GW2 pytania początkującego

Witam,

Nie grałem nigdy w jedynkę i zastanawiam się nad zakupem gw2. Tylko mam do Was takie pytanie, po co w tej grze jest PvE? Bo z tego co wiem to można zrobić sobie od razu maks level postać i grać pvp. Domyślam się że PvE jest po to żeby zdobyć sprzęt albo odblokować jakieś skille.

Głównie chciałbym się też dowiedzieć jak w tej grze się zdobywa sprzęt? Czy farmiąc instacje i czekać aż wypadnie nasz upragniony item? Czy najlepszy sprzęt można kupic za jakieś punkty? Jak wygląda ogólnie endgame, co sie robi żeby mieć najlepsze wyposażenie?

Wiem, że są to głupie pytania, ale liczę że komuś się będzie chciało odpowiedzieć;)

pozdrawiam

Po co jest PvE? Dla zabawy, eksploracji swiata, poznawania fabuly, prowadzenia dialogow, odgrywania postaci i tak dalej.

Witam,Nie grałem nigdy w jedynkę i zastanawiam się nad zakupem gw2. Tylko mam do Was takie pytanie, po co w tej grze jest PvE? Bo z tego co wiem to można zrobić sobie od razu maks level postać i grać pvp. Domyślam się że PvE jest po to żeby zdobyć sprzęt albo odblokować jakieś skille.Głównie chciałbym się też dowiedzieć jak w tej grze się zdobywa sprzęt? Czy farmiąc instacje i czekać aż wypadnie nasz upragniony item? Czy najlepszy sprzęt można kupic za jakieś punkty? Jak wygląda ogólnie endgame, co sie robi żeby mieć najlepsze wyposażenie?Wiem, że są to głupie pytania, ale liczę że komuś się będzie chciało odpowiedzieć pozdrawiam

to nie tak ze masz odrazu max lvl, tylko na PvP ci go przypisuje, a i do tego skille trzeba chyba zdobywac i tak. Nie wiem jak bedzie ze sprzetem ale mam nadzieje ze typowe end-game pvp bedzie pozwalalo na noszenie wlasnego gearu

Może trochę sprecyzuje.

1. Czy PvE ma wpływ na pvp tzn. czy musimy poświęcić x godzin na wyfarmienie sprzętu w instancjach.

2. Czy na maks level jest jakiś z góry ustalony najlepszy set dla danej klasy/buildu, czy itemki są zróżnicowane i trzeba kombinować.

3. Czy jest crafting/ulepszanie sprzętu a jak tak to czy rozbudowany?

4. Czy jest auction house?

1. Nie ma żadnego wpływu jak wejdziesz do lokacji PvP (Battleground itd.) dostajesz odrazu max level, itemki do pvp i skille.

2. Max level to 80, a co do itemków to nie wiem.

3.Jest bardzo rozbudowany crafting.

4.Tak jest Auction House.

Ale zaraz, zaraz. Malazahn teraz to wprowadzasz go w w błąd. Piszesz, że w random pvp dostajesz wszystko, owszem tu się zgodzę, ale nie wspomniałeś o WvWvW gdzie dostajesz tylko 80lvl tak, aby szanse były wyrównane. Więc jest tryb PvP, w którym to Ty zdobywasz swój ekwipunek i umiejętności, którymi będziesz się posługiwać w czasie walki. Dodam także, że grając w tryb WvWvW levelujesz swoją postać.

Podczas WvWvW masz ekwipunek i skille z trybu PvE.

Ja bym troche odwrocil pytanie a nie chce robic nowego topicu. Teoretycznie czytalem i ogladalem sporo na temat GW2 i wiem ze niby endgame zaczyna sie od lvla 1, ze skaluja sie lvle w zaleznosci od lokacji itp itd. Duzo gadania, duzo hype'a, malo konkretow. Czy ktos moze mi szczerze powiedziec czy kupujac GW2 i liczac tylko na zawartosc PVE moge mowic o tej gierce jako MMO na dluzej czy raczej ogarne jedna lub 2 postacie do max lvla i cale story i to bedzie koniec ?

Nie wiem jak to wygladalo w GW1, czy tam byl jakis endgame PVE ? Czy ktos wogole to robil ? Czy byly jakies PVE gildie ?

Czy po miesiacu od premiery PVE bedzie "non existence" ?

8 instancji (nawet z random eventami i 3 sciezkami) szalu nie robi...

Oraz niejako drugie pytanie - czy PVE w GW2 wogole jakos nagradza gracza ? Szczegolnie na 80 lvlu ? Dostaje sie jakies punkty ktore mozna na cos wydac ? Bo rozumiem ze sa achievementy, auction house i crafting ale czy ma on jakis glebszy sens ?

Ja bym troche odwrocil pytanie a nie chce robic nowego topicu. Teoretycznie czytalem i ogladalem sporo na temat GW2 i wiem ze niby endgame zaczyna sie od lvla 1, ze skaluja sie lvle w zaleznosci od lokacji itp itd. Duzo gadania, duzo hype'a, malo konkretow. Czy ktos moze mi szczerze powiedziec czy kupujac GW2 i liczac tylko na zawartosc PVE moge mowic o tej gierce jako MMO na dluzej czy raczej ogarne jedna lub 2 postacie do max lvla i cale story i to bedzie koniec ?Nie wiem jak to wygladalo w GW1, czy tam byl jakis endgame PVE ? Czy ktos wogole to robil ? Czy byly jakies PVE gildie ?Czy po miesiacu od premiery PVE bedzie "non existence" ?8 instancji (nawet z random eventami i 3 sciezkami) szalu nie robi...Oraz niejako drugie pytanie - czy PVE w GW2 wogole jakos nagradza gracza ? Szczegolnie na 80 lvlu ? Dostaje sie jakies punkty ktore mozna na cos wydac ? Bo rozumiem ze sa achievementy, auction house i crafting ale czy ma on jakis glebszy sens ?

Tak jest to pełnoprawne MMORPG, z dużym naciskiem na elementy RPG czyli tzw. Personal Story. Bodajże każda misja z PS opiera się na instancjach, które możesz odwiedzać sam bądź ze znajomymi. Walka nie jest łatwa, tak jak już wspomniałeś poziom skaluje się w zależności od lokacji, czyli kiedy masz 80lvl i chcesz wybrać się do lokacji przeznaczonej dla graczy powiedzmy od 15lvla do 20lvla to gra obniża Twoje statystyki tak, jakbyś właśnie miał ten 20lvl. Każda rasa ma swoje odrębne PS, które rozpoczynasz od odpowiedzi na pytania w czasie kreowania postaci, np to gdzie się urodziłeś ma wpływ właśnie na PS. Jeżeli chodzi o gildie, GW2 różni się tutaj sporo od poprzedniczki. Nie będzie jako takich wojen gildii za to będzie WvWvW czyli walki między trzema serwerami, trwające chyba około tygodnia lub dwóch. Nie pamiętam dokładnie. Jest też Random PvP czyli walki 5v5 lub bodajże 8v8, ale tego drugiego pewien nie jestem, mogę się mylić. PvE w dużej mierze opiera się na Dynamic Events, za które dostajesz doświadczenie i punkty Karma. Za te punkty możesz kupić broń, zbroje itp. Chyba to tyle. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem. :)

same wvw można grac cale zycie to jakby nie konczacy sie siege to jest genialne;f

A ja mam inne pytanie, przymierzam się do kupna ale nie wiem czy mi na tym będzie dobrze chodzić, bo pamiętam że przy którymś z pierwszych beta weekendów guru mówił, że póki co optymalizacja leży.

Intel Core 2 duo E8400 3GHz

Nvidia GeForce 9600GT

2GB RAM

Pograsz w GW2 spokojnie, sam grałem w betę na gorszym sprzęcie jak twój.

P.S. Więcej info na PW znajdziesz.

Na takim sprzęcie chyba na średnich pograsz. Mam trochę lepszy od ciebie i się obawiam, bo chciałbym pograć na maxymalnych.

Właśnie co do wymagań pociągnę GW2 na takim sprzęcie ?

Intel Core 2 quad q6600 2,4 Ghz

Nvidia Geforce 8500GT

2gb ram

Pewnie kartę lepszą i trochę ramu.

Ja na:

Intel Core 2 Duo E7400

4 GB ram

GF GTS250

Na minimalnych przy oblężeniu na WvWvW mam pokaz slajdów :) Max 5 FPS wyciągam w centrum.

Może dlatego, że sterowniki masz za stare? Na takim sprzęcie powinieneś mieć z 30++FPSów.

z tego co wiem na ostatnich BWE jedyna dobra otpymalizacja tyczyła się użytkowników grafik AMD oni nie mieli problemów z 60+ klatkami, stosunkowa większość posiadaczy GF miałą problem z FPSami, podobno problem jeszcze leży po stronie producenta który nie wydał nowych sterów jeszcze.

Mój sprzęt:

AMD Phenom II x4 965 3,4ghz

8gb ram

ATI Radeon 4870 1GB

ustawienia ULTRA

gra chodzi bez problemowo w sumie od samego początku

Witam,

Nie grałem nigdy w jedynkę i zastanawiam się nad zakupem gw2. Tylko mam do Was takie pytanie, po co w tej grze jest PvE? Bo z tego co wiem to można zrobić sobie od razu maks level postać i grać pvp. Domyślam się że PvE jest po to żeby zdobyć sprzęt albo odblokować jakieś skille.

Głównie chciałbym się też dowiedzieć jak w tej grze się zdobywa sprzęt? Czy farmiąc instacje i czekać aż wypadnie nasz upragniony item? Czy najlepszy sprzęt można kupic za jakieś punkty? Jak wygląda ogólnie endgame, co sie robi żeby mieć najlepsze wyposażenie?

Wiem, że są to głupie pytania, ale liczę że komuś się będzie chciało odpowiedzieć;)

pozdrawiam