Hearthstone = p2w?

Czysta definicja P2W? Wydaję mi się, że ktoś nie zna definicji gier Pay 2 Win. W HS'ie wydawanie realnych pieniędzy nie daję Ci żadnej przewagi nad osobami które tych pieniędzy nie wydają. Oczywiście znacząco przyspiesza to zbieranie kolekcji jednak dalej nie wydając możemy osiągnąć to samo. Wyżej ładnie określono ten system jako Pay 2 Progress i absolutnie nie można tego nazwać P2W. Gdyby wprowadzili np. karty tylko i wyłącznie dostępne dla płacących wtedy moglibyśmy użyć określenia P2W.

Witam, chciałbym poruszyć dyskusję czy Hearthstone jest p2w czy można rozwalić graczy p2w będąc f2p.

Moim skromnym zdaniem jest p2w z 3 prostych powodów :

1- Nigdy (prócz dzisiaj) nie wydałem ani złotówki na pakiety i nigdy przez cały rok i miesiąc mojej gry nie wypadła mi legenda.

2- Wyżej napisałem że dzisiaj wydałem pieniążki na Hearthstone przed napisaniem tematu, kupiłem 5 pakietów i od razu dostałem 2 legendy i 1 epicką kartę, mimo że wsześniej otwierałem pakiety za normalną walutę w grze i nigdy takiego "szczęścia" nie miałem (z 300-500 pakietów na pewno otworzone)

3- Również dzisiaj kupiłem wejście na arenę i zauważyłem różnicę, nigdy nie dostawałem dobrych kart czy chociaż legend i 2 razy zdarzyło mi się dojść do klucza z 12 zwycięstwami bo zwyczajnie dostawałem sh*t a nie karty (za pieniądze wirtualne) a dziś nagle z nikąd wylosowało mi legendarne, epickie i bardzo pasujące do buildu warlocka (za pieniądze prawdziwe)

Lubię hearthstone i nie będę się zniechęcał bo zwyczajnie gra mi się przyjemnie, ale dzisiaj zasmucił mnie lekko fakt że nagle mam "Farta" gdy wydałem ze 40zł na pakiet i arenę, Co wy o tym sądzicie? też tak mieliście czy to po prostu mój śmieszny pech?