GW2 vs Rift vs NWN online

OK postanowione obadam Rifta i zobaczę czy jest tak dobra jak mówicie. Dzięki wszystkim za udział w ankiecie oraz za komentarze. Oczywiście ankieta nie zostaje zamknięta bo może ktoś jeszcze ma ciekawego do powiedzenia lub do zaoferowania.

... jesli chodzi o ilosc contentu to tylko rift, w gw2 po 3tyg zostaje ci zbieranie na legedarna, inne outfity z dungów, pvp i wvwvw, ale ile mozna

A masz problem... sciagasz rifta pobierasz 500 mb i juz mozesz grac... patrzysz czy ciekawe, jesli nie to, sciagasz nwo bo tylko 3 gb i obczajasz o co biega, jak ci sie nie podoba zadna z tych gier to kupujesz gw2 proste.

A z tych trzech to najlepszy rift potem nwo a na koncu gw2.

Jeśli grałeś wcześniej w WoWa i podobał Ci się to RIFT na pewno będzie dobrym wyborem (no chyba, że poszukujesz czegoś innego, wtedy możesz się przejechać :D). Grałem w RIFTa, dobiłem max pozioim, ale end-game to ta sama bajka co WoW, a w WoWa już grałem, więc dla mnie to nic nowego, ani ekscytującego nie było. Szukałem też czegoś innego niż utarte schematy.

Ja osobiście zagłosowałem na GW2, wśród themeparków jako jedyna gra "stara się robić" wiele rzeczy odwrotnie do standardowych gier MMO, widać to poprzez lvling, endgame i pvp ;), czyli praktycznie wszystkie aspekty gry. Oczywiście jest wiele standardowych fundamentalnych rzeczy dla MMO, ale rozgrywka znacznie różni się od tego co możemy zobaczyć w standardowych MMO. Przede wszystkim nie powinno się grać w GW2 tak jak w WoWa, RIFTa, czy inne tego typu gry. W GW2 sam sobie wyznaczasz cele, gra nie prowadzi Cię za rękę (zdobądź tier 1 potem tier 2 itd itp). Tak samo gear, nie ma wielkiego znaczenia w GW2, bardziej liczy się skill gracza i odpowiedni build do danej sytuacji, czy dungeonu. Podoba mi się też combat, jest bardzo dynamiczny, można używać większość umiejętności w ruchu, co znacznie poprawia dynamikę walki (trzeba szybko myśleć :D).

Oczywiście GW2 ma też wady, niezbyt trudne dungeony, szczególnie dla doświadczonych graczy (pomijając high lvlowe fraktale, tam już trzeba taktyką jechać, bo na pałę się pada), nie do końca wykorzystany potencjał non-trinity. Wydaje się też, że osoby odpowiedzialne za dungeony miały mało inspiracji odnośnie mechanik bossów, wydaje mi się, że można było zrobić więcej (dla ciekawostki, sam pracuję nad małym dungeonem do mojego portfolio, będzie w stylu artystycznym GW2, z wymyślonymi przeze mnie mechanikami, docelowo mam zamiar wsadzić wszystko do CryEngine, albo Unreal Engine i oskryptować :) ).

Co do NWO, wszystko było by piękne i ładne, gdyby nie combat. Ja OSOBIŚCIE nie jestem w stanie przetrawić non-target z animation lockiem. Zawsze, gdy chcemy wykonać nawet najbardziej bazowe ataki, musimy stać w miejscu. Grałem trickster "rołdżem" i po prostu szlag mnie trafiał jak musiałem stać w miejscu, żeby kogoś dziabnąć sztyletem. Inne aspekty gry, czyli lore, dungi, foundry są bardzo fajne, gdyby usprawnić combat i pozwolić na wykonywanie paru ataków w biegu gierka była by za***ista, jednak dla mnie ze względu właśnie na combat jest skreślona, ale nie cała. Za***isty motyw w tej grze to foundry, które sami możemy tworzyć dzięki narzędziu dostarczonym przez Cryptic. Na pewno spędzę w tym edytorze dużo czasu tworząc własne wersje questów :). O pvp w NWO się nie wypowiem, zagrałem tylko jedno bg i mi się nie podobało (ze względu na combat :D :D ).

Tak jak kolega wyżej napisał, spróbuj najpierw tych dwóch f2p gierek, jeżeli Ci się nie spodobają wtedy kup GW2 lub czekaj na jakiś trial weekend (który na pewno będzie w czerwcu, lub lipcu).

Calvex ten dungeon został dodany w ramach prima aprilis i nie ma nic związanego z minecraftem. Taka jest właśnie polityka ANet. Dodają content limitowany (zazwyczaj na miesiąc). W GW2 endgejm nie polega na nieskończonym ulepszaniu swojej postaci, lecz na przechodzeniu tego właśnie czasowego contentu.

No nie do końca, zaiste ten dung został dodany na prima aprilis, ale wróci do nas w czerwcu z nowym tierem. I ten box nie ma nic wspólnego z minecraftem, ale z 8-bitowymi giercami z lat 80tych ;).

Zepsuło by mi to immersion, gdyby to jakiś Charr zrobił, ale to twór Asury, więc można im to wybaczyć. Tak czy siak zabawa była przednia robiąc achievy ;).

Najlepsze są osoby które twierdzą, że w GW2 nie ma end game ponieważ nie wyglada on tak jak w innych grach... ogar ludzie... ogar

Ta gra jest na swój sposób wyjątkowa i jednak coś w tym jest , że tyle serwerów cały czas ma full lub prawie full

Najlepsze są osoby które twierdzą, że w GW2 nie ma end game ponieważ nie wyglada on tak jak w innych grach... ogar ludzie... ogarTa gra jest na swój sposób wyjątkowa i jednak coś w tym jest , że tyle serwerów cały czas ma full lub prawie full

Status serwerów nie pokazuje ilości osób online, ale ilość utworzonych kont (w tym tych nieaktywnych), co oczywiście nie znaczy, że gra jest opustoszała. Ludzi jest multum, szczególnie w godzinach popołudniowo-wieczornych, ale np. dziś o 7 rano spotkałem wielu randomów i nawet stworzyłem z niektórymi pt do eksploracji mapy na moim alcie :).

Co nie zmienia faktu, że w takim Rifcie jest dużow więcej do roboty, choćby tylko przez to ile ta gra jest już na rynku i to dodatkowo teraz za free.

Standardowy gracz w gw2 znudzi się po osiągnięciu 80 zrobieniu exo i odkryciu mapy czyli jakieś 3 tyg gry - jak ktoś ma dużo piniążków na grę to jak najbardziej polecam, bo miałem

ps1 co do gw2 nie o to chodzi, że nie ma end game tylko jest ale mizerniutki

ps2 mimo innego podejścia do walki, dungi w rifcie są excelente

Witam serdecznie. chciałbym zaprosić wszystkich użytkowników portalu MMORPG.org.pl na małą ankietę mojego autorstwa w której chciałbym was zapytać która gra waszym zdaniem jest warta większej uwagi oraz poświęcenia jej więcej czasu(czasu wolnego od rodziny,pracy itp).

Udzielając odpowiedzi proszę sugerować się następującymi punktami:

-system PVP

-system gildyjny(więcej opcji dla osób należących do gildii eventy itp)

-system PvE

-IS czy przeszkadzają graczowi który gra za darmo

-crafting gdzie jest ciekawszy i bardziej rozbudowany

-Dungeon gdzie znajdę większy poziom trudności i większe wyzwanie

-gdzie znajdę większe zróżnicowanie ekwipunku(weapon,armor) aby gracze nie wyglądali tak samo na równym poziomie(latające klony)

-animacje skilli oraz zróżnicowanie klas ras oraz świętej trójki(tank,healer,DPS)