Gw2 - wrażenia nowych graczy (F2P)

Zakładam temat z myślą o nowych graczach zaczynających przygodę w Guildwars2. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami i napiszczie czy to MMORPG się wam spodobało. Planujecie zostać na dłużej, a może wręcz przeciwnie? :)

Mnie się spodobało. Wcześniej, gdy było B2P nie grałam w to, i nie miałam o tej grze opinii. Gdy przeszło na f2p stwierdziłam, że spróbuję, zobaczę "z czym się to je" i jestem zachwycona :D myślę o kupieniu dodatku, ale jak będzie na jakiejś promocji czy cuś, bo w tej chwili to trochę za wysoka cena, przynajmniej jak dla mnie. ^^ Bardzo spodobała mi się muzyka tutaj, trochę ze Skyrimem mi się kojarzy, nie wiem czemu. No i mogę zbierać jakieś ziółka, drzewa, złoża - to co lubię xD Co jeszcze mi się podoba, to możliwość kolorowania ubrań i to za darmo :3
Jedynym minusem chyba są tylko te ograniczenia dla darmowych graczy :v

ja tam miałem kupioną podstawkę, ale znudziło mi sie szybko te shit wars 2. A teraz jeszcze wystrzelili z tym dodatkiem prawie 200 zł niech sie pocałuje ta cala firma w d.

Dowiedziałem się że idzie na f2p to postanowiłem zagrać i nie żałuje. Gra się przyjemnie a ograniczenia dla graczy F2P nie są strasznie uciążliwe. Raczej planuje zostać na dłużej, a prawdopodobnie kupić też dodatek

Mnie się spodobało. Wcześniej, gdy było B2P nie grałam w to, i nie miałam o tej grze opinii. Gdy przeszło na f2p stwierdziłam, że spróbuję, zobaczę "z czym się to je" i jestem zachwycona myślę o kupieniu dodatku, ale jak będzie na jakiejś promocji czy cuś, bo w tej chwili to trochę za wysoka cena, przynajmniej jak dla mnie. ^^ Bardzo spodobała mi się muzyka tutaj, trochę ze Skyrimem mi się kojarzy, nie wiem czemu. No i mogę zbierać jakieś ziółka, drzewa, złoża - to co lubię xD Co jeszcze mi się podoba, to możliwość kolorowania ubrań i to za darmo Jedynym minusem chyba są tylko te ograniczenia dla darmowych graczy

Muzyka kojarzy Ci się najpewniej z prostego faktu, że to ten sam kompozytor :P

Grało się przyjemnie do 40levela, a teraz coraz nudniej....

Nwm co moze gracz f2p a czego nie moze ale tak : w expieniu bardzo pomaga robienie dungow i spvp, oraz world bossy (ktore sa od 10 lvl +). Bo samym expieniem fakt, mozna sie zajechac w polowie :(

guild wars 2 - hmm ciezko jest mi sie wypowiedziec na temat tej gry bo jest dosc specyficzna ! niektore elementy zostaly wykonane swietnie np . ciekawy system eventow czy walki... ale to jest gra raczej dla osob starszych które maja z 2h tygodoniowo aby sobie pograc od tak i się zrelaksować bo z czasem jak poznamy gre w 100 % to zdajemy sobie sprawę ze mamy przykładowo to eq i nasza gra traci sens .. wiadomo można zbierac jakies skiny i inne głupoty ale do mnie to nie trafia , brak pvp 1v1 czy tez mountow żenada 6/10

A na co Ci mounty w tak zaprojektowanej grze?

Poza tym w pewnym sensie mounty są...

Mounty są przydatne w Aionie, czy WoW-ie, czy w większości gier MMO, gdzie przenosić można się tylko przez NPC-a. W GW2 co 5 minut masz waypointa, którego w każdej chwili można użyć. Nie ma potrzeby istnienia mountów, które biegną szybciej niż postać (bo chyba o takie mounty wszystkim chodzi). Zgadzam się jednak, że mounty być powinny. Dwa już nawet są - latający dywan i latająca miotła. Poruszają się z prędkością gracza, ale sama myśl, że jednak jedziesz/suniesz, a nie biegniesz, jest bardzo fajna i ANet powinna go rozwijać.

Trzy rzeczy które mi się nie podobają:

- automatyczne targetowanie mobów

- system skilli z broni (po 100kroć wolę tradycyjne drzewka)

- eventy ! (wole questy jak w WoW, czy Allods)

Tak poza tymi minusami to same plusy :) Piękny świat, super optymalizacja, niesamowity klimat.

1. Możesz wyłączyć w ustawieniach lol

3. Nie musisz ich robić, lol. A questy też masz, tylko nie musisz ich odbierać, ani oddawać, wystarczy wejść w obszar

Mialem podstawke na premierze, zaplacilem ponad 200zl pamietam... strasznie sie rozczarowalem i sprzedalem po jakims czasie,gra mnie nudzila, wole cos z wyborem i duza iloscia skilli jak np Aion, moglem w niego klepac godzinami zawsze nawet samemu, bez pt i gildii. Teraz chcialem pograc na f2p dajac szanse GW2... i zaraz wylaczylem, zniesmaczony znow, ze nie ma wlasnie tego czegos co w poprzednich grach, tych questow, klasowosci i roli, tu jest tylko fajna grafika jak dla mnie, nic wiecej... cala reszta jest po prostu inna, jednym sie podoba, innym jak mi - bardzo nie podoba.

No nudny w tej grze może być dla wielu brak poczucia jakiegoś większego progresu przy levelowaniu postaci. Po pierwszych kilkunastu poziomach mamy już wszystkie skille jakie będziemy używać przez reszte życia, może poza elitką i tymi, na które jeszcze nie nafarmiło sie sp, a których i tak niespecjalnie chcemy używać. W innych grach w moim przypadku istotnym napędem było dążenie do rzeczy typu nowa klasa, nowe skille. Idzie to przeboleć oczywiście, bo ostatecznie i tak używa sie tego samego zestawu skilli po osiągnięciu capa niezależnie od gry.

u mnie było 7 dni na darmowce i już mam pełene zauwarzyłem że to wszystko szybciej expi się jak kiedyś.

*zaczelam troche wczesniej, zanim wyszło f2p* lipa dobiłam do końca bez żadnego wysiłku, buildów jakoś zbyt obszernych nie ma (moze i są ale powodzenia w byciu użytecznym - tzn. takich ''viable'' buildów jest dość mało)

przez dosłownie prawie cala gre jestesmy prowadzeni za raczke, zadnego odbierania questow chodzenia od npckow, w kolko to samo..

grafika jest okej, sam pomysl magazynu tez mi sie spodobal (np materialy mialy swoje oddzielne przegrodki i nie wymagaly dodatkowego miejsca)

dungeony zbyt proste, doslownie pullowanie wszystkich trash mobkow - wybijanie bez wysilku, a boss = bezmozgie bicie, jedynie evade w ''powazniejszych'' momentach. ogolem system walki jest przeeeenudny, nie wymaga popularnego ''tabowania'' ani skierowania się w odpowiedni kierunek do przeciwnika (jak w terze), po prostu spamisz skille bylebys byl w zasiegu.

d*py nie urywa, raczej zakoncze na tym moja przygode z gw2.

*to tylko moja osobista opinia, rozumiem ze dla was ta gra moze byc o wiele przyjemniejsza*

dungeony zbyt proste, doslownie pullowanie wszystkich trash mobkow - wybijanie bez wysilku, a boss = bezmozgie bicie, jedynie evade w ''powazniejszych'' momentach. ogolem system walki jest przeeeenudny, nie wymaga popularnego ''tabowania'' ani skierowania się w odpowiedni kierunek do przeciwnika (jak w terze), po prostu spamisz skille bylebys byl w zasiegu.d*py nie urywa, raczej zakoncze na tym moja przygode z gw2.

Proponuje spróbować PvP,sam bym nie wysiedział w tej gierce wiele jakbym oceniał ją tylko pod względem PvE,zupełnie inna gra a system walki sprawdza się w pvp niesamowicie dobrze

Póki co gra mi się przyjemnie, podobają mi się rozwiązania zastosowane w grze, ogólnie jako całości mi taka gra pasuje. Zastanawiam się nad kupnem dodatku, ale poczekam z tym do 80 lvl i ocenię czy będzie mi się chciało dalej grać.

nie przepadam aż tak za pvp, jestem bardziej maniakiem pve (dungeony, rajdy world bossy te sprawy) ale owszem, probowalam torche pvp i nie mam zbytnio zastrzezen.. ale jak wspomnialam to nie moja działka wiec sie nie wypowiem zbytnio

@up

To już Ci śmiało mogę powiedzieć,że faktycznie potem możesz niemieć nic do roboty,niby jest ten content PvE ale cóż...nie urywa tyłka :)

Sytuacja może się zmienić w dodatku jak dodadzą rajdy,ale na chwile obecną ciężko mi to sobie wyobrazić ten cały ,,hardcore content,, w PvE

Zauważyłem,że osoby stricte PvE niesamowicie szybko odbijają się od gw2,poprostu niema nic więcej do roboty poza High LvL fractalami,chyba,że ktoś ma ciśnienie na legendarke