarczą to takie bliższe mi klimaty.

Igs ludzie uzywaja bo nie tylko robi top dps ale posiada skille jak np na warriorze skill 5 polegajacy na tym ze postac rozbiega sie i zadaje cios ale jak wylaczysz autotarget w opcjach (co polecam zrobi jak rowniez dodgowanie przez podwojne klikniecie kierunku) to sie okaze ze skill ten mozesz uzywac do szybkiego przemieszczania sie czy ucieczki. Z guardem jest to samo bo np skill 2 na gs zadaje obrazenia wszystkim ktorzy sa w poblizu i stawiasz symbol chyba spod 4, dodatkowo robisz 5 (uwiazuje cie do mobowb ale bez pociagania) i robisz 2 i moby gina w sek. Co domace na guardzie to bron dosc defensywna i nie bierze sie jej dla dps. Ale tj pisalem na open world to nie ma znaczenia.

1. Dodam tylko ze mini moga byc to trofea za ciezsze achevementy.

2. Co do wyludniania to tj napisano wczesniej. Dodam tylko od siebie ze widac w grze jak bardzo sie wyludnia :wink: idz na meta event czy wb i spoznij sie 1min;)
    Pokaze Ci cos tu masz temat guru:

Tak bardzo pisal ze gra syf ze umiera itd a znalazla sie wtedy w top 5 najpopularniejszych gier…i choc podstawisz mu pod oczy fakty to on i tak bedzie w kolko to samo jak mantre co widac w tym newsie.

1lajk

A to spoko. Właśnie tego 5 skilla u warriora prawie nie używam ale fakt, że taka szybka ucieczka bywa pomocna. Teraz ganiamy na low lvl mapach i zawsze ktoś tam jest. A czy wybór servera jest istotny? Czy są to tylko coś jakby kanały a server jest jeden?