HearthStone - Taktyki

Witam.

Założyłem ten temat żebyście się podzielili waszymi taktykami czy taliami. Tak w skrócie ogólny temat do taktyk i układania talii.

Jak myślicie czy dodać jakiegoś stronnika do tali, który leczy i takiego który daje jakieś buffy sojusznikom?

Gram Magiem i do teraz nie zdawałem sobie sprawy jak to się przydaje w grze. Można powiedzieć, że moja talia składa się z 45% zaklęć, 45% stronników i 10% sekretów.

Buffy jakie posiadają moi stronnicy:

- +1 Karta

- Zamrażanie przeciwnika za każdym atakiem

- +1 Siła zaklęcia

Pozdrawiam.

daj emaila na ktorym grasz to mozemy probowac taktyki

Jako mag potrzebujesz dociągu i sporej siły rażenia. Weź kilka krit z tauntem, bonusy +X/+X raczej nie. Żmij 1/3 za 1m, który dostaje +1 za każdy spell, jest skutecznym knypkiem, ale warto mieć coś z tym tauntem, żeby chwilę posiedział.

Na pewno solidny pociąg krit ze Spell Powerem.

Freeze to temat rzeka - ja nie przepadam, ale znam ludzi, którzy uważają go za ósmy cud świata. Zdecyduj, jak Ci wygodniej.

Healing raczej zbędny, możesz wziąć jakiegoś podrzędnego, typu Znachora, zamiast słabej ściany.

Mam personalną urazę do sekretów. W sumie na magu podoba mi się tylko Counterspell, reszta taka... meh.

Na razie te sekrety co teraz mam nie są złe np:

- Kiedy przeciwnik użyje zaklęcia to czarodziejka bierze na siebie te zaklęcie (Atk: 1 HP: 3)

- Kiedy przeciwnik rzuci na stół jakiegoś stwora to pojawia się jego kopia u mnie - Bardzo dobry sekret jeżeli przeciwnik użyje kogoś ze statami 8/8 ;)

- Jeżeli ktoś zaatakuje mojego bohatera to pojawia się 8 Def'a przy bohaterze (Czyli ta taka tarcza)

Co do Znachora i te słabe ściany to chodzi Ci o te zaklęcie, które daje mi 2 stworki z prowokacją ze statami 0/2?

Słaba ścianka to np. ten 1m human 1/2. Moim zdaniem jest słaby, znachor jest lepszy. Ale to zależy od ciebie.

Mhm, okej zaraz sobie zrobię małą edycje talii :)

Powiedz mi jeszcze czym się różni normalna karta od złotej? Bo mam dwie takie same znaczy różnią się tylko ramką jedna jest złota a druga normalna jak reszta.

Złote to tak jakby "Foil" karty. Mają złotą obwódkę, niektóre animację, i przy rozwalaniu dają więcej dustu.

Jest na maga jakiś build pod samą magię by wypalić przeciwnika? W MTG było coś takiego z talią ognia. Słyszeliście coś o takiej talii w Heartstone?

Oczywiście. Jednak tutaj się chyba nie obejdzie bez Malygosa w talii, bo potrzebujesz nieziemskiego bursta.

Jeżeli chcesz zajechać przeciwnika spellami będziesz potrzebował:

-Kilku solidnych ścian

-DUŻĄ (!) ilość krit ze Spell Power

-Tylko spelle na dmg i draw

-SpellCounter

Aha, w M:tG nie istnieje coś takiego jak talia ognia. Jest talia czerwona i ją można budować pod setki sposobów. Ja mam np. Pilgrim Bomber, który skupia się właśnie na biciu z czarów za chore ilości, ale znajomi z którymi gram mają np. Tribal Barby (sami barbarzyńcy w talii, jedzie na zajechanie kritami) czy Drawing Hejt (bez przerwy wyrzucasz i ciągniesz karty, za co dostajesz obrażenia).

@down

Ahh, mój błąd, zapomniałem, że jest legendarny :D Dzięki za sprostowanie.

Oczywiście. Jednak tutaj się chyba nie obejdzie bez duetu Malygosów w talii, bo potrzebujesz nieziemskiego bursta.

Oczywiście wiesz, że Malygos w talii może być tylko 1? ;)

Dzięki popatrzę jak to się sprawuje.

Co do talii ognia to po prostu zawsze tak mówiłem.

Ja raczej nie mam żadnych taktyk, bo moje 12h przegrane nie nauczyły mnie jeszcze profesjonalnie grać, ale dzięki nim nauczyłem się drobniejszych rzeczy, którymi pozwolę się z Wami podzielić:

I. Nie rushuj (czyt. nie wywalaj miliarda stworów na stół).

II. Staraj się mieć więcej kart w ręce niż przeciwnik (wiem, że to brzmi dość dziwnie, ale kiedy mam więcej kart niż oponent to jestem spokojniejszy :D)

III. Miej przynajmniej kilka AoE (przyda się gdy przeciwnik rushuje)

IV. Graj w miarę oszczędnie (coś jak pkt. II)

V. Najważniejsze: MYŚL!

Zdaję sobie sprawę, że Ameryki to ja nie odkryłem, ale myślę, że może to pomóc jakiemuś newbie :)

dopiero zaczynam przygodę ale po graniu magiem postanowiłem zmienić na łowcę i nie żałuję jeszcze kart mam mało ale taka kombinacja jak wezwanie bestii, karty ulepszające bestie, wilki dające buffy, czy potwory wzywające inne to jest to bo robi się szybko wzmocniona spora armia ;P

III. Miej przynajmniej kilka AoE

Powiem wprost - nie przepadam za AoE. Mam w każdym decku jakiś duet AoE, ale niesamowicie rzadko to rzucam. Wolę zamiast tego powitać kilka ścian i leczeń.

Ja mam czar dający 4 dmg wszystkim stworom przeciwnika. Bardzo przyjemny gdy przebijasz się przez tarczę.

Ja gram Gul'Danem i przyznam, że granie nim jest niesamowicie fajne. Czasem trzeba poświęcić swoje hp albo odrzucić kartę, ale naprawdę dobry jest.

Jakby ktoś był chętny pograć/potestować coś, jednocześnie wymieniając jakieś uwagi, to zapraszam z invami na Vetro #2308.

Ja mam takie pytanie, czy ktoś grał może Far Sight'em na Shamanie? Jeżeli tak, to jakie macie odczucia?

Nieistotne, potestowałem i stwierdzam, że Far Sight jest zbyt sytuacyjny. Jak ktoś gra Shamanem i chce dobry draw, polecam Mana Tide Totem.

ej podajcie jakie loginy macie to może coś wspólnie wymyślimy jakieś dobre taktyki mój login to ŚpiącySzaman

Od pewnego czasu gram tylko łotrem. Wszyscy mówili mi jaka ta postać jest słaba, a ja udowodniłem im, że moja talia na łotra, prawie że podstawowa, jest lepsza od ich talii z wydropionymi kartami na arenach. Może build ten nie jest dobry na jakieś pojedynki wysoko rankingowe, ale na 25-15 działa idealnie i problemów z nim nie miałem. Na wstępie jeszcze pragnę zaznaczyć, że i tak wszystko zależy w 90% od szczęścia. Życzę miłego testowania!

(Polskie nazwy, bo akurat takie tłumaczenie posiadam);

2x Cios w plecy

1x Ukrycie

1x Dzik Szabloskalny

1x Elfia Łuczniczka

1x Grubiański Sierżant

1x Piechur ze Złotych Włości

1x Trędowaty Gnom

1x Zdrada

2x Baśniowy Smok

1x Herszt Kręgu Nieskornych

2x Młodsza Inżynier

1x Wilkor Alfa

2x Kapłanka Straceńczego Słońca

1x Łowca Grubego Zwierza (bardzo dobra karta, ale droga do wycraftowania, zdaje sobie sprawę, że mało kto ją ma, możecie dać jakiś "tańszy" zamiennik)

2x Łowczyni z Brzytwoskórych

1x Mistrzyni Kamuflarzu

1x Przywódczyni Kultu (łączyć ją z umiejętnością przy przyzywaniu Mistrzyni Kamuflarzu)

2x Skrytobójstwo (bardzo mocna karta, zostawiać na moobki z którymi będziemy mieć problem)

1x Rycerz Srebrnej Dłoni

1x Wódz Mroźnych Wilków

2x Władca Areny

1x Sprint

1x Czempion Wichrogrodu

____

Build opiera się na szybkim za spamowaniu przeciwnika i niszczeniu jego kart atakując go w między czasie, trzeba wyczuć ten build. Robiłem go pod siebie, pod mój styl gry, więc nie wszystkim musi przypaść do gustu. Dodam jeszcze, że nie warto kisić kart, tylko wyrzucać od razu (z głową) to co mamy w ręce.

___

Zdaje sobie sprawę, że możecie nie mieć wszystkich kart, ale wybrałem takie które można w miarę szybko wycraftować, dodatkowo rada ode mnie, NIGDY nie kupujcie pakietów kart za golda, bo się nie opłaca. Za wejście na arene płaci sie 150 golda co daje nam gwarantowane (nawet jak przegramy 3 razy i nic nie wygramy) 1 pakiet kart i 30 proszku, na arenie nie musisz rozgrywasz wszystkich gier za jednym razem.

EDIT; Dla tych którzy używają sekretów; nie używajcie ich, bo sie nie opłaca jak traficie na jakiegoś dobrego gracza to a) albo zna wszystkie sekrety i wie czego się spodziewać b ) nie wie czego się spodziewać, ale sprawdzi to stronnikiem 1/1. Moim zdaniem wybieranie sekretów do talii to porażka, bo tylko tracimy sloty na jakieś dobre karty. Sekrety sprawdzają się tylko wtedy gdy mamy jakiegoś stronnika który na nich bazuje, ale nawet i wtedy, moim zdaniem, nie opłaca się ich brać.