HD 6570 vs HD 7850 (radeony)

Witam!

W komputerze posiadam kartę Radeon HD 6570, znajomy, proponuje mi, bym odkupił od niego tę/tą.

Mam w komputerze zasilacz 450v. Dlatego pojawia się moje pytanie, czy:

1. opłaca mi się inwestować w tę/tą kartę (czy skok płynności będzie zauważalny)?

2. Czy karta ruszy z tym zasilaczem?

Pozdrawiam!

Nikodem

http://www.hwcompare.com/12043/radeon-hd-6570-oem-1gb-vs-radeon-hd-7850/

lub

http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=2619&gid2=1755&compare=radeon-hd-6570-vs-radeon-hd-7850-gigabyte-oc-1gb-edition

porównanie kart( są to testy uwzględniające tylko specyfikacje kart co do gier to może być różnie lecz wychodzi, że się bardzo opłaca) spora różnica w wydajności na papierze i prawdopodobnie w grach będzie również ogromna

do tego twoja ma 1gb gddr3 a ta jego ma 1gb gddr5 więc przepustowość pam jest większa + szyna pam jest również wyższa

to samo na core graficznym jest ok 200mhz różnicy na korzyść jego

pobiera niby 130W wiec raczej tak (tutaj trzeba poczekać na znawców :P ) bez OC nie powinno być problemów

i tak wszystko rozbija się o cenę jak również w jakim stanie jest (wizualnym i czy była kręcona) do tego czy to nie jest "pokopalniany" gniot ;)

No to pożycz od niego tą kartę na test, zagraj w jakąś w miarę obciążającą GPU gierkę na swojej, a potem na jego, jak zobaczysz, że jest znacznie lepiej niż przedtem to bierz (choć to też zależy za ile $) jak nie to nie : )

Według "internetowych" specyfikacji tych kart ogólny wzrost wydajności powinien być ogromny, ale jak to będzie w praktyce lepiej sprawdzić. Zasilacz powinien starczyć.

Znajomy wspomniał, że przez miesiąc kopał nią bitcoiny, to źle? Proponuje mi 350zł

no źle :) jak kolega wyżej podpowiedział pożycz kartę i przetestuj ją solidnie zobacz jak wygląda sprawa z temp w idle i podczas testu zagraj w coś i zobacz jak temp czy artefakty są

najważniejsze karta jeszcze na gwarancji? ;) bo widzę na aledrogo jest sztuka nowa z gwarancją

dla mnie pokopalniany syf jest nie brany pod uwagę przy zakupie jeżeli masz pewność, że tylko miesiąc to może jeszcze trochę da przyjemności podczas użytkowania :P

koparki to 100% użycia karty graf 24/7 przez jakiś czas w tym wypadku jak masz pewność to 1 miesiąc = zużycie karty jest naprawdę spore (trzeba się liczyć ze zdechnie szybciej niż przy normalnej pracy (gry, programy, net czy nawet OC))

@edit cena jak za koparkę za wysoka jak dla mnie spróbuj zbić trochę ceny PO TESTACH :P

Witam!

W komputerze posiadam kartę Radeon HD 6570, znajomy, proponuje mi, bym odkupił od niego tę/tą.

Mam w komputerze zasilacz 450v. Dlatego pojawia się moje pytanie, czy:

1. opłaca mi się inwestować w tę/tą kartę (czy skok płynności będzie zauważalny)?

2. Czy karta ruszy z tym zasilaczem?

Pozdrawiam!

Nikodem