Harry Potter RPG Jak ja to widze

Więc zaciekawiony ostatnim podcastem chciałem podzielić się z wami swoim poglądem jakby miała wyglądać ta gra.

Jak dla mnie ta gra opierałaby się na PvP z użyciem magi i alchemii. Każdy gracz wybierałby swój dom już na początku zabawy. Oprócz PvP 1vs1 były by też 3vs3 i 5vs5 jak i bitwy pomiędzy domami Meczami quidditch-a. Można by też zrobić małe instancje które będą się działy w samym hogwarcie jak i poza nim np. walka z vodldemortem. Oczywiście każda postać musiałaby szkolić się w rożnych dziedzinach np. Biologia, magia, alchemia. Mogło by to być zrobione w postaci mini gierek które będą coraz to trudniejsze, oczywiście musielibyśmy mieć większy ogólny poziom postaci. Największy poziom dawałby status absolwenta albo lepiej nauczyciela co dawałoby nam wszystkie dostępne instancje i pomieszczenia. Mapki poza hogwartem dawałyby tylko dostęp do itemków do robienia alchemii lub wykonywania questów. Na poziom postaci wpływałby poziom poszczególnych umiejętności, pvp, instancje a nie bicie potworków. Oczywiście na ulicy pokątnęj znajdowałby się marketplace. Gra rozgrywała by się na kanałach dzięki temu nie będzie za dużo osób na danym serwerze oczywiście wyszukiwarka pvp czy do instancji działała by globalnie czyli wyszukiwała każdego gracza z każdego kanału.

Więc zaciekawiony ostatnim podcastem chciałem podzielić się z wami swoim poglądem jakby miała wyglądać ta gra.Jak dla mnie ta gra opierałaby się na PvP z użyciem magi i alchemii. Każdy gracz wybierałby swój dom już na początku zabawy. Oprócz PvP 1vs1 były by też 3vs3 i 5vs5 jak i bitwy pomiędzy domami Meczami quidditch-a. Można by też zrobić małe instancje które będą się działy w samym hogwarcie jak i poza nim np. walka z vodldemortem. Oczywiście każda postać musiałaby szkolić się w rożnych dziedzinach np. Biologia, magia, alchemia. Mogło by to być zrobione w postaci mini gierek które będą coraz to trudniejsze, oczywiście musielibyśmy mieć większy ogólny poziom postaci. Największy poziom dawałby status absolwenta albo lepiej nauczyciela co dawałoby nam wszystkie dostępne instancje i pomieszczenia. Mapki poza hogwartem dawałyby tylko dostęp do itemków do robienia alchemii lub wykonywania questów. Na poziom postaci wpływałby poziom poszczególnych umiejętności, pvp, instancje a nie bicie potworków. Oczywiście na ulicy pokątnęj znajdowałby się marketplace. Gra rozgrywała by się na kanałach dzięki temu nie będzie za dużo osób na danym serwerze oczywiście wyszukiwarka pvp czy do instancji działała by globalnie czyli wyszukiwała każdego gracza z każdego kanału.

taaaa jasne kolejny instancjowany shit nie?.....wygladao by jak normlane mmo tylko tytul byl by harry potter:D

A ja to widzę tak:

Nie widzę tego. Ktoś musiałby się nieźle nagłowić żeby zrobić z tego w miarę grywalne MMO.

Świat HP w książce wydaje się być duży, jednak, w grze byłby on maluteńki. Samo dodanie jeszcze dwu szkół, Beauxbatons i Durmstrang nie polepsza sprawy. Nie wiadomo jak wyglądają ich okolice, a wymyślenie dodatkowych ciekawych kilkudziesięciu kilometrów kwadratowych wiąże się z ryzykiem. Jak dla mnie MMO HP musiałby wymyślić geniusz, by było grywalne i zarabiało na siebie przez okres choćby kilku lat. Zauważ też, że moda na Pottera mija po przeczytaniu książek, lub obejrzeniu filmów. Mam nawet nie zbity dowód na to: http://www.pottermore.com/ czekałem na otworzenie tej strony bym mógł pogadać o Potterze, jednak nie otwierają tak długo, że mi i moim znajomym (nie tylko polakom), znudziło się czekanie i olaliśmy tę stronę. Nie będzie na niej zagorzałych dyskusji, bo moda na Pottera dawno minęła, a tak w ogóle to jest dziesiątki stron wiki o nim. Tak więc podsumowując, kicha z tego wyjdzie, a nie żaden wysokobudżetowy i grywalny produkt.

Gra mogłaby być dobra, lecz musiałaby troszkę odbiegać od realiów książki, właśnie wspomniane wyżej inne szkoły musiałyby mieć zmyślone obszary pasujące obrazu tych szkół, które poznaliśmy. Twoja idea gry nie sprawdziłaby się, świat ten można by wykorzystać w bardziej ciekawy sposób.

Więc zaciekawiony ostatnim podcastem chciałem podzielić się z wami swoim poglądem jakby miała wyglądać ta gra.

Jak dla mnie ta gra opierałaby się na PvP z użyciem magi i alchemii. Każdy gracz wybierałby swój dom już na początku zabawy. Oprócz PvP 1vs1 były by też 3vs3 i 5vs5 jak i bitwy pomiędzy domami Meczami quidditch-a. Można by też zrobić małe instancje które będą się działy w samym hogwarcie jak i poza nim np. walka z vodldemortem. Oczywiście każda postać musiałaby szkolić się w rożnych dziedzinach np. Biologia, magia, alchemia. Mogło by to być zrobione w postaci mini gierek które będą coraz to trudniejsze, oczywiście musielibyśmy mieć większy ogólny poziom postaci. Największy poziom dawałby status absolwenta albo lepiej nauczyciela co dawałoby nam wszystkie dostępne instancje i pomieszczenia. Mapki poza hogwartem dawałyby tylko dostęp do itemków do robienia alchemii lub wykonywania questów. Na poziom postaci wpływałby poziom poszczególnych umiejętności, pvp, instancje a nie bicie potworków. Oczywiście na ulicy pokątnęj znajdowałby się marketplace. Gra rozgrywała by się na kanałach dzięki temu nie będzie za dużo osób na danym serwerze oczywiście wyszukiwarka pvp czy do instancji działała by globalnie czyli wyszukiwała każdego gracza z każdego kanału.