Witam. Ja z takim pytankiem. Jak aktualnie wygląda populacja Tery wydawanej przez enmasse ?
Znajdzie się ktoś na dungi na niższym lvlu ??
A i jak wygląda endgame i gearowanie maxlvlowej postaci ?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Halo, jest tu ktoś. Czy warto grać. Kilka pytań
Dwa dni temu wbilem z ciekawosci, pogralem kilka h, dobilem 35lv, na dungi czekalem DPSem srednio piec minut. Raz znalazlem pt po minucie, kolejny raz musialem poczekac siedem.
Kumasy startuja blyskawicznie.
Pozniej przeczytalem, ze rework sorca wejdzie dopiero za kilka tygodni, przypomnialem sobie jak banalne i nudne sa te poczatkowe dungi i podziekowalem, takze o EG i gearowaniu nic nie napisze.
Akurat jeśli chodzi o dungi, to sprawa wygląda prosto na każdym serwerze, gdyż w porównaniu do wersji europejskiej, w amerykańskiej jest cross-server, przez co wyszukuje ci grupę również spoza twojego serwera.
Co do ekwipunku na postaci max lvl jest prosto. Po zyskaniu maksymalnego poziomu i robieniu questów głównych otrzymasz Idoneal Set, możesz go używać, ale osobiście nie polecam, gdyż łatwo możesz dostać lepszy, Dreadnaught. W grze w Highwatch są solo instancje i Celestial Arena, gdzie możesz z łatwością zdobyć set. Nie musisz nawet wydawać nic na alkahesty i feedstocki, bo możesz po prostu codziennie robić owe instancje(Echo of Arcanea x2, Celestial Arena x2, Ice Dungeon, też każdy po 2 razy). W Ice Dungeonach zbierasz medale, które później możesz wymienić, zaś w Echo of Arcanea oraz Celestial Arena dostajesz kryształy. Kryształy dają ci dostęp do konkretnych przedmiotów, a także umożliwiają wymianę na lepsze kryształy. Do tego w Echo of Arcanea masz szansę otrzymać owy ekwipunek. Zdobyć go można również z grupowych instancji, ale nie pamiętam których. Innymi słowy, zbierasz kryształy, masz cały set, potem znowu zbierasz ten sam ekwipunek(Dreadnaught) i używasz go do ulepszania już posiadanego. Możesz zostać przy +9 lub robić masterworka i iść do +12, a następnie wymieniać słabsze kryształy na lepsze i starać się o Slaughtera.
Slaughtera można oczywiście również zdobyć z grupowych dungów, a do tego kryształy można zdobyć z Island of Dawn, na której masz za zadanie stawianie czoła BAM'om. Można to robić w grupie, ale jest przeznaczone do wykonywania samodzielnie - Jeśli się nie mylę, to za każdego członka drużyny trzeba ubić dodatkowego BAM'a.
Innymi słowy na 65 masz po kolei Idoneal>Dreadnaught>Slaughter, ale jak już mówiłem, z łatwością można zdobyć Dreadnaughta i po prostu nie opłaca się nawet brać Idoneala. Do tej pory najlepszy był Imperator Set, ale w ostatnim patchu wszedł Guile(czy jakoś tak) oraz jeszcze jeden set, który jest o tier wyżej, niż Imperator lub Guile. Nie wiem jeszcze jak je zdobyć, a o Imperatora trzeba się trochę namęczyć. W każdym razie, to jeszcze będziesz musiał sobie sam ogarnąć, najpierw najlepiej się skupić na Dreadnaught i/lub Slaughter.
Co do samego End-Game'u...
- Każde miejsce ma swoje questy poboczne(żółte), a one odblokowują zadania dzienne. Za zadania dzienne zdobywasz reputację, którą możesz wymieniać na przedmioty, na każdym terenie na inne. Rzadko kiedy się to opłaca, ale czasem są to jakieś kosmetyczne bajery, które możesz zechcieć zdobyć. Z pewnością w internecie znajduje się jakaś lista rzeczy z dziennych questów.
- Są battleground'y, na których możesz się bawić oraz zdobywać specjalną walutę, którą również wymienisz na to i owo.
- Na serwerze PvP możesz spokojnie bawić się w otwartym PvP, ale i w mieście można toczyć pojedynki przy opcji "duel".
- Będąc w gildii możesz toczyć wojny gildyjne, a jeśli twoja gildia przynależy do jednej z 3 frakcji, możesz przemieścić się na tereny frakcji i wykonywać dla niej questy. Oprócz tego, że posiadanie frakcji i wykonywanie jej zdań wynagradza cię Noctenium Infusion(coś, co kiedyś można było używać dopiero od 65lvla, a teraz bodajże od 30, zwiększa twoje statystyki w PvP oraz zwiększa moc twoich umiejętności jednocześnie zużywając Noctenium), możesz piąć się w rankingu, zostać Echelonem, zdobyć specjalną maskę i mounta i parę innych dupereli, ale w to już musisz zagłębić się sam.
- Po wbiciu bodajże 14 poziomu pojawi ci się możliwość wykonywania questów, które znajdziesz pod przyciskiem "H". Za wykonanie konkretnej ilości dostajesz nagrodę, im wyższy poziom tym lepsza nagroda, ale też i wymagana jest większa ilość questów. Dziennie możesz otrzymać "gwiazdkę" za ograniczoną ich ilość. Ilość owych "gwiazdek" oznacza ilość wykonanych zadań do zdobycia nagrody za wykonanie wszystkich. Każde zadanie indywidualnie również posiada nagrodę, którą są między innymi kryształy przy zadaniach z Island of Dawn oraz Celestial Arena. Wykonywanie tych zadań daje ci także "Vanguard Points", które możesz wymieniać na przedmioty.
- Opowiedziałem ci już o instancjach solo(Celestial Arena, Echo of Arcanea oraz Ice Dungeons), a oprócz tego są oczywiście instancje grupowe. Twoim głównym zadaniem po wbiciu 65 poziomu jest przechodzenie instancji, które wynagradzają cię skrzynkami z Glyphami. Glyphy są po to, aby ulepszać twoje skille, a owe skrzynki ulepszają już posiadane glyphy lub odblokowują takie, które nie zostały odblokowane wraz z poziomem. Są też "Master Glyphs", które zdobywa się w inny sposób, np. kupując skrzynkę za Vanguard Points.
- Oprócz tego są różnorakie eventy, wkrótce powinien być event hallooween, jak zdecydujesz się zagrać, a wydarzenie się pojawi, to zapoznaj się z nim w patch notes.
Nie rozwinąłem zbytnio tematu wydarzeń, gdyż są różne, ani tematu battleground'ów, gdyż jest ich parę, a zbytnio w nich nie uczestniczyłem. W każdym razie mogłem coś pominąć, ale ogół wygląda właśnie tak.
Podsumowując:
Masz zarówno grupowe jak i solo dungeon'y. Wbicie podstawowego eq na max lvl to nie problem. Ludzi do instancji znajduje bardzo szybko. Na serwerze PvP możesz się bawić w otwarte PvP. Oprócz tego są "deule", wojny gildii i battleground'y. Oprócz sprzętu warto pomyśleć o zdobyciu Noctenium Infusion oraz lepszych glyphów. Oprócz questów głównych i pobocznych(które otwierają zadania dzienne) są questy Vanguard, które warto wykonywać i zbierać z nich punkty. W międzyczasie, gdy starasz się ulepszać swoją postać, bawisz się w PvP, życie gildii, czy crafting organizowane są eventy, które często pochłaniają trochę czasu odrywając cię od codziennych zajęć wykonywanych w Terze.
Myślę, że Tera Enmasse jest na pewno bardziej aktywna, niż zbliżające się ku upadkowi EU.
Uzupełnię trochę poprzednie wypowiedzi:
1. Po gearze Slaughtera masz jeszcze kolejne 2: Imperator i Starfall + dwa nowe, które zostaną wprowadzone w przyszłych patchach. Można dążyć do zbudowania ich, jednak są trudniejsze do zdobycia - musisz zdobyć materiały na własnoręczne wycraftowanie go. (lecą z dungów, możesz kupić materiały za bellicarium/killing spree points (battlegroundy), dropnąć materiały ze skrzyczeczek, które dropią z dungeonów)
2. Gildia - Nie ma już 3 frakcji, przecież wprowadzili nowy sezon. Teraz opiera się na Civil Unrest (takie GvG, jest sobie arena, i się naparzacie z przeciwnikami z innych gildii, osobiście nie polecam - wyskoczy wam takie Yolo czy Pixar, gdzie wszyscy mają full set +15 Imperatora, tylko ich nafarmicie xD) i na questach gildyjnych (zbierz tyle i tyle materiałów na crafting, załóżmy 1200 Goblu Essence, przejdź 15 razy dungeon (zabicie ostatniego bossa się liczy jako ukończenie go), coś w tym stylu. Uprzedzając pytania - jeżeli idziesz w PT w którym 5 osób jest z gildii - zaliczy Ci 5 zabić tego bossa). codziennie o 14 jest jeszcze dostępne Rally - gildia która zdąży jako pierwsza zaakceptować quest po pojawieniu się go, dostaje możliwość zrespawnowania w określonym przez grę miejscu BAM'a. Jednak, bierze w tym udział cały serwer. Ludzie robią 20-osobowe rajdy i wspólnie ubijają bossa. Pytanie brzmi: Dlaczego, skoro tylko 1 gildia może dostać nagrody? Otóż nie! Gildia która zrespawnuje bossa, dostaje za niego EXP dla gildii i fundsy, zalicza się to dla nich po prostu jako misja (Jedna taka misja dodaje około 3 lvle gildii, a od Lvlu gildii zależy ranking na serwerze). Oprócz tego, że BAM daje EXP'a dla jednej z gildii, ma też unikalny drop - Imperator gear. Trzy pierwsze rajdy (im więcej DMG zadały, tym wyżej są pozycjonowane) które brały udział, dostają golda + jedna losowa osoba z rajdu dostaje skrzynkę w której znajduje się jedna z części setu Imperatora (rękawiczki, buty, broń, klata - mam nadzieję, że niczego nie pominęłam). Znaczy to też, że niekoniecznie gildia która przywołała bossa dostaje imperator set.
Myślę, że wystarczająco na ten temat się rozpisałam, w każdym razie nieco inaczej to wygląda, niż wcześniej. http://tera.enmasse.com/game-guide/the-guilded-age - tutaj jest wszystko opisane.
3. Na End-Game możesz też zająć się Achievementami. Polecam, choć to tylko taki bajer. Z części możesz uzyskać jakieś pasywne umiejętności (typu +1 Endurance, Dodatkowe HP i MP< inne pierdoły), Tytuły (które pojawiają się nad nickiem), pety, mounty, inne bajery. Zdobywasz też nimi rangi - w zależności od tego, jaką masz rangę, masz inną obramówkę przy swoim nicku i klasie postaci. Niektórzy uważają, że to służy po prostu do lanszenia się - poniekąd mają rację, bo niewiele te achievementy dają.
4. Jak chcesz cały set to lepiej chodzić na dungeony z których one dropią, a z kryształów dokupywać rzeczy do enchantowania (te kryształy które wymieniasz na dany set masz również z daily questów na dungeony). Nie dość, że dostaniesz kryształy na wymianę, to jeszcze hajs, łatwiej dropniesz itemy do enchantowania + od razu masz te kryształy z których możesz je dostać, materiały do lepszych setów, i przede wszystkim - więcej się nauczysz. (bo nawet jak wygrindujesz ten set na BAM'ach, to niewiele z nim zrobisz na instancjach, jeżeli nie będziesz w stanie ich ogarnąć)
Myślę, że lepiej jest sobie łazić na dungeonki, niż grindować biciem bossów.
5. Co do narzekania,, że czasem długo szuka dungów - to jest serwer US. Jak u nas jest popołudnie, u nich jest noc/ranek. Za to, gdy u nas jest noc, cały serwer ożywa. Tak czy siak jest więcej aktywności niż na EU.
Jeżeli nudzi Ci się gra samemu, to możesz napisać mi PW lub zajrzeć [tutaj] - bardzo chętnie się Tobą zaopiekuję, czasem przygarniam do siebie nowych graczy, lubię uczyć i pomagać, już parę osób pod moją ręką zdobyło 65 lvl i najlepsze geary~.
A jak nie, to zostawiam pro tip: nie exp na misjach, bo będziesz bić ten 65 lvl tydzień, kilka, albo i miesiąc - lepiej po 20 lvlu używać Instance Matching i bić instancję za instancją - wbijasz 65 lvl w dzień lub dwa. Jak dla mnie to granie w terę na poważnie zaczyna się właśnie po lvl capie.
Powodzenia i miłego dnia (;
Dziękuję za poprawienie mnie w kwestii gildii, jednak nie mogę zgodzić się do końca co do:
1. Po gearze Slaughtera masz jeszcze kolejne 2: Imperator i Starfall[...]
Starfall jest bardziej odpowiednikiem dla Slaughtera, aniżeli kolejnym przed Imperatorem. Moim zdaniem lepiej wziąć Slaughtera, dlatego, że Starfall jest lepszy dopiero po wbiciu go na Awakened, które Slaughter nie ma. Mimo to myślę, że +12 Slaughter Set spokojnie nam wystarczy, ale jeśli ktoś chce się bawić w Starfalla, to najlepiej robić to od razu po Dreadnaught, omijając Slaughtera.
I tak, zdecydowanie zapomniałem wspomnieć o achievementach, a jest ich sporo. Zawsze jakaś zabawa. : ) Są między innymi World Bossy, na które gildie mają/miały questy i przy okazji są z nimi związane Achievementy Fajna sprawa, bo w przeciwieństwie do zwykłch BAM'ów respi się jeden taki boss na kanał na danym terenie i ileś tam osób chce go załatwić.
Dziękuję bardzo wszystkim. Nahypowlaiście mnie na grę. Tylko mam jedno istotne pytanie. Jak wygląda ping ?
Jako że jestem graczem pvp jest to dość istotne
Rzeczywista różnica jest, ale niewielka. Są różne filmiki, które pokazują ową różnicę, np. ten: https://www.youtube.com/watch?v=1t5Lc5uS5_Y - Nie zmienia to faktu, że podczas rozgrywki nie czuć tego wyższego pingu. Bez używania porównań w postaci filmików ciężko powiedzieć, że jest jakieś opóźnienie. Wiele zależy jeszcze od twojego internetu. W powyższym porównaniu widać jak jedna z ostatnich strzał zostaje wystrzelona później, gdy ma się wyższy ping. Oglądałem jednak raz wideo, na którym postać Brawlera walczyła z Bamem pokazując różnice w pingu i były o wiele mniejsze, niż te, które zostały pokazane na powyższym filmie.
Ping jest ok, jeżeli masz spoko neta. Ja mam około ~~120ms i działa dobrze, nieczęsto mi coś ścina. Myślę, że z PvP może być problem jeżeli masz słaby PC, bo np. taki battleground C. Stronghold, gdzie jest łącznie 40 osób, potrafi mocno zlagować.
Co do starfalla - zależy dla jakiej klasy. Dajmy na to priesta - którego mainuje - Starfall jest o wiele lepszy, ponieważ ma specjalne przeliczniki do healowania, czego slaughter nie posiada. Oprócz priesta chyba dobrze działa na Gunnerze i Mysticu, ale nie jestem pewna. Poza tym nie opłaca się go robić, jeżeli nie wbija się na +15, więc właśnie w tym sęk - jest lepszy na +15, niż slaughter na +12, dlatego opłaca się go robić.
BTW jak niby zrobić starfalla od razu po dreadnaught'cie? Nie da się, bo by chodzić dungeony z których dropią materiały musisz mieć item-lvl z slaughtera i jakiś damage xD
(Nawet jakby się poszło bez Instance Matching, gdyby samemu skleiłoby się party - no trochę trudno by się robiło takie instancje, padając na hita, dreadnaught nie jest wystarczającym setem do zrobienia starfalla)
.
Pobieram i gram. @Cia. Jeśli będzie jakiś wolnie miejsce w gildi to chętnie dołączę. Na start powiem że nie jestem jakimś strasznym prosem jeśli chodzi o tere, ale nwebe też nie jestem. Grało się troszkę podczas początkowych faz gier. Tak że jakiegoś strasznego problemu z mną by nie było. Poza kwestią endgamu. Jeszcze nie lizałem, tak że w momencie wbicia maxlvla był by spam na gildi typu "Ej a to jak i do czego"
Rzeczywista różnica jest, ale niewielka. Są różne filmiki, które pokazują ową różnicę, np. ten: https://www.youtube.com/watch?v=1t5Lc5uS5_Y - Nie zmienia to faktu, że podczas rozgrywki nie czuć tego wyższego pingu. Bez używania porównań w postaci filmików ciężko powiedzieć, że jest jakieś opóźnienie. Wiele zależy jeszcze od twojego internetu. W powyższym porównaniu widać jak jedna z ostatnich strzał zostaje wystrzelona później, gdy ma się wyższy ping. Oglądałem jednak raz wideo, na którym postać Brawlera walczyła z Bamem pokazując różnice w pingu i były o wiele mniejsze, niż te, które zostały pokazane na powyższym filmie.
W sumie na tym filmiku mamy dwie różne rasy postaci - pragnę zauważyć że to również wpływa na wygląd animacji...
Pobieram i gram. @Cia. Jeśli będzie jakiś wolnie miejsce w gildi to chętnie dołączę. Na start powiem że nie jestem jakimś strasznym prosem jeśli chodzi o tere, ale nwebe też nie jestem. Grało się troszkę podczas początkowych faz gier. Tak że jakiegoś strasznego problemu z mną by nie było. Poza kwestią endgamu. Jeszcze nie lizałem, tak że w momencie wbicia maxlvla był by spam na gildi typu "Ej a to jak i do czego"
Miło mi, że jesteś zainteresowany dołączeniem (; Spokojnie, mamy trochę niedoświadczonych osób, w razie wątpliwości służymy z pomocą, wyjaśnimy Ci to i owo!
Witam. Ja z takim pytankiem. Jak aktualnie wygląda populacja Tery wydawanej przez enmasse ?
Znajdzie się ktoś na dungi na niższym lvlu ??
A i jak wygląda endgame i gearowanie maxlvlowej postaci ?
Z góry dzięki za odpowiedzi