Hej ! Od jakiegoś czasu szukam MMO które wciągnęło by mnie na dłużej (jestem starym graczem silkroada, nie gram w mmo odkąd silkroad upadł [pare lat temu] ). Po przeczytaniu wielu postów wybór padł na GW2 i pytanie, na jakim serwerze grać? Gdzie jest najwięcej ludzi/polaków? Drugie pytanie dotyczy wspomnianego w tytule Ashes of Creation, na które wpadłem dziś przypadkiem i spodobało mi się, lecz jako iż jest to nowa gierka to chciałbym się dowiedzieć czy są tam ludzie do grania i czy ta gierkka jest czegoś warta (choć o tym zapewne przekonam się dopiero gdy sam pobiorę, lecz liczę na opinie kogoś kto już grał) Pozdro i wesołych
GW2 vs AOC
Zależy ile grasz jak nie chcesz kupić obu dodatków to nie pograsz za długo w gw2. Jeżeli grasz casualowo to gra będzie fajna ma sporo klas i specjalizacji nie jest brzydka, exp za wszystko więc nie tylko od quests do questa. Co do aoc to nie wypowiem się
co do aoc to doczytałem teraz że : " To co jest teraz to nie jest właściwa gra, coś co będzie jak Closed Beta pojawi się najwcześniej za 8-10 miesięcy" tak więc w zasadzie pytanie o tą gre cofam , a co do GW2 to nie mam problemu z kupnem czegokolwiek, a to ile będę grał zależy od tego czy mi się spodoba
pytanie tylko na jakim serwerze tam grać ( gdzie znajde najwięcej Polaków i ogólnie gdzie gra najwięcej ludzi)
W gw2 serwery są reliktem przeszłości : kiedyś był podział na serwery, ale już od dawna połączono wszystko w mega serwery na całe kontynenty/regiony. W efekcie czego obojętnie jaki serwer wybierzesz możesz grać ze ludzi z całego regionu. Jedynym wyjątkiem tutaj jest tryb World vs World, gdzie gra dobiera serwery w 3 grupy które walczą ze sobą na gigantycznych mapach.
Jaki serwer wybrać? Jeśli zależy ci na polakach to polecam Blacktide. Większość lepszych/starszych polskich gildii urzęduje na tym serwerze, bo kiedyś był to “nieoficjalny polski serwer”, obecnie coś mnie doszły słuchy że znowu na innym gdzieś niby się zbierają… jednak i tak większość osób/gildii została na blacktide bo po co przenosić i się trudzić jak to niczego nie zmienia?
A odnośnie Ashes of Creation to dodam tylko że tak jak wszystkie gry przed premierą : nie napalać się. Raz że szybciej czas zleci bo nie będziesz wyczekiwał, a dwa że i tak niewiadomo jak to będzie wyglądać dalej. Może będzie niezgodny z zapowiedziami? Może będzie dziurawy jak ser? A może ludziom się po prostu nie spodoba i będzie z 100 graczy na serwerze? Może optymalizacja będzie skopana? Tego nikt nie przewidzi, najlepiej poczekać do premiery i wtedy wyrokować. I nie, nie odradzam AoC, tylko po prostu ostrzegam że jest wiele niewiadomych. Może być hit, może być kit. We will see
Nowym “nieoficjalnym polskim serwerem” jest Gandara, ale ja i tak powiem z własnego doświadczenia, że trudno o ogarnietą polską gildie niestety… Wiadomo jak chcesz sobie tak totalnie for fun pograć, pogadać to dają radę, aczkolwiek większość z nich sztucznie udaje bycie “elytarnymi” i ma toksyczną atmosferę. Więc jak chcesz tak na poważnie to niestety tylko zagraniczne.
Ale ogólnie to na Blacktide można zostać, sama siedzę na tym serwerze. WvWvW nie grywam więc mi nie przeszkadza to, że grzeje tyły w rankingu.
Oki dzięki za konkretne odpowiedzi, jeszcze jedna sprawa : poradniki. Dam rade samemu do wszystkiego dojść czy lepiej się gdzies poradzić, jak tak to prosiłbym o jakiś link (właśnie przeglądam yt i nie ma zbyt ciekawych materiałów, a przynajmniej po polsku)
Gra jest imo prosta, jeżeli czegoś potrzebujesz wchodzisz na video poradniki, tak wszystko jest teraz po angielsku bo nie ma gier po polsku bo na co to komu? Tłumaczenia gier na języki to największy problem starych gier, potem miecz zajebistości nazywa się Miss Fortune i wielki płacz że nikt nie wie o co ci chodzi jak chcesz coś sprzedać.
MMO ssie. Kup konsolę i pograć na necie w coś sensownego a nie będziesz trzepał godzinami te same rzeczy na eventach bo gold albo te same dungeon czy rajdy bo tak się robi w MMO od 1998 roku.
Mam PS4 i kupuję każdy nowy/stary ciekawy tytuł więc nie narzekam na brak grania, jednakże przed laty Silkroad zaszczepił we mnie miłość do “trzepania godzinami w te same rzeczy”, stąd też zaciąg do MMO A reszcie dzięki za POMOCNE odpowiedzi, temat do zamkniecia pozdro
Z gw2 na poczatek nie jest Ci potrzebny zaden poradnik ot rob story i wbij lvl cap. Potem porob dungeony/pvp/wvw./fractale t1-t3 a z czasem raidy i fractale t4. Ponadto warto wiedziec ze sa world bossowie orazz meta eventy. Dodatki daja elitarne specjalizacje ktore czesto z klasy robia calkowicie inna mechanicznie podklase. Na poczatek tyle. Wiecej info w grze Majki. 7241