Od razu piszę, że to jest absolutnie szczera wypowiedź i jeśli kogoś nią urażę albo ktoś by się czuł za bardzo wyróżniony- piszę ten artykuł z perspektywy mojej osoby.
Serwis mmorpg.org.pl na początku 2008 roku był małym, w miarę szybko rozrastającym się serwisem. Atmosfera ogólnie była różna, ale prawdziwą burzę spowodowały gry oznaczone przedrostkiem "hit!". W końcu zostały one usunięte, i tak moim i wielu innym zdaniem było najusłużniej. Pamiętam do dziś moją pierwszą wiadomość- nie będę jej przytaczać w całości, napiszę tylko, że zaczynała się od słów "Szanowny panie Chmarusie" . W miarę szybko wstąpiłem do kręgu forumowiczów. Po napisaniu mojego pierwszego tekstu na dzisiejszą skalę- "Megaporadnika do Warpfire"- zostałem przyjęty do grona stałych bywalców. Mniej więcej w tym samym czasie na forum pojawił się łoś i Kuboszek, a stanowisko cenzora straciło na wartości. Od tego czasu przez najbliższe pół roku na forum praktycznie nic się nie zmieniło- sielanka i miła atmosfera. Dopiero na początku 2009 roku zaczęła się kształtować dzisiejsza redakcja- zostałem redaktorem, a około miesiąc po tym wydarzeniu Kuboszek i Ventis zostali moderatorami. Pierwszy poważny kryzys to okolice listopada 2009 roku- pojawiło się mnóstwo forów podobnych do mmorpg.org.pl, a przez kilka ostrzejszych postów Kuboszek został przyjacielem, a nowi moderatorzy wstąpili na jego miejsce. Od tego czasu na stronę i forum przybył nowy skin i całkowicie odświeżona witryna, mnóstwo projektów organizowanych przeze mnie lub administratorów rozpoczyna działalność albo już ją rozpoczęła.
A jak może wyglądać przyszłość? Tego nie da się w pełni przewidzieć, ale mogę trochę napisać, co może się prawdopodobnie wydarzyć. Przede wszystkim, zostanie wprowadzony nowy wygląd forum. Nasz strona będzie się nadal rozrastać i myślę, że w 2011-2012 stanie się takim "polskim mmorpg.com". Na pobicie największego polskiego forum (gamecenter) raczej szans nie ma, ale kto wie... Redakcja działa w miarę poprawnie, a więc myślę, że w najbliższym okresie dużo się w składzie nie zmieni- choć przyznam, że by się przydał jakiś nowy redaktor, ponieważ ja sam nie byłbym w stanie zaspokoić popytu na na nowe teksty, przede wszystkim, że nie jestem redaktorem tylko na tej stronie i tworzę rozmaite projekty dla mmorpg.org.pl.
Na koniec napiszę jeszcze słowem zakończenia jedną rzecz- gratuluję wszystkim, łącznie ze mną takiego rozrostu strony w ciągu ostatnich miesięcy.