Hd 7770
Pozwole sobie zacytowac : "Karta graficzna oparta na chipsecie ATI Radeon HD 7770 ze złączem PCI Express 3.0 x16, wyposażona w 1 GB pamięci RAM GDDR5. Chłodzona za pomocą wentylatora oraz radiatora. Charakteryzuje się szyną danych 128 bitów oraz maksymalna rozdzielczością wynoszącą 2560 x 1600 pikseli."
Teoretycznie powinna dzialac na PCIe x16 ale gwarantuje ze karta nie bedzie wyciagac z siebie maxymalnych osiagow, ponad to bedzie wymagala dodatkowego zasilania.
edit. Nie pokoi mnie jedno - "max.supported x16" ... Wiec moze nieobsluzyc.
Dzięki za pomoc. Teraz będe wymieniał kartę oraz płytę główną. Możecie mi polecić jakąś płytę pod tego radeona. Liczę na odpowiedź
Podaj twoj budżet a potem bedziemy myslec.
Będzie śmigać bez zmiany głównej płyty.
Ale co z tego? Karta nie wykorzysta swojego potencjału, wkoncu po 3.0 jest robiona a nie pod 1.0. O czyms to swiadczy... Ehh zapomnialem spytac o zasilacz, czy markowy i ile Wat.
Jeszcze pomyślę nad tą wymianą, ale ewentualny budżet to do 250zł za płyte. Na kartę mam już kasę odłożoną.
Zasilacz niedawno wymieniany na ten: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-350w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020052-eu-527949/
Jak wymieni płytę główną to będzie musiał wymienić. Procesor + Ramy. A jak się okaże że ma dyski na szerokich taśmach to będzie musiał wymienić i dysk twardy + CD rom.
A gdy tego dokona to może się okazać że ten 300 watowy zasilacz już nie wydala i trzeba będzie zasilacz też wymienić...
Nie chcę tej karty do gier na wysokich/ultra detalach, jej ewentualne zastosowanie to do gier na średnich detalach- chciał bym na niej pograć w Far Cry 3 na średnich przy rozdzielczości 1440x900 , Battlefield 3/4, NFS Rivals, czy Crysis 3 na tych samych ustawieniach. Czy ta karta mi wystarczy do pogrania w te gry na takich ustawieniach przy 50-60 FPS?
Ale co z tego? Karta nie wykorzysta swojego potencjału, wkoncu po 3.0 jest robiona a nie pod 1.0. O czyms to swiadczy... Ehh zapomnialem spytac o zasilacz, czy markowy i ile Wat.
Skąd czerpiesz takie rewelacje ? Podziel się.
Wklep sobie Radeon 7770 Test pl w googlach i odejmij z 10 - 20% od wyniku z racji padaka procesor
np tutaj testowali:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-graficznych-radeon-7770/strona/17881.html?
Chyba nie powinno być problemu z grami w które chcę zagrać. Kartę jak najbardziej kupię, jak karta nie będzie działać wymienie płytę Dzięki za pomoc!
Temat do zamknięcia.
Chyba nie powinno być problemu z grami w które chcę zagrać. Kartę jak najbardziej kupię, jak karta nie będzie działać wymienie płytę Dzięki za pomoc! Temat do zamknięcia.
tylko jak już wspominałem jak wymienisz płytę , to będziesz musiał wymienić połowę komputera... A sądząc po modelu karty raczej na Dolarach nie śpisz
Różnica w wydajności gpu to będzie pewnie max -5fps w grach jeśli walniesz pcie3 karte w pcie1.
Różnica w wydajności gpu to będzie pewnie max -5fps w grach jeśli walniesz pcie3 karte w pcie1.
A ty skąd masz te pomiary ?
Widzę że się rozmnażacie.
Własne obserwacje. Zmieniałem płyte, procek amd cały czas ten sam, grafa ta sama i nie widziałem różnicy w fps. Wcześniej grafa pcie2.1 siedziała w pcie1. Tak samo powinno być z pcie3. Z tego co widzę to nie ma aż takiego skoku w wydajności. Na tym monitorze i na takiej grafice to różnicy nie ma.
Rodzajów Pci Express jest z 10. Ponadto na tej karcie różnicy nie będzie , ale na innej tak. Więc nie można tego tak ogólnie traktować.