Gwarancja Laptopa

Ja mam pytanko, które dręczy mnie od kilku dni. Otóż padł mi system windows 8 z mojej winy, tu się przyznaję już 2 czy 3 raz. Podchodziłem do instalacji/odświeżenia windowsa 8 trzy razy, . W końcu zniecierpliwiony wgrałem windows 7 x64 HP którego mam na płytce orginalnego. Teraz pobrałem sterowniki ze strony producenta/ze strony amd/ intela itd. I ja mam pytanko czy gwarancja przepada czy nie ?. Dodam iż nie mam problemów z windowsem 7, tylko chcę wiedzieć czy gwarancja jest na sprzęt czy to co jest na hdd co jest wgrane ?. WIem nob ze mnie w tych sprawach, jednak producent udostępnia stery pod windows 7 x32, ale pod x64 już nie :(. Więc jak straciłem ją czy nie ?.

P.S żadnej karty gwarancyjnej nie dostał, ponieważ mam paragon fiskalny i sprzedawca mówi, iż to wystarczy, więc kieruje do tych pytanie co oddawali sprzęt z nie fabrycznym zainstalowanym systemem czy uznali czy nie ?.

Siedzę na 1 laptopie z pirackim systemem od prawie 2 lat.

Wysyłałem go do serwisu 2 razy z powodu problemów z dyskiem twardym i nigdy nie było żadnego problemu związanego z jego zawartością.

i mnie dziwi, iż producent daje pełne wsparcie dla windows xp professional i można pobrać sterowniki bezpośrednio, ale pod windows 7 trzeba kombinować mowa tu o laptopie samsung. To dobrze wiedzieć, iż z tego wynika mam gwarancję na sprzęt. Ja tam nie wiem nie kupowałem sprzętu przez 6 lat xd. I jeszcze ostatnia kwestia jak by coś było nie tak ze sprzętem to odesłać prosto do porducenta czy przez pośrednika/sprzedawcę ?.

Jak coś Ci zacznie siadać to dzwonisz do serwisu producenta, zgłaszasz usterkę i czekasz aż wyślą do Ciebie kuriera.

Przynajmniej tak to wygląda w przypadku Acera.

Dostałem odpowiedź u źródła :

Dziękujemy za kontakt z Centrum Obsługi Klienta Samsung.

Uprzejmie prosimy o nie odpowiadanie na ten email, gdyż bezpośrednia odpowiedź zwrotna nie dotrze do naszych konsultantów.

W przypadku dalszej korespondencji prosimy o ponowne użycie formularza kontaktowego znajdującego się na stronie internetowej: www.samsung.pl, w zakładce ‘kontakt z nami’.

Szanowny Kliencie

W imieniu firmy Samsung, serdecznie dziękujemy za kontakt.

W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Zmiana systemu operacyjnego, usunięcie partycji recovery nie powodują utraty gwarancji. Aby na laptopie z preinstalowanym Windows 8 zainstalować system Windows 7 należy w BIOSie zmienić następujące opcje:

1. Secure boot ustawić na disabled (zakładka Boot)

2. Os mode selection ustawić na CSM OS

3. W zakładce Advanced opcję "Fast boot mode" ustawić na disabled.

Następnie należy usunąć wszystkie partycje, które wyświetlą się w menagerze podczas instalacji Windows 7. Po skasowaniu partycji należy utworzyć nową i na niej zainstalować Windows 7. Operacja usunięcia partycji spowoduje, że nie będzie już dostępu do partycji recovery i systemu Windows 8. Jeśli chce Pan zachować system Windows 8 należy wcześniej zrobić bootowalną kopię na zewnętrznym dysku bądź pendrivie za pomocą oprogramowania Samsung Recovery Solution 6 (SRS).

Zmiana systemu NIGDY nie powoduje utraty gwarancji. Gwarancję masz na części, a nie na system.

Archeolog. Temat już wyczerpany.

Ja mam pytanko, które dręczy mnie od kilku dni. Otóż padł mi system windows 8 z mojej winy, tu się przyznaję już 2 czy 3 raz. Podchodziłem do instalacji/odświeżenia windowsa 8 trzy razy, . W końcu zniecierpliwiony wgrałem windows 7 x64 HP którego mam na płytce orginalnego. Teraz pobrałem sterowniki ze strony producenta/ze strony amd/ intela itd. I ja mam pytanko czy gwarancja przepada czy nie ?. Dodam iż nie mam problemów z windowsem 7, tylko chcę wiedzieć czy gwarancja jest na sprzęt czy to co jest na hdd co jest wgrane ?. WIem nob ze mnie w tych sprawach, jednak producent udostępnia stery pod windows 7 x32, ale pod x64 już nie :(. Więc jak straciłem ją czy nie ?.

P.S żadnej karty gwarancyjnej nie dostał, ponieważ mam paragon fiskalny i sprzedawca mówi, iż to wystarczy, więc kieruje do tych pytanie co oddawali sprzęt z nie fabrycznym zainstalowanym systemem czy uznali czy nie ?.