GW2 vs Rift vs NWN online

Witam serdecznie. chciałbym zaprosić wszystkich użytkowników portalu MMORPG.org.pl na małą ankietę mojego autorstwa w której chciałbym was zapytać która gra waszym zdaniem jest warta większej uwagi oraz poświęcenia jej więcej czasu(czasu wolnego od rodziny,pracy itp).

Udzielając odpowiedzi proszę sugerować się następującymi punktami:

-system PVP

-system gildyjny(więcej opcji dla osób należących do gildii eventy itp)

-system PvE

-IS czy przeszkadzają graczowi który gra za darmo

-crafting gdzie jest ciekawszy i bardziej rozbudowany

-Dungeon gdzie znajdę większy poziom trudności i większe wyzwanie

-gdzie znajdę większe zróżnicowanie ekwipunku(weapon,armor) aby gracze nie wyglądali tak samo na równym poziomie(latające klony)

-animacje skilli oraz zróżnicowanie klas ras oraz świętej trójki(tank,healer,DPS)

ja przechodze z wowa wlasnie i zastanwiam sie nad nvm online i jak sie crapem okaże to czekam na Elder Scrolls Online:)

No,tu się zgodzę z Ajronem.Trzy,dobre gry mmo jednak różniące się od siebie pod względem mechaniki.GW2 ma na pewno najładniejszą grafę i najlepszy system walki.Rift to taki Wow z lepszą grafiką,otwarty świat,expienie na questach,open pvp na serverach pvp itd.Natomiast NWo to dość efektowna gra,jednak bardziej action dungeon mmo,bez otwartego świata,bez otwartego pvp,dobra do solowego grania.Moim zdaniem Rift jest najlepszy z tych trzech produkcji jeśli chodzi o end game,o tzw "long terms goals" czyli w wolnym tłumaczeniu długoterminowe cele.Typowe mmo do grania w grupie ,na wiele miesięcy.Gw2 miażdży od strony technicznej,grafa,system walki ale ma zje..any end game.NWo,dwie areny do pvp i masa dungów,nie wiem jak tam będzie wyglądać end game jak gra już wystartuje z live.Także ,taka moja opinia.

Takie pytania na forum dla gimnazjalnych fanów GW2 :wacko:

Oczywiście GóWniaki przekrzyczą w anckiecie ale nie mają żadnych poważnych argumentów na pokazanie "lepszości".

Także idiotyczne jest robienie takiej ankiety po "premierze" RIFTa bo wszyscy teraz się jarają HYPEHYPEHYPE a za 2 tygodnie połowa nie będzie o Rifcie pamiętać.

Mimo wszystko GW2 i Neverwinter to casulowe syfy więc nie powinny mieć prawa przynależności do MMORPG bo mało mają z tym gatunkiem wspólnego.

W Rift grałem tylko w tym tutorialu i ilośc skilli mnie pozytywnie powaliła i także gra ma ciekawy pomysł z tymi najazdami przez kosmitów jak i podobno taktyczne insty.

RIFT to jedyne mmo z tej idiotycznej ankiety i to on wygrywa.

(oczywiście najlepsze MMO na rynku to Dragon's Prophet :rolleyes: )

GW2 najlepsze z tych gier.

Super argumenty przedstawiłeś ziomek.

Ehem, gw2 casulowe, typku w ogole grałeś w tą gre ? zrobileś chociaż legendarną broń ? albo chociaż cos z fractali ? Gowno wiesz taka prawda o gw2.. O, niby nie ma grindu albo farmienia, ale zbieractwo kilku miesieczne na osiagniecie chociaż jednego legendary to jest casulowe.. A no tak boli to, ze na pvp kazdy jest równy bo takie dziecko metina, ktore gra cale zycie, nie spi bo musi grać potem nie może wygrać bo liczy się umiejetność a nie to ile zycie przegrał w dany syf.. RIFT, taki genialny ze nawet po wypuszczonym nowym dodatku az przeszedl na free to play ! ah

Ehem, gw2 casulowe, typku w ogole grałeś w tą gre ? zrobileś chociaż legendarną broń ? albo chociaż cos z fractali ? Gowno wiesz taka prawda o gw2.. O, niby nie ma grindu albo farmienia, ale zbieractwo kilku miesieczne na osiagniecie chociaż jednego legendary to jest casulowe.. A no tak boli to, ze na pvp kazdy jest równy bo takie dziecko metina, ktore gra cale zycie, nie spi bo musi grać potem nie może wygrać bo liczy się umiejetność a nie to ile zycie przegrał w dany syf.. RIFT, taki genialny ze nawet po wypuszczonym nowym dodatku az przeszedl na free to play ! ah

Niezły argumenty ziomek - typowy gracz GW2 co idealnie przedstawia ludzi którzy twierdzą, ze GW2 to najlepsze MMO...

>w tą gre ?

tę grę a nie tą i nie stawia się spacji przed znakiem zapytania

>zrobileś chociaż legendarną broń ?

Super legendarna broń który ma tylko inny skin i zdobycie jej polega na farmieniu casulowych inst...

>O, niby nie ma grindu albo farmienia, ale zbieractwo kilku miesieczne na osiagniecie chociaż jednego legendary to jest casulowe..

hahaha xD Zbieranie surków HARDCORE PLAYING!!!

>A no tak boli to, ze na pvp kazdy jest równy bo takie dziecko metina, ktore gra cale zycie, nie spi bo musi grać potem nie może wygrać bo liczy się umiejetność a nie to ile zycie przegrał w dany syf..

MMO powinno mieć wiele trybów PVP, a te z GW2 to tylko dogadzanie upośledzonym dzieciakom które się popłaczą gdy ktoś ma lepsze eq od nich. Zresztą jeśli ktoś ma umiejętności to zdobędzie także dobry gear. MMO to konkurencja a w GW to plac zabaw dla gimnazjalistów.

> RIFT, taki genialny ze nawet po wypuszczonym nowym dodatku az przeszedl na free to play !

Ale był tyle lat P2P. A GW2 ile było lat? 0? Ile dni? 0? Tak bo w P2P gra przezyłaby 2 miesiace.

Nie wiesz co to znaczy prawdziwe niecasulowe MMO.

Hmm, jeśli umiesz sobie sam wyznaczać cele i nie chcesz powiększać sobie e-penisa, poprzez koksowanie EQ 24/7 to wybierz GW2. Mam ponad 300h przegranych i nadal bawię się świetnie. :) Co do Rifta, to grałem trochę na trialu, ale taki... za normalny. Co do NWO to dla mnie jest to taki średniak, na serio nie wiem czym się ludzie podniecają. System walki ssie na potęgę, nudny jak flaki z olejem, wbiłem 16 lvl i już nie mogłem znieść, tego że podczas ataku moja postać musi się zatrzymać. Strasznie to spowalnia dynamikę. Gdyby to naprawili to może podszedłbym jeszcze raz do tej produkcji. Taka jest moja opinia. Więc podsumowując GW2 jeśli nie masz parcia na szkło, Rift jeśli poszukujesz ładnego, dobrego, ale do bólu schematycznego mmorpg-a, a NWO to nie polecam jeśli lubisz dynamikę, a jeśli nie to możesz spróbować. :)

Hmm, jeśli umiesz sobie sam wyznaczać cele i nie chcesz powiększać sobie e-penisa, poprzez koksowanie EQ 24/7 to wybierz GW2.

MMORPG to rozwój postaci i społeczności... Powala mnie wasze myślenie i tylko potwierdza, ze GW2 nie ma prawie nic wspólnego z MMORPG.

ift jeśli poszukujesz ładnego, dobrego, ale do bólu schematycznego mmorpg-a

A w czym GW nie jest schematyczne?

Mam ponad 300h przegranych

Dobre MMO zaczyna się od 2k :D

Jeśli szukasz gry z dobrym end-game to polecam Rifta, sam jak na razie mam 26 lvl, jestem po 3 pierwszych instancjach w grze i powiem, że gra robi dobre wrażenie :) Do tego dość ciekawe są Rifty, albo adventure quest'y.

GW2 to gra na 2 tygodnie, nie wiem co ludzie robią w tej grze, ale pewnie stają pod ah i afkują.

-Dungeon gdzie znajdę większy poziom trudności i większe wyzwanie

W GW2 nie ma żadnych wyzwań

Zresztą zamiast zająć się end-game wprowadzają jakieś minecrafty to widać dla jakiej grupy odbiorczej ta gra jest skierowana (wiek 12-16 lat).

Dobre MMO zaczyna się od 2k

Są tacy którzy tyle mają i cały czas grają.

GW2 posiada wiele elementów casualowych, ale są też takie których gracz niedzielny nie doświadczy.

Jeśli szukasz gry z dobrym end-game to polecam Rifta, sam jak na razie mam 26 lvl,

rozumiem, że na 26lvlu doświadczyłeś endgejmu ? :ph34r:

@Edit

Calvex ten dungeon został dodany w ramach prima aprilis i nie ma nic związanego z minecraftem. Taka jest właśnie polityka ANet. Dodają content limitowany (zazwyczaj na miesiąc). W GW2 endgejm nie polega na nieskończonym ulepszaniu swojej postaci, lecz na przechodzeniu tego właśnie czasowego contentu.

Żadne.

A tak na serio GW2, kupujesz raz grasz ile chcesz. Reszta free to play + IS :). Więc dla mnie GW2 :P.

hmmm widzę że zrobiła się mała dyskusja cieszy mnie to ale ja szukam gry dla siebie i dla kilku osób która nie znudzi się w end-game oraz gdy wejdę na maksymalnym lvl z full eq abym się nie błąkał po mieście bez celu tylko miał co robić coś co pozwoli mi się dobrze bawić coś co bedzie mnie przyciągać a nie odpychać. Zaznaczam także że areny PvP jakie są w Rifcie GW2 i NWN to nie end game tylko powiedzmy zmiana gry MMORPG na MOBA i jak ktoś mi powie że to jest dobra opcja dla gry MMORPG to niestety ale się myli to jest tylko oderwanie się od questów na max 30-1h potem wracamy na ścieżkę mordowania mobów.

Zresztą zamiast zająć się end-game wprowadzają jakieś minecrafty to widać dla jakiej grupy odbiorczej ta gra jest skierowana (wiek 12-16 lat).

That's the point.

Takie mmo jak GW2 czy TESO są skierowane do ludzi którzy nie lubią mmo - dziwnie to brzmi ale chodzi mi o graczy gier single czyli tych najmłodszych a poziom obecnych gier single chyba każdy zna.

rozumiem, że na 26lvlu doświadczyłeś endgejmu ?

Widzę, że temat DP nauczył ci nowych chwytów w argumentacji :D

Jeśli chodzi o Rifta to wiem,że oprócz war zone pvp oraz normalnego pk na serverach pvp,jest coś takiego jak conquest.Masowe pvp,które jak się domyślam poza ubijaniem graczy z przeciwnej frakcji polega na przejmowaniu jakichś spotów,to wywnioskowałem z filmików na YT ;).Także jeżeli weżmiemy pod uwagę dobijanie max levela na questach,do tego warzone,instancje(podobno wymagające taktyki i ogarnięcia) do tego wspomniane mass pvp w postaci conquest,to wydaje się że w grze jest sporo do roboty i raczej end game nie będzie nudny.

Może na tym filmiku widać trochę bardziej na czym to polega ;).

To może jak ktoś taki mądry niech poda nazwe MMORPG klasycznego, ktory utrzymuje sie na rynku i nie jest grą F2P..

Eve online, World of Warcraft, Asherons Call, Ultima Online

[offtop] Niewiedza niektórych ludzi mnie po prostu dobija... [/offtop]

jak na razie przekonuje mnie Rift swoim end-game który ma na bardzo wysokim poziomie porównując inne gry mmorpg nie wymienione w ankiecie np. TERA online są bardzo ubogie w tym zakresie. Zapomniałem do ankiety dodać LotR ale i tak by chyba przegrało :D

Sądzę że najlepszy jest GW2 z prostego powodu. Już wcześniej ktoś to pisał a mianowicie kupujesz raz grasz ile chcesz, dzięki czemu jest o wiele wiele mniej dzieci neo.

RIFT - Dlaczego?

- za miesiąc f2p (ponoć prawdziwe f2p - w sklepie tylko mounty, outfity, zmiany nicku, nazwy gildii, jakieś bonusy do expa itp.)

- ciekawa i oryginalna fabuła

- open world

- Baaaaardzo bogaty endgame (zarówno PvP jak i PvE) - endgame raidy są na prawdę wymagające i oprócz ekwipunku wymagają zgrania i ogarnięcia.

- 4 klasy każda 10 drzewek rozwoju co powoduje ogromną różnorodność klasową (chcesz pograć klerykiem tankiem - nie ma problemu, chcesz pograć rogue tankiem - też nie ma problemu)

- wcale nie musisz expić na questach, chociaż większość jest na prawdę ciekawych (story line questy). Możesz expić na warfrontach, instancjach, instant adventures, inwazjach, riftach itp.

- system dimensions (posiadanie oraz rozwój swojego domostwa oraz domostwa gildii, bardzo bogaty system)

Imo jedyny minus to trochę biedne animacje skilli.