Banuje się chyba tylko nekro ze względu na przebajerzoną nekromancję (a przy meczu na mapie XL to będzie bardzo widoczne). W późniejszych wersjach Ligi widziałem zasadę, że można grać nekro pod warunkiem że nadmiar szkieletów się usuwa, tj. liczba po walce nie może przekroczyć tej przed walką. Conflux też był banowany, ale naprawiono to normalnym przyrostem feniksów (obcięcie do tradycyjnego +1/1/2 z +2/3/4). Zerknę na zasady i podam te, które są najważniejsze.
AB to wersja nieco przestarzała w porównaniu z SoD... nie wiem dokładnie jakie zmiany zaszły w grze między wersją 2.0 a 3.0 (czy też 3.2).
Itemy łączone są zbyt przekokszone. Przykład właśnie na zbroi przeklętego - znajdujesz szczęśliwym trafem 4 odpowiednie itemy i dostajesz item, który daje na start 4 debuffy dla wroga na 50 tur na każdą jednostkę. Czy to daje jakikolwiek fun z gry?
Zasady z ligi (w dużym skrócie):
- przymus walki ze strażnikami, nawet jeśli można zebrać artefakt przez przejście obok niego bez walki (tzn. to się zdarza chyba tylko na randomach i wiąże się ze źle ustawionymi strażnikami)
- zakaz rushowania w pierwszym dniu gry - tj. zanim inny gracz (czy w tym przypadku gracze) zdążą cokolwiek kupić (tak jak wyżej, dotyczy głównie randomowych map)
- no hit&run - jeśli atakujemy wrogiego bohatera, to po rzuceniu zaklęcia w pierwszej kolejce nie możemy w jej trakcie uciec (dopiero w 2 turze)
- nie można przyłączać jednostek neutralnych, nie licząc puszki pandory
- nekropolis: stan szkieletów zdobytych przez nekromancję na początek i koniec dnia musi się zgadzać
- gracz unikający walki w trakcie bitwy powinien się poddać [tzn. jeśli jeden smok ucieka przed 100 golemami, to smok powinien się poddać].
Do tego szereg różnych innych regulacji, które raczej dotyczą gry na poważnie więc spokojnie je pominę. Do tego korzysta się w jakichś 8 plików wrzucanych do folderu z grą (wszystkie .txt, i wszystkie faktycznie wprowadzają pewne zmiany), ale do tego odeślę na stronę tutaj: http://h3.ligaheroes.pl/regulamin.html
Oczywiście nie mówię że twardo obstaję przy tych zasadach, bo można się dogadać co do tego - ta gra ma być bardziej 4fun niż serio. Podałem tylko przykład żeby jakoś unormalnić tą grę ![:)]()