Healer potrzebuje pomocy (newbiee)

Cześć wczoraj zacząłem swoją przygodę z wowem gram priestem. Proszę was o tipy i porady odnośnie tej klasy. Jakie addony będą mi potrzebne. W dunegonach skupiam się tylko na paskach zdrowie a nie na otoczeniu. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Brak skupiania się na otoczeniu to zły nawyk, na endgejmowych dungach/rajdach musisz mieć oczy dookoła głowy

Co to heala to niech wypowiedzą się ci co nim grają :P

@SiLuS To jak to zmienić, jakiś addon ułatwia mi to ? Bo stan życia widzę tylko z prawej strony małe paski

Dość długo grałem holy palem i jedyne czego używałem to ElvUi i addon clique, nic więcej nigdy nie było mi potrzebne ( nie mówię teraz o addonach typu iskar itp.)

Healbota sobie sciagnij.

Healbot kojarzy mi się z czymś za co mogę dostać bana. ;)

to jest zwykly addon zadnego bana nie dostaniesz

Nie ma na swiecie takiego pyndzla, ktory natychmiast zrobilby z Ciebie swietnego jebake. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Graj to sie nauczysz, po to sa podstawowe dungi.

Oki, rozumiem, ale jakie addony polecacie, które mi się przydadzą jako początkującemu graczowi.

Pobierz healbota dla łatwiejszego healowania i na poczatek nic wiecej nie bedzie ci potrzebne.

błaagam, do 110 lvla i raidów wgle żadne addony do leczenia nie są potrzezbne... 4 pasków życia nie ogarniesz?...

vredd, a po co mam sobie utrudniać życie? Skoro przyjdzie czas że i tak będę musiał zainstalować w przyszłości.

Te ktore zainstalujesz w przyszlosci beda glownie potrzebne na endgame, akutalnie w wowie podczas expania nie trzeba nawet uzywac mózgu.

Niech zainstaluje healbota teraz, to się zapozna z jego działaniem.
Od siebie polecam jeszcze WeakAuras. Przydatny addon do buffów/debufów/cd
Co do healowania to praktyka i jeszcze raz praktyka, oraz przeczytaj ze zrozumieniem wszystkie swoje skille, gdyż samo to daje dużo informacji.

Wszystko znajdziesz na https://mods.curse.com/addons/wow

Ok, widzę że nikt nie bierze tematu na poważnie, w tym sam autor - brak informacji o wybranym specu. Jako że grę zacząłeś dopiero wczoraj, sądzę że jesteś w granicach 70lvl'a (jeśli nie - polecam Random Dungeon Finder jako Holy Priest). Domyślam się że interesuje ciebie endgame, więc opiszę mniej-więcej na co powinieneś uważać po wbiciu 110lvl'a.

Z racji tego że prej ma dwa spece leczące, zacznę od Holy który głównie skupia się na leczeniu (i zapewne nim chcesz grać):

Holy - mocny healing AoE, niezły na single. Znajomy narzekał na mobilność speca, ale i tak jest lepiej niż w przypadku takiego Holy Paladyna którego main'uje. Popytałem u znajomych w jakie statystyki pakują i wyszło że najbardziej opłaca się pakować w mastery i crita. Głównie w mastery bo jako prej holy masz bardzo ciekawy afix: twoje spelle nakładają hota który leczy przez następne kilka sekund - bardzo przyda ci się to w każdej sytuacji.

Discipline - bardziej support niż normalny healer. Prócz healowania robisz dodatkowo obrażenia, co przy dungeonach (a zwłaszcza mythic+) bardzo się przydaje jako czwarty DPS. Ogólnie jest trudniejszy od Holy - wymaga większego skupienia. Twoja główna statystyka to Haste które będzie zmniejszało cooldowny twoich spelli. Potem interesujesz się critem albo masterką (bardziej zalecane).

Jeśli chodzi o talenty to najlepiej przypatrzeć się na jakiegoś prosa, który topuje w jakiejś gildii lub samemu popróbować wyrobić sobie build.

Addony

Najlepszym addonem do healowania, jest addon który nie był tworzony z myślą o healowaniu, czyli - ElvUI . Będziesz w stanie tak skonfigurować pod siebie interfejs, tak poustawiać panele, że healowanie będzie bardzo wygodne. Jeśli chodzi o addon Healbot to nie mogę ci wiele o nim powiedzieć prócz tego, że nie jest on ci potrzebny żeby być w topce najlepszych healerów. Ktoś wyżej wspomniał o WeakAuras 2, to bardzo dobry addon odnośnie pilnowania swoich odpałek oraz cooldown'ów. Jako że niedawno zacząłeś swoją przygodę z WoWem, mogłeś nie słyszeć o najbardziej przydatnym addonie dla nowych graczy, czyli DBM - Deadly Boss Mods . Przydałby się tobie jeszcze addon do pilnowania swoich statystyk (dps, hps, dispell'e, interrupt'y). Ogólnie są dwa popularne Skada oraz Recount - wybierz jeden. Ogólnie postaraj się przyzwyczaić do tych addonów jak najszybciej aby wyrobić nawyk.

Ogólnie jest jeszcze dużo do powiedzenia, ale ten post jest już tak długi że mi samemu by się nie chciało go czytać, więc myślę że na początek wystarczy.

PS. Ale jako healer to będziesz musiał się przyzwyczaić, że oprócz healowania musisz patrzeć sobie (i innym) pod nogi.

Ok super :), wielkie dzięki za pomoc.

Cześć wczoraj zacząłem swoją przygodę z wowem gram priestem. Proszę was o tipy i porady odnośnie tej klasy. Jakie addony będą mi potrzebne. W dunegonach skupiam się tylko na paskach zdrowie a nie na otoczeniu. Z góry wielkie dzięki za pomoc.